Sportssjef Øyvind Brenne (t.h.) og hans mange kolleger har levert trafikken som gjør digitalredaktør Ola Stenberg og kommersiell direktør Christian Haneborg særdeles fornøyd.

14 gull ga OL-feber også for VG: Norges største nettavis har aldri vært større. Og aldri tjent mer penger

- Det har vært spådd ganske mørke skyer over norsk mediebransje de siste åra. Vi går ut av 2017 og inn i 2018 med mer selvtillit enn på flere år, sier digitalredaktør Ola Stenberg.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Jeg tror OL på natta var perfekt for en aktør som oss. Norge våknet til et desperat ønske hver morgen om å vite hva som hadde skjedd. Og da er gjerne det første man gjør å besøke VG.no på mobil.

Det sier digitalredaktør Ola Stenberg, som en uke etter at årets vinter-OL i Pyeongchang er over, kan oppsummere meget gode resultater.

14 gull for Norge har etter alt å dømme gitt en feber som smittet over også på mediene - og ikke bare Discovery, som har fått mye oppmerksomhet for gode seertall.

Det har definitivt også dryppet på TV-selskapets norske samarbeidspartner VG, og særlig på «den lille skjermen», altså mobiltelefonen:

- Oppsummert er fasiten denne - vi har aldri hatt mer trafikk på VG.no enn under OL. Det har blitt flere nye trafikkrekorder, sier Stenberg.

 

2,2 millioner på mobil

Han oppsummerer noen av rekordene slik:

  • Flere dager i løpet av OL var 2,3 millioner brukere innom VG på mobil. Det vil rundt regnet si at nesten annenhver nordmenn - inkludert de på 1 og 101 år - besøkte avisen.
  • Og besøket var jevnt høyt: Aldri før i løpet av en kort periode har avisen hatt så mange dager med over 2,2 millioner brukere.
  • Onsdag 21. februar, som var dagen med blant annet lagsprint for Johannes Høsflot Klæbo & Martin Johnsrud Sundby, passerte VG 26 milloner sidevisninger - på mobil.
Sportsredaksjonen i VG har jobbet dag - og kanskje særlig natt - de siste ukene.

 

 

OL-spesialen var populær.

Nyheter, OL-guide og TV-studio

Den tiden hvor en (nett)avis bare brakte nyheter i tekst og bilde er også forbi. For VG har det handlet om å formidle OL på mange forskjellige flater - slik at brukerne kan velge den formidlingen de selv ønsker.

Og under olympiske leker er oversikt viktig. Derfor la mediehuset stor innsats i forkant på å utvikle «OL-guiden», forklarer digitalredaktør Stenberg:

- Dette er basert på tidligere erfaringer - vi vet at folk både er opptatt av når ting skjer og hva som har skjedd. For eksempel var nordmenn veldig opptatt av å sjekke medaljeoversikten, sier han muntert.

- OL-spesialen genererte alene 40 millioner unike sidevisninger i løpet av lekene. Da regner vi en visning som at guiden er startet, og har ikke regnet med navigasjoner og «interne visninger», fortsetter Stenberg.

 

Samarbeid ga tettere TV-dekning

Som nevnt hadde VG i år et redaksjonelt samarbeid med TV-selskapet Discovery, som sendte OL på TVNorge, Eurosport og Eurosport Player. Det ga rask tilgang på nyhetsklipp og hendelser fra mesterskapet. Men ikke minst også en unik adgang til akkreditert sone for å lage egne TV-intervjuer.

Det var i år en rettighet som verken NRK eller TV 2 hadde, til en viss frustrasjon hos begge aktører.

- Det ga oss en mulighet til å ikke bare gi folk nyheter, men også reaksjoner umiddelbart etter øvelsene, sier Ola Stenberg.

Og som nevnt - mens noen vil ha oversikt i tekst og guider, vil andre se levende bilder og høre folk snakke. VGTVs OL-studio med reaksjoner og analyser fra eksperter var også populært:

  • 41 direktesendinger knyttet til OL ga til sammen 4,2 millioner startede strømmer.
  • 523 videoklipp med nyheter, resultater og annet fra mesterskapet genererte også 3,6 millioner visninger.

- Midt i all denne jubelen: Hva fungerte ikke under mesterskapet?

- Det er klart det er ting vi kunne gjort bedre. Når det går veldig bra med Norge, så er vi ikke like gode til å finne de virkelig gode historiene. Vi lener oss veldig på hendelsesnyhetene.

- Det er selvsagt et riktig fokus, men da går vi kanskje glipp av de historiene vi ville laget hvis det ikke hadde gått så bra, sier Stenberg.

