Klubbleder Carline Tromp reagerer på at de ansatte ikke får være med i utvalget som skal finne Bjørgulv Braanens erstatter i «Venstresidas dagsavis» - Klassekampen. Ruud, Vidar/NTB Scanpix og Siv Dolmen/Klassekampen
Ansatte i Klassekampen reagerer på styrets beslutning: Får ikke delta i rekrutteringen av ny redaktør
- Vi bestemte oss for at vi ville gjøre det sånn, sier styreleder Sveinung Mjelde.
Mandag gikk fristen for å søke stillingen som redaktør i Klassekampen ut, og jakten på Bjørgulv Braanens etterfølger er i gang for fullt.
I utvalget som skal ansette den nye redaktøren skal det ikke sitte en representant for de ansatte, kun fra ledelsen og styret.
Tillitsvalgt for journalistene i Klassekampen, Carline Tromp.Siv Dolmen / Klassekampen
Det synes leder av journalistklubben, Carline Tromp, er veldig synd.
Hun forteller at alle tre fagforeningene på huset har gått sammen om å ønske seg en ansattrepresentant i ansettelsesutvalget, noe de ikke har fått.
- De tre fagforeningene på huset har ønsket oss en som representerer de ansatte i ansettelsesutvalget. Det har vi ikke fått. Forslaget vårt ble nedstemt i styret, men avtalen er nå at vi skal være i tett dialog med utvalget, sier hun til Medier24.
- Det er synd
Tromp rykket opp fra nestlederrollen i NJ-klubben etter at det ble klart at tidligere klubbleder og politisk journalist, Jens Khil, har fått jobb som kommentator i Bergens Tidende.
- Vi synes det er synd. Beskjeden vi har fått er at hvorvidt ansatte er en del av ansettelsesutvalget til ny redaktør praktiseres litt ulikt fra redaksjon til redaksjon. Vi mener det ville ha vært veldig naturlig å ha med noen fra de ansatte, sier hun.
Hun understreker at Klassekampen-journalistene har noen ønsker til hva slags egenskaper og kvalifikasjoner en ny redaktør skal ha, og at det er viktig at de ansattes perspektiver blir inkludert i prosessen rundt det å finne en ny redaktør.
- Vi har noen ønsker fra klubben sin side. Blant annet ønsker oss en person med journalistfaglig erfaring, som kan lage avis, men som også er en god arbeidsgiver for oss ansatte. Dette er ting vi kommer til å spille inn i prosessen, sier hun.
Vil heller ha et tett og godt samarbeid
Styreleder i Klassekampen, Sveinung Mjelde, bekrefter at de har valgt å ikke ha en ansattrepresentant i ansettelsesutvalget.
- Vi bestemte oss for at vi ville gjøre det sånn, og heller ha et tett og godt samarbeid med de ansattes representanter og tillitsvalgte både før og under prosessen, sier Mjelde til Medier24.
Ansettelsesutvalget består ifølge Mjelde av fem representanter. Tre fra styret og to fra ledelsen i avisa.
- Deres innspill og råd vil definitivt bli lyttet til
Ifølge Wikipedia lyder avisas formålsparagraf som følger:
«Avisa Klassekampen skal drive en seriøs, kritisk journalistikk, med allsidige politiske og økonomiske avsløringer av utbytting, undertrykking og miljøødeleggelser – samt inspirere og bidra til ideologisk kritikk, organisering og politisk kamp mot slike forhold, ut ifra et revolusjonært, sosialistisk grunnsyn».
Mjelde mener ikke det bryter med avisas verdigrunnlag å ikke inkludere de ansatte i ansettelsesutvalget. Etter å ha snakket med Medier24 legger han til en presisering om hvordan de ansatte skal inkluderes i prosessen.
- Bryter det ikke litt med Klassekampens verdigrunnlag å ikke inkludere de ansatte?
- Nei, vi inkluderer de ansatte. De er allerede blitt bedt om å komme med innspill til prosessen, de skal få egne møter med alle kandidatene og stille de spørsmål de måtte ønske. Deretter skal deres innspill og råd definitivt bli lyttet til.
Han han forståelse for at klubbene reagerer på avgjørelsen, men understreker at deres innspill vil bli vektlagt i prosessen.