De var sentrale og rutinerte politiske journalister, men så skiftet de side.
Jarle Roheim Håkonsen, Rune Alstadsæter, Kjetil Løset og Cato Husabø Fossen skapte hver på sin måte sjokkbølger innad i pressemiljøet da gikk fra journalistikken til å bli kommunikasjonsrådgivere for hvert sitt politiske parti.
Torsdag kveld var de invitert til presselosjens 100-årsmarkering for å snakke ut om overgangen.
Tidligere TV 2-reporter Kjetil Løset, som tidligere i år takket ja til å bli kommunikasjonssjef for FrP, ble stilt til veggs av ordstyrer Ingunn Solheim om hvorfor valget endte på akkurat FrP.
– Det er så enkelt at det var tilfeldigheter som gjorde at jeg var klar til å bevege meg videre. Det kom et jobbtilbud som var fristende, sier han.
På oppfølgingsspørsmålet utdyper Løset omkring valget å forlate journalistikken.
– Jeg er nok den politiske journalisten som har tilbragt mest tid på utsiden av politiske møterom. Det var fristende å se hvordan det ser ut på innsiden.
Løset påpeker at Norge er i en særstilling når det gjelder forholdet mellom politiske journalister og politiske rådgivere.
– En kompis fra Danmark gikk inn i politikken fra journalistikken. Han sa til meg at han skulle vende tilbake til journalistikken om to år, da som en enda bedre journalist. Det er helt vanlig der, sier han.
Cato Husabø Fossen er den ferskeste som hadde meldt overgang. For noen uker siden ble det klart av han gikk fra profilert NRK-jobb til Høyre som partiets nye pressesjef.
Han fortalte at det ikke var stor forskjell på morgenmøtene i NRK og Høyre.
– Man tror at ting er annerledes fra utsiden, men det er mye journalistisk tenkning. Har vi en sak? Er det en case? Hva vil vi formidle? Men selvfølgelig rent bortsett fra at det ikke er journalistikk, sier Fossen.
– Umulig å svare på anonyme kilder
Bar Vulkan-saken fra 2019 og bruken av anonyme kilder var et gjennomgående tema gjennom seansen.
Rune Alstadsæter jobbet som journalist i NRK før han forlot Marienlyst til fordel for statsministerens kontor for seks år siden.
Han sier at han bevisst har sittet stille i båten mens debatten har pågått, men påpeker at han har sett en endring i bruken av anonyme kilder.
– Siden jeg hoppet av i 2014 så har det blitt markant mindre. Anonyme kilder gjør det umulig for politikere å svar på spørsmål, siden du ikke vet hvor det kommer fra og kjenner det heller ikke igjen i det som blir sagt, sier han.
Flere har påpekt at konsekvensene av Bar Vulkan-saken er at man vegrer seg for å følge makten i kortene med bruk av anonyme kilder.
Alstadsæter sier at de fortsatt merker at journalistene går i gangene.
– Dere har ikke blitt mindre plagsomme. Politisk journalistikk har blitt lettere å forholde seg til siden det er lettere å forholde seg til fakta. Men det har også blitt vanskeligere, siden det er vanskeligere å snakke seg unna fakta.
Jarle Roheim Håkonsen forlot også NRK, men til fordel for Arbeiderpartiet.
Han er klar på at han ikke har blitt skuffet over den politiske journalistikken, men er klar på at han trives godt på andre siden av gjerdet.
– Man opplever at det er lite drittkasting mellom politikerne. De er ganske morsomt å se hvordan de er sammen på bakrommet. De kan ha harde diskusjoner, også være gode venner bak kameraene, sier han.