I siste episode av podkasten Tut & Mediekjør er VGs sportskommentator, Leif Welhaven kritisk til Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjærs påståtte boikott av TV 2.
Bakgrunnen for saken er, ifølge TV 2, at Solskjær er misfornøyd med en sak kanalen lagde om ham, i forbindelse med at en tidligere Molde-spiller ble tiltalt for voldtekt.
I TV 2-saken forteller den fornærmede at hun er skuffet over Solskjærs håndtering av saken.
Welhaven mener TV 2 har åpenbart rett til å kringkaste dette synet uten å skulle bli møtt med sanksjoner, som en konsekvens av sitt journalistiske arbeid.
– Da er det ugreit å bruke intervjunekt som en brekkstang for å tvinge gjennom en unnskyldning som Ole Gunnar Solskjær ikke har noe berettiget krav på å få, sier Welhaven i podkasten.
Sportskommentatoren mener det er et demokratisk problem at Solskjær bruker posisjonen i Manchester United, som han vet er svært viktig for TV 2s storsatsning på Premier League, som et våpen for å få viljen.
– Sånn kan vi ikke ha det i et demokrati, sier Welhaven.
– Kan ikke kreve svar
Lørdag morgen ga frilansjournalist Lasse Olsrud Evensen sin støtte til Solskjær i et debattinnlegg hos Medier24.
Olsrud Evensen trakk frem at Solskjær ikke har plikt til å stille opp til intervju for TV2, og at han selv har rett til å velge hvilke medier han vil prate med.
Journalisten skrev blant annet:
«Vi journalister har ingen juridisk rett til å få en eneste eksklusiv kommentar fra noen - enten det er Solskjær eller andre, uavhengig av yrke, posisjon eller makt. Vi kan derimot spørre, prøve å overtale, snakke med folk slik at de velger å stille til intervjue. Vi kan sende mailer, sms og bruke andre digitale medier for å få kontakt. Men kan vi kreve svar? Nei.»
Samtidig pekte Olsrud Evensen på at Solskjær noen ganger lar seg intervjue av andre norske medier, og ba derfor manageren om å slutte å forskjellsbehandle TV 2.
– Flere blir redde
Styreleder i Norsk PEN og administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, Kjersti Løken Stavrum, var også gjest i podkasten.
Hun snakket om hvilke konsekvenser drapet på den franske læreren Samuel Paty har på ytringsfriheten.
Læreren ble drept på brutalt vis i forrige uke, etter at han frem karikaturtegninger av den islamske profeten Muhammed til sine elever.
– Jeg tror at det som skjedde i Paris med drapet på Samuel Paty gjør at flere blir redde og engstelige. Da synes jeg det er viktig at vi snakker om det. Og ikke snakker om ytringsfriheten som den formelle ytringsfriheten vi har, sier hun i podkasten.
- Denne artikkelen er er resultat av et samarbeid mellom Medier24 og Tut & Mediekjør. Samarbeidet er rent redaksjonelt.
Hør hele podkasten her: