Kjetil Løset (fra venstre), Cecilie Roang, Jarle Roheim Håkonsen og til sist Cato Husabø Fossen har alle forlatt journalistikken.

Den politiske journalistikken tappes for profiler: – Det er veldig synd

Tre Dagsrevyen-ankere har byttet ut Marienlyst med Stortinget på to år. – Vi må spørre oss selv hva vi kan gjøre for å beholde de gode folkene, sier nestlederen i Presselosjen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag ble det kjent at NRK-journalist og Dagsrevyen-anker Cato Husabø Fossen forlater journalistikken og blir ny pressesjef for Høyre.

Sjokkovergangen er den tredje fra Dagsrevyen de siste to årene: Vinteren 2018 ble Cecilie Roang informasjonssjef i Høyre, mens Jarle Roheim Håkonsen ble kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet noen måneder etter.

I mai år ble det også kjent at TV 2s politiske reporterveteran Kjetil Løset blir kommunikasjonssjef i Fremskrittspartiet. I fjor høst gikk også TV 2s daværende politiske kommentator Mathias Fischer til Try Råd, før han i januar i år ble statssekretær i Klima og miljødepartementet.

Presselosjen: – Et tankekors

Nestleder av Presselosjen - og politisk journalist i Dagens Næringsliv - Marie Melgård liker ikke utviklingen.

– At noen av våre mest profilerte politiske reportere tenker det er en bedre karrierevei å gå inn i politikken, enn å bli værende i journalistikken, er veldig synd. Det er et tankekors, sier hun til Medier24.

– Da må vi spørre oss selv hva vi kan gjøre for å beholde de gode folka. Jeg vil legge ballen over til arbeidsgiverne. Hvorfor mister vi de mest profilerte politiske reporterne? spør Melgård.

Hun tror det blant annet handler om økonomi.

– Den eneste måten å avansere lønnsmessig i mediebransjen er å bli mellomleder eller redaktør. Da er det kanskje ikke så rart at man har lyst til å avansere økonomisk på en annen måte. Det må medielederne og redaktørene tenke over, sier Melgård.

Hun mener også dette er et demokratisk spørsmål.

– Det er et demokratisk problem når etablerte politiske journalister slutter for å bruke kompetansen i politikken eller PR-bransjen, fremfor å utøve maktkritisk politisk journalistikk, sier Melgård.

– Vi er avhengig av å ha en kritisk og dyktig presse. Det å være politisk journalist er et håndverk som krever kompetanse, erfaring, tid og ikke minst mye kildepleie. Det er ikke mange andre som jobber med politisk journalistikk som Cato og Kjetil gjorde, sier hun.

Melgård poengterer at hun ønsker de begge to «all hell og lykke» i karrieren videre. Hun understreker også at det fortsatt finnes «mange dyktige politiske journalister» i norske redaksjoner.

– Vi blir ikke stående tannløse tilbake. Politikerne skal få kjørt seg fremover, sier Melgård med et smil.

På spørsmål om et skifte til politikkens verden er aktuell for henne, svarer Melgård lynraskt:

– Nei, overhodet ikke. Jeg skal ikke gi noen livsgarantier, men jeg synes politisk journalistikk er noe av det mest meningsfulle arbeidet som finnes. Jeg kunne ikke tenke meg å være spinndoktor.

NRK-redaktør: – Vi svekkes ikke

Marie Melgård liker ikke hennes journalistkollegaer går over til politikkens verden.

NRKs nyhetsredaksjon har som nevnt vært spesielt rammet av «flukten», med hele tre Dagsrevyen-ankere ut dørene på drøyt to år. Det kan også nevnes at Erna Solbergs statssekretær Rune Alstadsæter også er en tidligere NRK-profil.

Redaktør av NRKs nyhetsdivisjon, Knut Magnus Berge, avviser imidlertid at nyhetsjournalistikken svekkes.

– Hverken Dagsrevyen eller NRK svekkes av dette. Vi står støtt, og har mange flinke folk både på Marienlyst og rundt om i landet. At det slutter en profilert og dyktig medarbeider en gang i året for å gå inn i politikken, det lever vi helt greit med, sier han til Medier24.

Berge er likevel tydelig på at helst ville beholdt alle sammen.

– Dette er alle veldig dyktige folk, og ikke minst gode kollegaer som det er leit å miste. Men jeg ønsker de lykke til, og har stor forståelse for at folk gjør sine valg, sier han.

Berge mener også det er et styrketegn for NRKs nyhetsredaksjon at deres reportere er ønsket på markedet.

– Jeg synes det er bra at vi har medarbeidere som er så dyktige og ettertraktete at andre ønsker å hente dem, sier han.

– Det er heller ikke så underlig at profilerte journalister også er mennesker med et brennende engasjement, som de kanskje ser for seg kan tas ut på andre arenaer enn journalistikken, sier Berge, og understreker at det for hans egen del «ikke er aktuelt å gå inn i politikken».

Han legger også til at tilveksten av politiske journalister er god.

– Vi er ikke redde for rekrutteringen til NRK. Vi mener vi har en attraktiv arbeidsplass, som tiltrekker seg gode talenter. Da får vi heller leve med at andre ser disse talentene, og at noen fra tid til annen slutter, sier Berge.

Knut Magnus Berge mener det er naturlig at journalister ønsker å få utløp for engasjementet sitt på andre plattformer enn journalistikken. 
Powered by Labrador CMS