Og på ett punkt er det her som for de fleste andre fortsatt noe å gå på, erkjenner digitalredaktøren:

VGs resultater i 2017.

- Vi har fortsatt mye å hente på produksjon og distribusjon av innhold for mobil. Her er vi ikke kommet i mål ennå.

 

Tidenes trafikk ga tidenes inntekter

Og når det drypper på katedralen, renner det på børsen. Når VG.no aldri har vært større enn i februar 2018, ga det effekt for de digitale annonseinntektene, sier kommersiell direktør Christian Haneborg:

- Trafikken slår selvsagt inn på inntektene. Vi hadde en voldsom vekst i februar, med sterk vekst digitalt. Så langt i 2018 har vi en 20 prosent økning i digitale inntekter, sier han.

Det kommer oppå et 2017 med etterlengtet solid vekst, etter tyngre tider i 15 og særlig 2016.

GREAT AGAIN? Kommersiell direktør Christian Haneborg og digitalredaktør Ola Stenberg kan juble for et godt OL.

Men ifølge Haneborg kunne inntektene og trafikkeffekten i februar vært enda større - hvis forretningsmodellen var annerledes:

- Under hendelser som OL selger vi mye sponsorater og pakker til fastpris. Hvis vi leverer flere visninger enn forventet, tar vi ikke bedre betalt. Det er selvsagt bra for kundene, men betyr også at vi ikke klarer å ta ut hele potensialet, mener Haneborg.

Hvor kommer veksten? Stort sett «overalt»:

- VGTV, desktop, mobil, programmatisk, native. Nå er det vekst i alle kategorier digitalt, sier Haneborg.

 

 

Større selvtillit enn på lenge

Let's make VG great again, står det på en stor rød skjerm i Akersgata 55. I denne sammenheng handler det isolert sett om et lite prosjekt for de tekniske løsningene på VG.no.

Men det sier også noe om stemningen som råder her.

På vei ut av et år som ga et driftsresultat på nesten 1 million kroner per dag, og inn i et nytt hvor fjorårets rekorder allerede er slått.

Digitalredaktør Ola Stenberg og kommersiell direktør Christian Haneborg ble begge en del av ledergruppa i 2014. Det har vært en mildt sagt spennende reise, som det ofte heter i bransjepressen:

Kommersiell direktør Christian Haneborg og digitalredaktør Ola Stenberg.

- Vi skal ikke bli høye og mørke her, for det kan fortsatt komme utfordrende tider. Men det har vært spådd ganske mørke skyer over norsk mediebransje i lang tid, og har vært noen tøffe år. Da er det utrolig morsomt at det nå går så bra. Vi går ut av 2017 og inn i 2018 med mer selvtillit enn på flere år, sier Stenberg.

Den globale konkurransen er riktignok ikke blitt mindre, men den har - om noe - kanskje stabilisert seg. Og i en tid hvor TV faller stort, drypper det på andre kanaler. Da hjelper det å være markedsleder, sier Haneborg:

- Selvsagt jakter annonsører best mulig pris. Men akkurat nå er kanskje det største problemet å finne bred distribusjon med høy impact. Det er vår jobb framover - å levere produkter som kan kompensere for TV.

 

Ikke like truet av Facebook

Den ganske mye større selvtilliten gjelder også overfor globale aktører som Facebook og Google. Ja, de vokser, og tar globalt store deler av den digitale annonseveksten.

Men Instant Articles har ikke revolusjonert verden. Og «forsida er ikke død», som kanskje var medienes frykt for noen år siden.

- Facebook er selvsagt en viktig kanal for oss, men for oss står den fortsatt for 3 til 5 prosent av trafikken. Når vi har så stor trafikk er disse prosentene selvsagt mange sidevisninger. Men det er ikke slik at for eksemel endringer i algoritmene er avgjørende for VGs trafikk, sier Ola Stenberg.

- Men kan bare 5 prosent trafikk fra Facebook også bety at dere ikke er flinke nok til å utnytte kanalen?

- Vi kan selvsagt alltid bli bede, men vi har et ganske bevisst forhold til hvordan vi bruker disse «tredjeparts aktører». Det handler ikke om å gi bort alt for eksempel på Facebook, men fortelle at du kan komme til VG for å få det. Og med posisjonen vi har - på breaking news så kommer folk direkte til oss, mener Stenberg.

- De er en stor og tung aktør. Men vår posisjon og inntektene våre står ikke og faller på Facebook. Vi sover rett og slett litt bedre om natta nå, sier han.

Kommersiell direktør Christian Haneborg understreker: 

- De er fortsatt en trussel for oss. Men vi er mindre bekymret - vi føler vi har mer kontroll på konkurransen, sier han.

 

 

Powered by Labrador CMS