Vinter-OL kommer på Snapchat. Det er bra for seerne og annonsørene. Men hva med TV-kanalene?
- Det kan bli skummelt for tradisjonelle distributører når sosiale medier konkurrerer om levende sport. Nå tar Discovery tyren ved hornene og lager selv innhold på Snap, skriver Christophe Pons og Thomas Høiby.
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
THOMAS HØIBY, Broadcast Director og CHRISTOPHE PONS, Digital Media Specialist, Mindshare
Det nye samarbeidet mellom Snap Inc og Discovery vil gi mulighet til å se høydepunkter fra Vinter-OL 2018 på Snapchat. Slik tar Snap Inc opp kampen med de tradisjonelle kanalene om videoinnhold.
Men hvem vil vinne på samarbeidet, seerne, annonsørene eller Snap?
Hvem er vinnerne?
Snapchat-brukere over hele Europa vil få tilgang til spesiallaget OL-innhold fra Eurosport, og håpet til den Discovery-eide kanalen er naturligvis å tiltrekke seg yngre seere.
Markedet for innholdsproduksjon utvides stadig, ettersom seerne flytter seg fra lineær/tradisjonell TV til digitale plattformer. Seerne er allerede på Snapchat, og nå skal det skapes så godt innhold at de unge ikke bare ser sine venners og idolers øyeblikk, men også originalt innhold som bygger lojalitet og sikrer videre bruk.
Desto flere plattformer vi konsumerer innhold på, jo større sjanse er det for annonsører til å nå målgruppene sine. Vinter-OL vil i stor grad foregå på nattestid for seere i Europa, og vi tenker dette kan føre til at viktigheten av å se sportssendingen live kan falle.
Dette åpner opp for økt konsum av video på Snapchat, i minst like stor grad som for TV-seing av sammendrag og repriser. Seerne får tilgang til godt innhold i enda flere kanaler enn før.
Og hvem vil ikke heller se korte video highlights av idrettsprestasjoner enn å lese om det?
Når sosiale kanaler blir TV-kanaler
De sosiale plattformene er ikke lenger bare formidlere av brukergenerert innhold. Nå er de skapere, investorer og distributører av premium innhold.
Facebook streamer UEFA Champions League, Twitter streamer Wimbledon og NBA, Amazon viser NFL live ukentlig, mens YouTube i en årrekke har finansiert utviklingen av innhold på egen plattform.
Snapchat har inngått samarbeid både med Eurosport og NBC Universal for å skape nytt, originalt innhold.
Det virkelig spennende blir når en av de store internasjonale TV-rettighetene igjen kommer på markedet, for eksempel rettighetene til Premier League i UK eller NFL i USA.
Da kan vi få se at Facebook eller Snap øker investeringene i innhold betydelig, og kanskje kommer opp i de 5-6 milliarder USD som Netflix og Amazon bruker på innholdsrettigheter og produksjon.
Dersom dette skjer er det å virkelig snu næringskjeden på hodet, hvis de små skjermene plutselig sitter på rettighetene.
Det kan bli skummelt for dagens tradisjonelle distributører, hvilket også må være en av årsakene til at Discovery samarbeider med Snap. De tar tyren ved hornene og lager eget innhold til Snapchat – det kan bli vinn/vinn.
Et skifte i markedsmakten?
Det er snakk om store reklameinvesteringer som kan endre retning. For annonsører vil det viktigste være å forstå hvor de emosjonelle kontaktflatene mot massene beveger seg, altså hvilke medier som vil besitte de sterkeste presentasjons- og distribusjonsegenskapene i fremtiden.
Utviklingen av mer premium innhold i langformat på disse sosiale plattformene vil lede til et betydelig skifte i hvordan folk bruker dem, tiden de tilbringer på plattformene og hvilke enheter de bruker dem på.
Dette gir nye, store muligheter for annonsører som følger med i timen, og som kan endre seg og sin kommunikasjon for å møte forbrukerne der de er.
De tradisjonelle TV-kanalene vil få enda mer press på seg til å utvikle seg digitalt, og til å beholde seerne sine og ikke minst skaffe seg nye, yngre seere.
Det skulle ikke forundre oss om store annonsører allerede er i samtaler om spesialplasseringer i vinterens OL-sendinger på Snapchat.
Det er naturligvis ikke riktig for alle annonsører, men det er mer kritisk nå enn for bare ett år siden å følge med i timen. Kom deg ombord før toget går!