Vi har spurt Stine Thon, Hanne Nilsen Hallerud, Ingrid Alice Mortensen og Abdirahman Hassan om journalistikken og framtiden.

Unge journalister om fremtiden i mediene: Ønsker mindre clickbait, mer mangfold og flere faste jobber

Medier24 har spurt fire studenter om hvorfor de vil bli journalister, og hva de vil endre med bransjen de snart skal inn i.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Journaliststudentene skal prege bransjen i mange år fremover nå som de skal ut i jobber. Så hva tenker de om den bransjen de nå skal inn i? Hva funker – og hva funker ikke?

Vi har spurt fire unge journalistspirer om deres tanker om framtida.

– Rekruttere bredt

Abdirahman Hassan begynner snart på tredjeåret som student på Oslo Met.

Abdirahman Hassan (22) skal begynne på tredjeåret på journalistutdanningen ved OsloMet. 

Det er egentlig helt tilfeldig at Hassan ble journalist. Opprinnelig var planen å bli statsviter, så oppdaget han journalistikken gjennom studentavisen Universitas.

– Jeg har alltid hatt et brennende ønske om å gi en stemme til de stemmeløse i samfunnet. Det finnes vanvittig mange gode historier der ute som enda ikke er kjent. 

Han synes det å jobbe som journalist er veldig gøy fordi man får jobbe med så mye forskjellig.

– Jeg ble også journalist fordi jeg håper å kunne være en rollemodell og bidra til at særlig flere unge med minoritetsbakgrunn får øynene opp for journalistyrket. 

Hassan skulle ønske mediebransjen ble flinkere til å rekruttere bredt og jobbe målrettet for et større mangfold i redaksjonene.

– Pressen har et særskilt samfunnsoppdrag og bør etter min mening gjenspeile den norske befolkningen. 

– Å ha medarbeidere med flerkulturell bakgrunn gjør at man som redaksjon enklere får innsikt i miljøer man vanligvis ikke får tilgang til. Det gir også gode historier som ellers ikke ville ha kommet fram.

– Fokus på clickbait

Stine Thon studerer på NLA Gimlekollen og vil være med å utvikle dagens jour. alistikk.

Stine Thon (22) begynner på sisteåret av journalistikkutdanningen på NLA Høgskolen på Gimlekollen. 

21-åringen Hanne Nilsen Hallerud studerer på Høyskolen K. istiania.

Thon forteller at hun ville teste ut journalistikk fordi det er så mange muligheter.

 

– Jeg er glad i å møte nye mennesker, i tillegg til at jeg er interessert i å nå ut til folket. Jeg vil være med på å utvikle dagens journalistikk, fordi det er så mye spennende som skjer rundt dette yrket, sier 22-åringen. 

– En ting som jeg kunne tenkt meg å endre med dette yrket er at jeg synes det ofte er mer fokus på clickbait enn selve innholdet. Det er også mye unødvendig fake news. Den gode journalistikken faller litt bak avhengigheten av å få mange klikk, sier hun. 

 

– En mulighet til å bli hørt

Hanne Nilsen Hallerud (21) studerer journalistikk på Høyskolen Kristiania. Hallerud begynner på andreåret denne høsten. 

– Jeg ønsker å bli journalist fordi jeg først og fremst liker å skrive. Samtidig liker jeg å fortelle historier fra både Norge og verden generelt. Jeg liker også å holde folk oppdaterte på samfunnet, sier hun. 

I likhet med Hassan er Hallerud opptatt av at bransjen må få fram flere stemmer i samfunnet.

Ingrid Alice Mortensen studerer nå journalistikk på Høgskulen i Volda.

– Jeg har også lyst til å gi mennesker en mulighet til å bli hørt, kanskje da spesielt de som sjelden blir skrevet om i mediene – eller som får lite representasjon.

– Faste ansettelser

 Ingrid Alice Mortensen (21) studerer journalistikk TV/Radio ved Høgskulen i Volda og begynner snart på det siste året av bachelorgraden. 

21-åringen sier at det å bli journalist har vært naturlig for henne. 

– Uten å måtte merke hele dette svaret med klisjéalarm er jeg veldig glad i mennesker, noe jeg tror en god journalist må være. Det er også gøy at rollen rommer så mye. At man en dag kan høre de såre, vonde og sterke historiene, til å lære om insekter og lage saker om mat og dating dagen etterpå. 

Mortensen skryter av bransjen, men har tre ting hun gjerne vil se en endring i. 

– Jeg har den siste tiden, i lys av hva som skjer i samfunnet, tenkt mye på hvor heldige vi er i Norge med så mange flinke journalister, et bredt mediemangfold og en solid presseetikk.

– Når det er sagt hadde det ikke gjort noe med flere kvinnelige ledere og mer bruk av kvinnelige kilder. Et større rom for faste ansettelser hadde heller ikke vært en dårlig idé!

Powered by Labrador CMS