Fridtjof Borø Nygaard, redaktør i de tre Schibsted-avisene i sør.Ole Dag Kvamme
Skjelt ut etter å ha brutt sperrefrist: – Jeg ville breake en verdensnyhet
Eierne av undervannsrestauranten «Under» kastet lokalpressen på dør da redaktøren ga blaffen i sperrefrister og publiserte bilder to dager for tidlig.
Ole Dag Kvamme
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
(BÅLY, SPANGEREID): – Ja, jeg medgir at vi skjelte dem ut, og deretter kastet dem på dør. Vi ble skikkelige skuffet og forbannet. Det var mye som sto på spill for oss, sier eier Gaute Ubostad i restauranten Under.
Spørsmålet er om interiørbilder fra en undervannsrestaurant er en verdensnyhet.
Gaute og broren Stig Ubostad er hovedpersonene bak den spektakulære nye restauranten, som har kostet 70 millioner kroner. Redaktør Fridtjof Borø Nygaard for Schibsteds tre lokalaviser på Sørlandet fnyser av hele opplegget:
– Vi skrev aldri noen kontrakt, og lovte aldri holde oss til noen sperrefrist. Jeg hadde aldri tenkt å holde meg til sperrefristen. Dette var en verdensnyhet, og vi taper ikke for Wall Street Journal, sier Borø Nygaard.
Spektakulær restaurant
Undervannsrestauranten har ikke sin like i Europa, knapt i hele verden. I to år har prosjektet vært omtalt alle steder. Onsdag ble den åpnet.
Først denne uken skulle pressen få lov til å komme på innsiden, og se hvordan den 25 centimeter tykke glassveggen bant en liten restaurant til Nordsjøen.
I en storstilt orkestrert lansering for verdenspressen, ble mandag og tirsdag rundt 60 utvalgte journalister invitert til innsiden av den nye restauranten Under på Båly i Spangereid i Lindesnes kommune på Sørlandet.
30 av dem fikk betalt opplegg, hvor Innovasjon Norge betalte flybillettene og Visit Sørlandet og Under sto for opphold. Journalistene fikk velge mellom fire ulike tredagerspakker for å vise frem Sørlandet. Restauranten Under var hovedattraksjonen.
Avtale for presentasjon
I forkant hadde Under i e-poster tydelig avklart at det var sperrefrist med å gå ut med bilder fra innsiden av restauranten til åpningsdagen i dag, onsdag 20. mars:
«Vi kjører en pressebrief for internasjonal og nasjonal presse mandag og tirsdag til uka. Vi starter kl. 10 begge dagene. Dere vil få en solid innføring i alle aspektene med prosjektet både fra eiere, arkitekter, marinbiolog og kjøkkensjef. Dere vil også få omvisning og litt smaksprøver.» «Alle som kommer har fått beskjed om sperrefrist på foto og video til onsdag morgen kl. 0800.»
Slik svarte Fridtjof Borø Nygaard:
«Ja, Lister og Lindesnes kommer med totalt fire reportere.»
Nygaard leder Schibsteds tre småaviser på Sørlandet: Lindesnes i Mandal, Lister i Farsund og Søgne og Songdalen Budstikke. Og mens alle andre forholdt seg til sperrefristen, publiserte Lister og Lindesnes bilder klokken 12.26 mandag, midt i pressebriefen.
Sjokk under vann
Da hadde nemlig journalist Petter Emil Wikøren i Lindesnes sendt bilder til desken, som ble raskt sendt ut på begge nettavisene.
Eierne av Under fikk sjokk over hva de opplevde som totalt brudd på avtalen. Wikøren hadde allerede forlatt lokalet, men journalist Torrey Enoksen i Lister samt en videofotograf ble skjelt ut etter noter, og bedt om å forlate stedet.
– Ja, vi skjelte dem ut, men jeg har bedt om unnskyldning. Det skjedde i sinne. Det var mye følelser. Vi i restauranten har brukt mellom 200.000 og 300.000 kroner på overnatting og servering av internasjonal presse, i et spleiselag. Vi mener prosjektet hadde tyngde nok til å lage en lansering som ikke hadde til hensikt å favorisere noen, sier Gaute Ubostad (45), som driver Under sammen med broren Stig Ubostad.
