Christian Kjelstrup har den siste tiden solgt Koranen fra en popup-bokhandel i Oslo sentrum.
Christian Kjelstrup har den siste tiden solgt Koranen fra en popup-bokhandel i Oslo sentrum.

Christian Kjelstrup opptrer som redaktør og bokselger på samme tid. Integritet til salgs?

DEBATT: - Hvor blir det av den prinsipielle diskusjonen?, spør indremisjonsredaktør Petter Olsen. 

Kjelstrup er ute med sitt første nummer som redaktør for Samtiden, og Koranen er tema.

Ved hjelp av Aschehoug forlag, som eier og utgir tidsskriftet, har han klart å skape mye oppmerksomhet om utgivelsen, og ære være ham for det.

Det jeg imidlertid stusser alvorlig over, er at han som del av dette har drevet «pop-up-bokhandel», der han ikke bare selger sitt eget blad, men også boken bladet omtaler.

Samsvarer det virkelig med oppgaven som redaktør?

Selv er jeg ansatt i Indremisjonsforbundet (ImF), som siden 1899 har vært utgiver av bladet Sambåndet.

I en organisasjon med begrenset antall ansatte, men likevel med store ambisjoner, har jeg flere «hatter». Jeg er meg bevisst og gjør mitt aller beste for å sortere mellom de ulike rollene.

I likhet med undertegnede synes ikke Christian Kjelstrup å være direkte ansatt i tidsskriftet han redigerer, men har sitt ansettelsesforhold i forlaget, hvor han også har ansvar for norsk skjønnlitteratur.

I tillegg til å være ansvarlig redaktør for bladet Sambåndet er jeg daglig leder for et lite forlag med samme navn (utskilt som AS). Jeg tilstreber, som nevnt, å holde disse to rollene fra hverandre.

Samtiden nr. 1 2017

Årets første nummer av Samtiden er ute, og du kan blant annet kjøpe det i denne noe uvanlige bokhandelen.

Posted by ASCHEHOUG FORLAG on 16. mars 2017

Den tanken synes ikke å være påtrengende hos Christian Kjelstrup. Han lar seg gledestrålende omtale på sosiale medier som Samtiden-redaktør og selger i samme setning.

At redaktøren selger sitt eget tidsskrift er nå én ting, men bokhandelens hovedartikkel synes å være Koranen, som vel heller ikke inngår i hans ansvarsområde i forlaget.

Redaktør Kjelstrup velger altså å knytte seg opp til den boken han foregir å omtale redaksjonelt, i den grad at han kolporterer den.

I all den omtalen som har vært har jeg ikke registrert noen prinsipiell debatt om det jeg her mener må være en uheldig rolleblanding i strid med Vær varsom-plakatens 2.2:

«Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.»

Powered by Labrador CMS