Scanpix-fotograf Cornelius Poppe, flankert av alpinheltene Aksel Lund Svindal (t.v.) og Kjetil Jansrud.

- Knallhard jobbing fra morgen til kveld, sier alpinfotograf Cornelius Poppe. Nå tror han på ny suksess og trippel norsk i Super-G

NTB-fotograf Poppe og journalistkollega Espen Hartvig har slitt seg gjennom mange minusgrader og sterk vind for å serve norske medier. Men til gjengjeld får de jobbe med «noen av de flotteste norske idrettsutøverne».

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Det var en historisk dag. Norge har aldri tatt OL-gull i utfor. Den satt langt inne. Og så tar vi dobbelt norsk!

Det er en sliten, men seiersglad fotograf Cornelius Poppe vi har på tråden fra Pyeongchang torsdag ettermiddag norsk tid - ganske sent på kveld i Sør-Korea. 

Historisk ble også Ragnhild Mowinckels sølv i natt, den første OL-medaljen i alpint til en norsk kvinne siden 1936. 

Poppe kommer rett fra medaljeseremoni med en håndfull norske vinnere i både alpint, langrenn og skiskyting.

Og allerede i morgen - natt til fredag norsk tid - er det nye sjanser. Da skal nemlig Norge jakte nye gull i alpinbakken når det er tid for Super-G.

- Hvordan går det?

- Vi har tre nordmenn som kan ta medalje. Jeg tror Norge stiller veldig sterkt til å ta et par plasser på pallen. Kanskje alle tre!

 

«Fantastiske ambassadører»

Poppe spår altså medalje i natt til både Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde.

Og nettopp alpinistene - både på herre- og damesiden - trekkes fram som noen av de beste norske utøverne å jobbe med.

Her er det ikke mye stjernenykker, ifølge Poppe:

Det ble dobbelt norsk da Aksel Lund Svindal vant OL-gull i utfor menn og Kjetil Jansrud tok sølv i Jeongseon Alpine Centre torsdag.

- De er fantastiske ambassadører for Norge. Alpinistene er også i særklasse overfor pressen, sier han.

Journalist og NTB-kollega Espen Hartvig sier noe av det samme:

- Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal er noen av de flotteste idrettsutøverne å jobbe med. De stiller alltid opp, uttaler seg, er imøte­kommende og i godt humør

 

Fire journalister og fire fotografer

NTB er blant de norske medieselskapene som stiller sterkt i Sør-Korea i disse dager. Men mens de fleste andre jobber kun for seg selv og eget medie, skal byrået levere for et stort antall kunder med minst like mange ønsker.

Det betyr travle dager for et team på åtte - fire fotografer og fire journalister. En ekstra nattevakt i Sydney bidrar også på tekst på nattestid, og fotodesken i Norge er også bemannet opp hele døgnet for å ta unna når det koker i OL.

- Det er et ekstremt tett program de neste dagene på grunn av alle utsettelsene. Nå er det heldigvis blitt litt varmere og stillere. Men den samme vinden kommer visst tilbake inn mot helga, sier Christina Dorthellinger Nygaard, redaktør for visuell kommunikasjon i NTB.

 

Tidlig opp og lange dager

Cornelius Poppe på tur ut tidlig torsdag morgen - klar for en lang dag i alpinbakken.

Når det tette programmet kombineres med lange avstander og variabelt vær, blir det krevende arbeidsdager for journalister og fotografer som skal rapportere hjem. De som dekker for eksempel hopp får mange sene kvelder og nattjobbing, mens alpinjobbing betyr tidlige morgener.

Og nesten like sene kvelder... Cornelius Poppe beskriver det slik:

- Vekkerklokka ringer klokka halv-seks, etter fem-seks timers søvn. Da gjelder det å få i seg en stor frokost, som fort blir dagens eneste ordentlig måltid. Så bærer det rett på bussen og opp i bakken.

Derfra blir jobben å finne plassen i bakken, planlegge dagen og forberede jobben. For hans del sørge for å både ta de gode bildene og få de sendt av gårde så raskt som mulig.

- Kan du jakte de gode bildene under slike forhold, eller handler det mest om produksjon?

- Man vil jo selvsagt ta best mulig bilder, men det er klart - det er mange hensyn som skal tas. Det er sikkert mulig å planlegge et godt actionbilde, men da blir det vanskelig å rekke det som skjer i mål. Med mindre du kjører veldig fort..., sier Poppe.

Mange lag med klær og solid lue må til for å klare seg i kulda, forteller OL-veteran Espen Hartvig.

Som altså selv er en habil skikjører, og stiller i bakken med solide planker på beina.

 

 

Kalde dager og sterk vind

Som sett på TV skifter været veldig under årets olympiske leker. Torsdag var det sol og påskevær, men flere dager med kaldt vær og vind har ført til utsettelser.

Med 15-20 minusgrader og sterk vind, handler det om å kle seg godt - med flere lag og varme luer. Men det hjelper ikke nødvendigvis, forteller journalist Espen Hartvig:

Det nederlandske flagget i flaggborgen i internasjonale sonen i deltagerlandsbyen blir tatt ned. Mange gjerder og partytelt. Nå sikres området for å unngå ytterligere personskader.

- Nå bruker jeg gjerne iPhone til å skrive ned uttalelser og få dem raskt hjem, men blir det kaldt nok, så fryser «tastefingeren»...

- Hva gjør du da?

- Da blir neste alternativ å sende selve lydopptaket til desken i Oslo. Og det fungerer stort sett godt, sier Hartvig.

Kulden er en ting. Vinden er gjerne enda verre. Både Hartvig og Poppe forteller om solide møter med vær - det være seg reklameskilt som blåser mot deg, eller iskrystaller som blåser fra alpinbakken.

- Men jeg tenker aller mest på utøverne; på det verste må dette være ganske utfordrende, understreker Hartvig.

Fotograf Cornelius Poppe observerte flere av de heftige snowboard-konkurransene, og beskriver det slik:

- Det er klart det er skummelt når du er høyt oppe i lufta, vinden tar tak og flytter deg flere meter. Det er rett og slett det som skjer, sier han.

 

Erfarent NTB-lag til Pyeongchang

Espen Hartvig (51) var på sitt første OL i Lillehammer, og Pyeongchang er hans 13. gang som journalist på olympiske leker.

Cornelius Poppe (46) hadde også sitt første OL på Lillehammer, og dekker lekene for niende gang.

Det er i det hele et erfarent lag fra NTB som dekker årets leker.

- Jeg er yngstemann blant fotografene. Her er det mye rutine, sier Poppe.

- Og vi må få med litt skryt av kollegene mine - Lise Åserud, Terje Pedersen og Erik Johansen. De står på minst like mye som meg, sier fotografen.

Når vi snakker med Poppe i Pyeongchang er klokka kvart over ti på kvelden. Kvelden er fortsatt ung. Nå skal han ta en siste sjekk gjennom minnekortet, lade batterier på kamera og mobil, kanskje få i seg noe mat. Deretter forhåpentligvis noen timers søvn, før det blir tid for å stå opp igjen klokka halv-seks fredag morgen i Sør-Korea.

Og jakte nye blinskudd og norske medaljer i alpinbakken.

 

Powered by Labrador CMS