Bakgrunnen for sperrefristen var en global lanseringspakke, hvor Wall Street Journal var valgt som første medium til å presentere undervannsbildene sent tirsdag kveld norsk tid. For å klare dette, satte man altså en sperrefrist til åpningsdagen klokken 08.
– Dette var smålig og urettferdig av Nygaard. Vi har vært veldig greie med lokalpressen, mange mener vi har gitt dem for mye informasjon de siste årene. Ja sist uke hadde vi en spesialvisning for dem her inne. At de så bryter med overlegg med avtalen vi har med dem er skuffende. Hadde de sagt tydelig fra på forhånd, kunne vi kanskje funnet en løsning, sier Gaute Ubostad.
Han kastet seg på telefonen til Borø Nygaard, men fikk i ikke svar foruten en tekstmelding: «Saken blir stående slik den er på Lister og Lindesnes. Konkurranseutsatt sak. Vi ønsker dere all lykke til. Dette blir knallbra!» svarte Borø Nygaard.
Ubostad varslet rettslig etterspill, men dagen etter demper han dette:
– Vi fryktet at andre ville legge ut bilder når Lister og Lindesnes hadde gjort det. Dermed ville lanseringen i Wall Street Journal stått i fare for oss. Vi snakker om en ganske stor satsing. Heldigvis oppdaget aldri Wall Street Journal at lokalavisen hadde lagt det ut. Og NTB, Fædrelandsvennen og NRK Sørlandet sa til oss at de ville stå ved avtalen, selv om Nygaard hadde brutt den. Dét står det respekt av, og vi er veldig takknemlige.
I Mandal medgir Borø Nygaard at han aldri hadde til hensikt å respektere sperrefristen, som han mener slett ikke var noen avtale.
– Wall Street Journal? Skulle de ha den først? Det er nytt for meg. Da er det i alle fall selvmotsigende at de kaller det en sperrefrist. Vi ble invitert, tok bilder med vår integritet, og breaket en verdensnyhet først. Det er hele det journalistiske manifest i ett. Du taper ikke for Wall Street Journal, sier Borø Nygaard.
Han sier de aldri inngikk noen avtale om sperrefrist, og at hans journalister på stedet aldri sa noe om det heller.
– Vi signerte ingen kontrakt, så det foreligger ingen formelle avtalebrudd. Det er bare sunt at Ubostad får en korrigering av virkelighetsoppfattelsen, sier Borø Nygaard.
Leserne reagerer
Men leserne hans reagerer i kommentarfeltet: «Tullete av dere ikke etterkomme fristen en lokal aktør har satt. Fordi andre driver med betalingsjournalistikk, så skal dere ødelegge festen deres. Skjerp dere og bygg heller opp om ting. Neste gang blir dere kanskje ikke invitert og det går mer utover leserne enn å se ett bilde to dager før tiden.» skriver en.
En annen: «Her blir de invitert inn sammen med presse fra hele verden, og så prøver Lister24 å kuppe showet med å lansere før alle andre, med fare for at de store trekker seg og enorme verdier i markedsføring kunne gått tapt. Er det bra lokal journalistikk, når vi endelig er satt på verdenskartet??? Respektløst»
Borø Nygaard sier det bare er et fåtall, litt under 30, som har reagert.
– Det er et fåtall. Det er helt ok, sier Borø Nygaard.
Onsdag hadde han selv en leder i avisen, hvor han forsvarer seg:
«Schibsted lokalaviser for Sørlandet valgte å ikke følge fiskestimen under vann og laget egen journalistikk på åpningen. (…) Lister og Lindesnes valgte å beholde den journalistiske integriteten og levere nyheter. Det er ikke sperrefrist på verdensnyheter. I alle fall ikke i lokalaviser uten bindinger», skriver redaktøren.
– Jeg ville breake en verdensnyhet
Overfor Medier24 forklarer han at restauranten burde forstått hans holdning tidligere. Allerede forrige uke sier Nygaard at Under ønsket å redigere hvilke bilder de skulle bruke fra bilder tatt i restauranten, men at avisen sto på sitt.
