Carl Jørgen Sørheim er stringer for tre lokalaviser - fra Australia!
OA, GD og Østlendingen gjør som NTB og VG: Carl Jørgen Sørheim har hatt første vakt fra Australia
Lite nytt å melde fra Toten natt til mandag for Oppland Arbeiderblads lesere. Men snart skal Carl Jørgen Sørheim overvåke nyhetsbildet for Østlendingen og Gudbrandsdølen Dagningens lesere - fra Australia.
Carl Jørgen Sørheim er ny stringer for Oppland Arbeiderblad (OA), Gudbrandsdølen Dagningen (GD) og Østlendingen.
Han skal på jobb mens de tre avisenes egne journalister sover. For han bor nemlig i Melbourne i Australia, og skal fylle rollen som nattdesk i de tre avisene.
Første vakt, natt til mandag, var imidlertid begivenhetsløs.
– Jeg skulle ønske jeg kunne fortelle om saftige historier. Men det har vært en temmelig rolig nyhetsnatt i Toten. Neste vakt skal jeg begynne å kikke på GD og Østlendingens områder også, sier Sørheim på telefon fra Melbourne.
Sørheim flytta til Australia for første gang i 2003 for å studere teater. Han har siden jobbet i OA, og tar nå oppdrag som regissør innen filmbransjen. Han er gift og har barn i Melbourne.
Forventer oppdateringer gjennom døgnet
Erik H. Sønstelie, ansvarlig redaktør i Oppland Arbeiderblad forteller at grunnen til at de nå etablerer en nattbemannet desk i Australia, slik som NTB og VG tidligere har gjort, er at lesernes forventning til avisene har endret seg.
– Før hadde de en forventning om at det kom en avis en gang i døgnet. Slik er det ikke lenger. Heller ikke i lokalavisene, sier han.
Sammenlignet med VG og NTBs nattdesker, vil de tre lokalavisene ha en vesentlig lettere variant.
– Skjer det noe, skriver han og legger ut. Skjer det ikke noe, gjør han ikke noe. Og skjer det noe stort, vekker han oss, sier Sønstelie.
Redaktøren forteller at bakgrunnen for satsingen er at leserne nå forventer å bli oppdatert med en gang det skjer noe. Det gjør avisene i stor grad i dag, og Sønstelie forteller at de har bemanning 18 timer i døgnet i de tre avisene.
– Men ikke om nettene. Ikke at det skjer noe i mitt dekningsområde hver natt, men det er fortsatt vår rolle å ha en overvåkningsfuksjon hele døgnet. Det klarer vi nå ved å spleise på en stinger i Australia, sier Sønstelie.
Stringer Sørheim på den nye nattdesken har tidligere vært journalist i OA og har også jobbet for både GD og Østlendingen. For Sønstelie er det absolutt et poeng å ha noen på vakt om natta som kjenner til nedslagsfeltene til de tre avisene.
– Han kjenner innlandet og er oppvokst med disse avisene, sier Sønstelie.
– Spent på hva det gir leserne
Jobben blir på rapportere når det skjer noe. Sørheim skal høre med politi, nødetater, sjekker veisentralen og vær og føreforhold.
– Han skal rapportere om det brenner på Skreia, eller om Valdresflya er stengt. Han leser de store avisene og fanger opp det er ting som har relevans for våre lokalområdet, sier redaktøren.
Og selv om det ikke skulle være store hendelser i hver avis hver natt, er Sønstelie spent på å se hva det vil gi både redaksjonen og leserne.
– Dette er et forsøksprosjekt. Om det ikke fungerer, vil det dø, som mange andre prosjekter i vår bransje. Fungerer det, blir det en sterk del av det vi gjør, sier han.
Prosjektet skal evalueres etter jul, og koordineres av OA for de tre avisene.
– Bare det å ha et fysisk menneske som varsler oss om det smeller på et sted, slik at han kan ringe oss og sette alle mann til pumpene, er kanskje verdt kronene det koster å ha ham, sier Sønstelie.
Ifølge redaktøren vil nysatsingen i Australia ikke gå utover andre stillinger i mediehusene.
– Han er en stringer, akkurat som vi har stringere i Valdres eller på Hadeland, sier Sønstelie.