Fotballkommentator Roar Stokke (nummer to fra venstre) på Old Trafford i Manchester, sammen med Viasport-kollegene Daniel Høglund, Lars Tjærnås og Jan Åge-Fjørtoft.Terje Pedersen
Champions League-finalen blir den 19. i rekken for Roar Stokke: – Har hobbyen som jobb
Dette er historien om hvordan Viasport-kommentator Roar Stokke ble lyden av Champions League for en hel generasjon nordmenn.
Førstkommende søndag møtes de to europeiske fotballgigantene Paris Saint-Germain og Bayern München til dyst i Champions League.
For Viasports Roar Stokke blir finalen den 17. han kommenterer, siden han for første gang satt bak mikrofonen under finalen i 2001.
Nå ser han sterkt frem til årets finale.
– Jeg må si at jeg gleder meg veldig til å se noen av de fremste underholdningsartistene fotballen har å by på. Til en sånn kamp, gir motivasjonen seg selv, sier Stokke til Medier24.
Så lister han opp en rekke eksempler på stjerner som skal spille i finalen, der han holder Bayern München som en knapp favoritt til å gå av med seieren:
– Kylian Mbappé, Angel Di María, Robert Lewandowski, og Thomas Müller. Det her er fotballens Star Wars, med to fenomenale lag underholdningsmessig.
Nils Arne Eggen får skylden
Men hvordan ble egentlig Viasport-kommentator Stokke, som en gang var nære ved å ta Trondheims-klubben Nardo opp i eliteserien i fotball, selve lyden av Champions League for mange norske fotballfans?
Det hele skyldes i stor grad en annen trønder - Rosenborgs legendariske trener Nils Arne Eggen, og hans kjære Rosenborg.
– I 1994 hadde jeg aldri hatt ambisjoner eller drømmer om å kommentere fotball. Jeg hadde på mange måter staket ut kursen jeg skulle følge i livet, som fotballtrener.
Stokke forteller at han var ønsket i trenergjerningen av flere norske klubber. Så tok karrieren plutselig en helt annen vending.
– Rosenborg og Nils Arne Eggen kom med i Champions League i 1995, og jeg fikk mulighet til å være ekspertkommentator på P4, først med Rosenborg, så med landslaget, før jeg kommenterte min første kamp i 1998, forteller Stokke og legger til:
– Jeg fikk være med på denne reisen, og siden har jeg bare blitt i bransjen.
Gir deg konstant dårlig samvittighet
Som fotballkommentator får Stokke ofte høre at han har drømmejobben. Likevel er det kun de færreste av dem som selv kunne tenke seg å ha jobben hans, som innser hvor mye jobb den fører med seg.
– Det går mange timer med forberedelser med i forkant av å skulle kommentere en fotballkamp, sier Stokke.
– Det er det dårlige med dette livet. Når man har langt over 100 reisedøgn i året, så er det noen som må betale når pappa er mye borte. Det gir deg konstant dårlig samvittighet, og du mister ofte den treningen eller kampen du ville sett barnet ditt spille i, sier han.
– Men barna er vant med at det er sånn. Enten spiller pappa fotball, eller så trener han, eller så er han kommentator han.
Blir ikke 22 nye år
Samtidig understreker kommentatoren at han er glad i jobben sin, og at han stortrives med å jobbe under kamper, enten oppgjøret er stort eller lite.
– Det som er bra med å få lov til å være fotballkommentator, er at jeg har hobbyen mins som jobb. Jeg får faktisk betalt for å jobbe med en lidenskap jeg har hatt siden jeg var to-tre år gammel og lekte med ball ute på plenen, til jeg nå er godt voksen, sier han takknemlig.
– Du har nå jobbet med fotball i media i 22 år. Blir det 22 år til?
– Nei. Det gjør jeg det ikke. Jeg vet ikke om det trenger å være sunt å leve et liv som dette, som journalist eller kommentator, over lengre tid. Man pådrar seg slitasje i stor grad når man den ene dagen skal være i Liverpool, og så kommentere i Roma den neste, sier han.
– Jeg varer ikke i denne jobben 22 år til, men jeg er såpass bra trent og har stor glede i det at jeg i alle fall tenker å bli med en viss tid fremover.
Kontroversiell finale
Årets Champions League-finale spilles altså mellom Bayern München og PSG. Det er to lag som er kontroversielle fordi de henholdsvis eies av, og sponses av qatarske selskaper.
Også dette har Stokke noen tanker omkring.
– Dette er noe jeg reflekterer rundt, men som oftest holder for meg selv. Noen ganger bruker jeg Facebook-siden min til å skrive hva jeg mener om VM i Qatar og stadionarbeidere som behandles dårlig, sier Stokke.
Stokke mener utviklingen i fotballen et resultat av kapitalisme.
– Vi lever i en verden der kapitalismen skaper enorme forskjeller mellom de fattige og de rike. Vi kan like det eller mislike det, men det er realitetene.
Kommentatoren peker på VM i Sør-Afrika, Brasil i 2014 og Qatar i 2022 som eksempler der korrupsjon preger idretten.
– Så lenge store penger er involvert i toppfotballen, og depå toppen ikke strammer inn, vil vi for eksempel se uverdige arbeidsforhold for fremmedarbeidere i Qatar, som sliter med krise i koronapandemien.
– Jeg skulle gjerne sett at fotballen brukte sin enorme status til å legge press på eksempelvis Qatar. Som når Marcus Rashford talte politikere midt i mot og fikk gjennomført skolemat til fattige barn under koronakrisen, sier han til slutt.