Begge to reagerer blant annet på at Njie hevder at varslerne lyver, og de forstår ikke hvordan Gyldendal som et seriøst forlag kunne sette dette på trykk - uten å gi beskjed til varslerne i forkant - eller tilby de tilsvarsrett.
– Dette aktualiserer igjen behovet for en Vær varsom-plakat for sakprosa. Eller i det minste en tydeligere bevissthet fra forlagene rundt etikken, og spesielt retten til imøtegåelse, sa Sørheim.
Sjefredaktør for sakprosa i Gyldendal, Cathrine Sandnes, svarte ikke på Medier24s henvendelser mandag, men stilte opp i debatt med Jens Kihl hos Dagsnytt 18 på kvelden.
Tirsdag formiddag ga hun Medier24 sitt svar på kritikken via e-post:
– Dette er som når rørleggeren kritiserer elektrikeren for ikke å jobbe på den måten han ville ha gjort. Journalistikk og forleggeri er to forskjellige yrker, skriver Sandnes.
Og fortsetter:
– «Dagbok» er Haddy Njies subjektive opplevelse av hvordan det har vært å stå i en vanvittig mediestorm. Den viser fram angsten, skammen, raseriet og fortvilelsen hun opplever i disse to månedene.
– Samtidig forsøker hun å forstå hva som skjer, hvorfor det skjer, hvordan det er mulig å forstå samme situasjon så ulikt og hvem hun selv er – midt oppi en situasjon hun ikke har kunnet forutse. Dette er med andre ord ikke en journalistisk dokumentar, påpeker Sandnes.
Den tidligere journalisten og kulturredaktøren i Dagavisen avviser kritikken om at Gyldendal burde gitt både varslerne og Hadia Tajik mulighet til å kommentere påstandene i boken.
– I likhet med andre bøker i memoar-sjangeren, dagbøker og brevromaner, opererer man selvsagt ikke med tilsvarsrett, som i en avisartikkel, understreker Sandnes.
– Denne utgivelsen er et tilsvar
Hun mener Kihls og Sørheims kritikk legger bånd på Njies rett til å fortelle sin versjon av hva som skjedde da hun og ektemannen Trond Giske sto i varsel-stormen vinteren 2017/2018.
– Det Jens Kihl og Sarah Sørheim egentlig sier her, er at Haddy Njie ikke kan fortelle sin historie, slik hun har opplevd den, fordi hun ikke deler den rådende oppfatningen av hva som har skjedd, skriver Sandnes.
– I løpet av de to månedene boka tar for seg blir det publisert 6147 avisartikler, over hundre saker per dag. Det har vært publisert 15 000 mediesaker totalt, hvor aktørene i saken har vært bredt representert. Da skulle det bare mangle at ikke Haddy Njie også skal få anledning til å fortelle sin versjon, fortsetter Sandnes.
Og understreker:
– I så måte er denne utgivelsen snarere et tilsvar til det som har vært skrevet til nå.
Både Jens Kihl og Sarah Sørheim er forelagt sitatene til Cathrine Sandnes, men ingen av dem ønsker å kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt.
Kommentaren skapte stort engasjement. På Kihls åpne Facebook-side - der han har delt kommentaren - er det flere profilerte mediefolk som deltar i debatten og støtter Kihls kritikk.
Flere profilerte mediefolk har også gitt innlegget til Kihl en like, som foruten Sarah Sørheim, også inkluderer TV 2 Hjelper deg-programleder Solveig Barstad, nyhetsredaktør i Dagsavisen Lars West Johnsen, presseetiker og IJ-medarbeider og spaltist Trygve Aas Olsen, tidligere VG-journalist Lars Joakim Skarvøy, BT-kommentatorene Morten Myksvoll og Frøy Gulbrandsen og E24s sjefredaktør Gard L. Michalsen.
Sjefredaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, har også gitt en digital tommel opp. Avisen gikk mandag i tillegg ut på lederplass med sin støtte til en av varslerne, Sunniva Andreassen.