Espen Bless Stenberg er et kjent navn for mange nordnorske avislesere - og journalister. Han sier han har vært ansatt i nesten alle avisene i Troms fylke, senest for Nordlys sitt reetablerte Harstad-kontor.
Og det er bare et år siden Stenberg ble fast ansatt i Nordlys, etter en tid på prosjekt. Men i disse tider skifter ting fort, og fra nyttår la Nordlys ned Harstad-kontoret igjen.
En avgjørelse begrunnet dels med økonomi, og dels med avisens nye strategi om mer og mer brukerbetaling.nHarstadværingene kunne de nå med åpent innhold, men de velger neppe å kjøpe abonnement på den gamle landsdelsavisa.
Selv sier Bless Stenberg dette:
- Jeg forstår det, slik som mediehverdagen og utviklingen i bransjen er. Og jeg fikk tilbud om jobb videre i Tromsø. Men det var ikke aktuelt for familien, sier han.
Reiser til konas hjemland
Han skal nemlig flytte sørover. Langt sør: Om noen uker drar Espen, kona og deres tre år gamle sønn til Colombia på ubestemt tid.
Kona er født der, og ble adoptert til Norge som barn. For noen år siden fikk hun kontakt med familien sin og den lille familien har besøkt sin colombianske slekt to ganger.
- Hun har lyst til å bli bedre kjent med dem. Og nå bød muligheten seg. Vi ønsker ikke å flytte til Tromsø. Så da drar vi heller til Colombia!, sier Espen Bless Stenberg muntert.
Han mener en slik periode utenlands er lettere å gjøre nå, når sønnen er bare tre år, før han begynner på skolen.
Og antyder med det at de skal hjem til Norge igjen en gang.
Men huset i Harstad selges i disse dager, så det skjer neppe med det aller første.
- Vi drar dit på ubestemt tid, sier Espen.
Nordnorske helgevakter og reportasjer fra sør
Den omreisende og etterhvert ganske erfarne journalisten har etablert selskapet Transatlantic Media, som du blant annet kan følge på Facebook-siden.
Og målet er å fortsette som frilansjournalist - fra Colombia. I starten er riktignok de fleste oppdragene «hjemmeværende».
Han blir litt som NTBs Sydney-kontor, bare litt lenger vest.
- Jeg har blant annet fått faste helgevakter jeg skal ta for Nordlys, og har kommet til en veldig grei ordning med avisa, forteller han.
Dog er ikke tidssonen like praktisk for natte- og tidlige morgenvakter norsk tid, som for eksempel Australia:
- Colombia ligger seks timer bak Norge. Så søndags morra i Norge er klokka fortsatt midt på natta i Colombia. Det blir en artig utfordring!
Vil prøve seg på utenriks
Harstadværingen sier han har fått henvendelser om oppdrag som tekstforfatter og innholdsmarkedsføring, men har foreløpig ikke gått «den veien».
I første omgang er planen å drive som journalist. Og på sikt gjerne utenriksoppdrag og korrespondentreportasjer fra Sør-Amerika.
- Jeg har ikke sondert terrenget ennå, men målet er å være tilgjengelig hvis det skulle smelle. Jeg er «rask» og beveger meg gjerne mellom. Snakker litt spansk, gjør meg forstått og regner med å lære meg mer ganske raskt, sier Espen.
- Og så har jeg etterhvert god erfaring i å levere til alle kanaler og alle medier. Jeg setter aldri begrensinger på hva jeg kan og ikke kan. I hvert fall ikke før jeg mislykkes!, forteller han.
- Så da kan du plutselig dukke opp i en utenriksreportasje på NRK P2s Urix på lørdag?
- Vi får se - det hadde vært gøy! Forøvrig har jeg veldig tro på podkastformatet, og skulle gjerne prøvd meg på å lage en podkast.
Hit skal Espen og familien - sørvest i landet:
- Ekstremt imøtekommende folk
Mange tenker gjerne kriminalitet, narkotika, geriljaer og et land man helst ikke skal besøke, når vi snakker om Colombia.
Og som i et hvert fremmed land ville ikke Espen ha vandret gatelangs alene i hovedstaden Bogóta midt på natta.
Så skal de heller ikke dit, men til den litt mindre byen Jamundi, sørvest i landet, ikke langt fra Cali.
- Det er en rolig landsby med masse hyggelige folk. Vi har utelukkende møtt positive mennesker der, og skal bo i et relativt nytt område med nye blokker, kjøpesentre og sentrum, forteller han.
Som kjent nærmer myndighetene seg nå en ny fredsavtale med den beryktede FARC-geriljaen, og både drapsraten og kriminaliteten er på vei ned.
I hvert fall dit Espen Bless Stenberg og familien har tenkt seg.
- Colombianerne er ekstremt imøtekommende mennesker, som er glad i livet og liker nye folk. De tar hensyn til at du er ny og ikke kan så mye spansk.
- Og du føler deg ganske trygg når du kommer. Det kryr av politi over alt som kommer og snakker med deg og ønsker deg velkommen, forteller Espen Bless Stenberg.