Tidligere SSB-sjef hilser på Harald Stanghelle - redaktør i Aftenposten og styremedlem i Norsk Presseforbund.
Tidligere SSB-sjef hilser på Harald Stanghelle - redaktør i Aftenposten og styremedlem i Norsk Presseforbund.

Møtte pressen:

Christine Meyer: - Det har vært ganske rått spill, og opprørte meg veldig da det begynte å lekke fra prosessen

Tidligere SSB-sjef Christine Meyer besøkte Norsk Presseforbund fredag for å snakke om sine erfaringer. Hun sier at det var tidvis «vanskelig å forholde seg til pressen», men at valget og åpenhet var klart - og at mediene oppførte seg godt.

Publisert

- Det har vært ganske rått spill fra Finansdepartementet. Og det opprørte meg veldig at det begynte å lekke fra prosessen. 

Det sa Christine Meyer til sentrale norske medieledere fredag, da den nylig avgåtte toppsjefen for Statistisk sentralbyrå besøkte styremøtet i Norsk Presseforbund. 

 
 

Hun beskrev sin egen strategi de siste ukene slik: 

- For meg var valget om å gå ut åpent ganske klart. Det handlet blant annet om byråets uavhengighet, om staten som arbeidsgiver. Og for meg var det selvsagt enklere når jeg visste at jeg hadde en fri professorstilling å gå tilbake til. 

Meyer var invitert for å snakke om sine erfaringer med saken og med pressen, etter det som i noen uker var den mest omtalte nyhetssaken i Norge.

Peker på «innvandringsregnskapet»

Det var kanskje ikke mange som spådde at en omorganisering i SSB skulle bli det - men saken eksploderte i slutten av oktober da det ble kjent at blant annet Erling Homøy ble flyttet fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen.

 
 

Holmøy er hovedpersonen bak det mye omtalte «innvandringsregnskapet», og Meyer omtaler dette som sakens «defining moment». Endringen skapte ikke bare reaksjoner fra politisk nivå: 

- Da flyttingen av Erling Holmøy ble kjent i mediene, begynte innboksen min å fylles opp av e-poster fra folk på «ytre høyre», fortalte Meyer. 

Hun ønsket ikke at fokus skulle komme så mye på innvandring, men konstaterte at det likevel ble slik. Og beskrev stridens kjerne slik: 

- Jeg har ikke ment at vi ikke skal produsere tall om innvandring, men vi har kanskje ikke lyktes i å fremstå balansert og nøytralt, sa hun. Og understreket blant annet at dette er en fremskriving, mens det blir beskrevet som et innvandringsregnskap. 

På spørsmål om hun ikke tok nok «politiske hensyn» i ledelsen, svarte Meyer: 

- Jeg kunnet tatt «politiske hensyn» og ikke flyttet Erling Holmøy, fordi det var så viktig for Frp. Men slike hensyn ville ikke jeg ta som leder.

 
 

- Det var ikke planlagt

Hun fortalte videre hvordan saken eskalerte etter en opptreden på NRKs Politisk kvarter 2. november, hvor intervjuet ble mer omfattende enn planlagt. 

- Det varte i seks-sju minutter, og det var jeg kanskje ikke forberedt på. Da begynte jeg å forsvare meg. Og fikk telefoner fra Finansdepartemtentet. 

De ti neste dagene endte til slutt med at Meyer gikk av med en forholdsvis solid sluttpakke. Hun fortalte om åpenhet, mediekampen og «slaget» mot Finansdepartementet, blant annet åpenheten om en samtale hvor departementet skal ha prøvd å få henne til å endre nettopp Holmøy-flyttingen.

- Jeg har prøvd å være saklig og åpen, og det er ikke alltid like enkelt når man har en motpart som opptrer slik de gjør. Skal man ha full åpenhet må man ta kostnadene med det også, og det er jo ikke alt som har kommet ut som har vært like bra for meg. 

Meyer beskrev hvordan «autoriteten ble utfordret», og hvordan hun skjønte at finansminister Siv Jensen ikke hadde tillit til SSB-sjefen. 

- Men de hadde ikke noen plan for hvordan jeg skulle slutte. Det var bare forventet at jeg skulle trekke meg, at jeg ikke hadde noe valg. Men embetsverket virket ikke forberedt til å håndtere den situasjonen profesjonelt, sa Meyer. 

- Dag Steinfeld gjorde en utrolig viktig jobb

Fra presseforbundet fikk den tidligere SSB-sjefen flere spørsmål om pressens opptreden. Og Christine Meyer er stort sett fornøyd med pressen: 

- De har opptrådt skikkelig. Jeg har fått høflighet, vennlighet og alltid sitatsjekk. Problemet er vel heller at jeg ikke har rukket over alt, jeg har ikke kunnet svare på alle henvendelser, sa hun. 

Meyer fikk også spørsmål om den mye omtalte seansen mellom pressen og hennes advokat Dag Steinfeld fredag 10. november. Det kommenterte hun slik:

Avokat Dag Steinfeld uttaler seg til pressen etter en pressekonferanse med SSB-sjef Christine Meyer 10. november.
Avokat Dag Steinfeld uttaler seg til pressen etter en pressekonferanse med SSB-sjef Christine Meyer 10. november.

- Steinfeld gjorde en utrolig viktig jobb for meg, og spesielt i de siste møtene med med embetsverket. Jeg hadde vært i flere møter alene og var ganske nedkjørt. Da var han viktig og stilte de riktige spørsmålene til Finansdepartementet. 

- Den dagen, etter at jeg hadde gått fra min pressekonferanse, tenkte jeg at det kunne være lurt om pressen kunne få svar om de hadde spørsmål rundt det arbeidsrettslige.

- Og så tror jeg rett og slett at det ble veldig mye mikrofoner og veldig mange spørsmål. Men han har vært så viktig for meg, at dette tilgir jeg ham glatt!

  • Medier24 har kontaktet Finansdepartementet med spørsmål om de ønsker å kommentere Meyers uttalelser i denne saken. 
Powered by Labrador CMS