– Ubostad ville vi skulle trekke saken da de så våre bilder på nettet. Jeg avviste dette, og de sa da at de kunne tape mye penger ved at vi gikk ut med bilder fra trappen inne. Jeg ba han dokumentere dette, men det kom aldri noe. De burde har forstått min linje da, og gjort en risikovurdering. De burde aldri sluppet oss inn hvis de hadde følt risiko med å ha oss der. Og når jeg nå hører at store internasjonale medier er lovet saken først, da er det ikke noe sperrefrist.
– Men hvorfor sa du ikke fra på forhånd at du ikke ville respektere sperrefristen?
– Jeg ville breake en verdensnyhet. Hva de ønsker seg er ikke forpliktende for meg. Vi skal være først. Ønsker de bindende sperrefrister, måtte de lagt frem kontrakter, som under konserter.
– De forventet kanskje ikke at lokalavisen skulle omgå hva de oppfattet som klare føringer?
– Folk forventer mye av oss. Men er det lokalavisenes og mediene for øvrigs rolle å bidra til å verdenslansere Under? Er det journalistikken i 2019? Jeg kan gjerne være den svarte sauen i flokken her. Så får resten av gjengen dilte etter. De har spist gratis albueskjellsuppe med hint av blekksprut, kost seg og kalt det «marvellous» og «fantastic». Utenlandske journalister har slåss for å komme på gratis ferie i Norge, og spise og drikke seg mett og salonfähig. Jeg skjønner de er irritert på at noen er sterkere enn de. Men vi har hatt kjempetrafikk på saken vår. Saken er delt 60 ganger.
– Sier du at de som respekterte sperrefristen dilter som en saueflokk? NRK og Fædrelandsvennen?
– De får ta sine valg, men ja, de dilter etter. De er sauer. Det prinsipielle her er: Hvilket løp er norsk og internasjonal presse med på? Er vi kommersiell aktør for Under? Nei, vi skal være journalister, sier redaktøren, som vil sette ting i perspektiv:
– Alle vet du går ned på en kafé under vann og får servert dyr mat, og så kikker du på ei kråkebolle på én meters sikt. Det er det det handler om.
– Under har kanskje grunn til å føle seg lurt?
– De må føle hva de vil, sier Nygaard.
Lister hadde planlagt en større helgereportasje om prosjektet, men den blir ikke gjennomført etter planen. Han fikk ikke tatt intervjuene han trengte da han ble kastet ut, og Gaute Ubostad sier han per i dag ikke er interessert i å tilby avisen informasjon. Fridtjof Borø Nygaard tar det med knusende ro.
– Sånn er livet. Vi kan skrive en annen sak, sier Nygaard.
Slik tenkte NTB og Fædrelandsvennen
Redaktør Christina Dorthellinger for visuell kommunikasjon sier byrået prinsipielt er imot sperrefrister, men valgte å respektere den etter en redaksjonell vurdering.
– Vi vurderte ikke dette som en viktig journalistisk hendelse, sier Dorthellinger.
Sjefredaktør Eivind Ljøstad sier Fædrelandsvennen ikke ser den store prinsipielle saken i tilfellet Under.
– Vi har alltid grundige diskusjoner om vi skal overholde sperrefrister. Men gjør vi avtaler, så holder vi dem. Selve restauranten var en verdensbegivenhet for to år siden, da den ble kjent. Denne gangen gjaldt det kun bilder inne fra restauranten. Da syntes jeg det var greit å akseptere vilkårene i forbindelse med lanseringen. Det er et privat initiativ, med folk som har brukt 70 millioner kroner på en restaurant. At de ønsker å ha regi på hvordan dette ser ut innenfra handler ikke akkurat om breaking news.
– Skrev dere under på avtale?
– Det vet jeg ikke, men det var ingen tvil om at sperrefristen var et premiss for å slippe inn, som vi hadde akseptert.
– Fridtjof kaller dere en diltende saueflokk?
– Han må gjøre det han synes er riktig. Men jeg klarer ikke se det voldsomt prinsipielle i saken. Selv hadde jeg nok valgt en sak med samfunnsmessig betydning, hvis jeg skulle klasket til slik han gjør i dagens leder i Lindesnes, sier Ljøstad.