Ingeborg Volan, er leder for Norsk Redaktørforenings Dataskvadron, som i disse dager lanserer en veileder for bedre datasikkerhet.
Ingeborg Volan, er leder for Norsk Redaktørforenings Dataskvadron, som i disse dager lanserer en veileder for bedre datasikkerhet.

Lanserer veileder for sikrere datajournalistikk: – Vil bidra til økt bevissthet og kunnskap

Veilederen er det første større prosjektet som redaktørforeningens dataskvadron står bak.

Publisert

På Norsk Redaktørforenings høstmøte i dag er det lansert en helt ny veileder for sikrere datajournalistikk. Veilederen er et samarbeidsprosjekt mellom en rekke redaktører og IT-eksperter i mange av landets mediehus og -konserner.

- Dette er en veileder for redaktører som vil ta ut hele potensialet i journalistikken, men samtidig føle seg trygge på digitalt kildevern og datajournalistikk, sier Ingeborg Volan.

Volan er til daglig  redaktør for publisering og visuell journalistikk i Dagens Næringsliv, men også leder for redaktørforeningens teknologiskvadron, som har tatt initiativ til veilederen.

Nå håper Volan at veilederen vil styrke norske redaktørers kompetanse.

– Vi håper veilederen kan bidra til økt bevissthet og mer kunnskap om fallgruver, men også mulighetene i datajournalistikken.

 

Skal utvikles videre

Veilederen inneholder generelle nettvettråd, en kildevernplakat, råd til redaktører som vil starte med datajournalistikk og særlige råd om de skarpeste sakene.

I utarbeidingen av veilederen, har teknologiskvadronen fått gode innspill fra fagfolk på datasikkerhet, forteller Volan.

- Dette er et dugnadsprosjekt der vi i tillegg til kompetansen i NR og i teknologiskvadronen har kunnet lene oss på kompetansen til mange av bransjens beste datahoder, sier hun.

Christer S. Johnsen presenterte satsingen sammen med Volan. Han forteller at veilederen skal utvikles videre. - Tanken er at veilederen skal være dynamisk, slik at den oppdateres, ikke minst når det gjelder nye verktøy som kommer på dette området, sier Christer S. Johnsen.

–  Håper veilederen blir brukt

Norsk Redaktørforenings generalsekretær Arne Jensen er meget godt fornøyd med arbeidet i teknologiskvadronen.

- Denne gruppen med meget kompetente redaktører ble satt ned for et år siden etter innspill fra medlemmene om at teknologikompetansen blant norske redaktører måtte økes, sier Jensen.

Veilederen er dataskvadronens første store prosjekt, og Jensen  sier at samarbeidet allerede har gitt resultater, i form av tettere samarbeid på tvers av mediehus og konsern.

– Vi håper veilederen blir brukt både av redaktører og journalister, sier Jensen til slutt. 

Powered by Labrador CMS