Tirsdag var Carl I. Hagen invitert til TV 2 og God morgen Norge for å snakke om sitt comeback som rikspolitiker. Det ble også til en liten samtale om klima, som fikk miljøbevegelsen til å «rase».
– TV 2 har laget et koseintervju med en av de farligste stemmene i norsk politikk, mente NU-leder Ingrid Skjoldvær.
Mens Naturvernforbundet lagde en liste over fem spørsmål de mener TV 2 burde ha stilt Hagen.
Overfor Medier24 i går erkjente kanalen i går at de kunne ha vært noe mer kritiske.
Det skjedde da klima på nytt ble tema allerede to dager senere; Naturvernforbundets leder Silje Lundberg og Carl I. Hagen var invitert til ny klimadebatt på God morgen Norge torsdag morgen.
- Tar ingen selvkritikk
Men: Programleder Erik Thorstvedt, som gjennomførte samtalen med Hagen tirsdag, er samtidig klar på at han står fast på slik samtalen ble gjennomført.
Han tok derfor kontakt med Medier24 onsdag kveld for understreke sitt syn på saken:
- Jeg er ikke enig og tar ingen selvkritikk. Dette skulle ikke handle om klimaet, men om mennesket Carl I. Hagen, hva han gjort i og utenfor politikken, hans alder og motivasjon, og om populistiske vinder som blåser over hele verden. Samt om hvilken type politiker han ønsket å være.
- Det var han selv som brakte opp klimadebatten. Og når han da sier at det ikke er blitt varmere på kloden, er det jo såpass spesielt at jeg begynner å le. Jeg spør om han mener at dette er en misforståelse, og kjenner jo at jeg blir litt provosert selv også. Kanskje kunne jeg gjort en enda tydeligere presisering, men jeg tror folk faktisk forstår hvor spesielt og kontroversielt dette er, sier Thorstvedt.
Ifølge programlederen vurderte de det samtidig da slik at de ikke ville gå dypt inn i klimadebatten. Da ville debatten sporet av og handlet kun om miljø, og med seks minutter og mange tema, var det ikke aktuelt.
- Og når Naturvernforbundet ramser opp fem spørsmål de mener jeg burde stilt Carl I. Hagen, så er det bare rør. Dette var ikke et intervju om klima. Jeg kommenterer kort at dette vel kommer til å bli masse krangling med Venstre, og så går vi videre. Hagen har reist rundt og hatt mange debatter hvor folk bare hamrer hverandre i hodet og ikke blir enige om noe som helst. Dette intervjuet ville blitt bare tull, hvis vi skulle gå nedover det sporet, sier Thorstvedt.
Han svarer også slik på Naturvernforbundets seks spørsmål:
- Disse miljøvernerne har et enormt miljøfokus, de brenner for dette, vil fronte sin sak og det er jo greit. Men vi har et bredere perspektiv og vil se hele bildet av en person på seks minutter.
- Han mener jo det er sant
- Du tror folk flest forstår hvor kontroversielt dette er, men mange er jo tilbøyelig til å tro på det Hagen sier. Er det en fare for at flere tror på det når Carl I. Hagen får si dette nærmest uimotsagt på riksdekkende TV?
- Nei - jeg tror folk er i stand til å gjøre seg opp sin egen mening og tenke selv. Jeg tror ikke folk tenker at det er slik, fordi Hagen sier det. Det er kanskje en del som hevder at dette ikke er menneskeskapt, men det er jo veldig få som mener at temperaturen ikke er blitt høyere. Og som sagt: Vi hadde mange tema på seks minutter. Det var Hagen som brakte opp klima. Skulle vi gått inn i det, ville vi aldri blitt ferdig, sier Thorstvedt.
- Men når han først går inn i debatten, burde dere ha stoppet den da eller håndtert den annerledes - hvis dere ikke ville ta diskusjonen?
- Nei, det synes jeg ikke. Han går jo inn i mange tema, for eksempel om eldreomsorg, hvor han kommer med meninger som mange er uenig i. Skulle jeg stoppet ham på alt han mener, spør programlederen.
- Diskusjon om eldreomsorg er vel gjerne en diskusjon og meninger om hvordan politikken skal innrettes. Spørsmålet her er om en politiker bør få snakke usant på TV?
- Han må jo få lov å ha sin mening, og si hva han mener. Han mener jo at dette er sant.
- Må få lov å si at temperaturen ikke har gått opp
- Men er det TV 2s jobb å la politikere komme med desinformasjon om klima i beste sendetid?
- Han er jo politiker og må få lov å si det han mener. Dette handler jo om å presentere det Carl I. Hagen står for. Hvis han mener at temperaturen ikke har gått opp, så må han jo få lov til å si det, svarer Thorstvedt.
- Nå har vi nettopp vært gjennom en spesiell valgkamp i USA, med mye feilinformasjon og regelrett løgn fra politikere. Hvis politikere sier ting som ikke er sant, hva er da pressens rolle - skal de få lov til å si ting som ikke er sant, fordi det er deres mening?
- Det kommer jo litt an på situasjonen, vil jeg påstår. Vi kan ikke stoppe folk hele tida. Hvis du ser til presidentdebattene i USA, så var det jo masse der som mange mener ikke var sant. Men de ble jo ikke stanset likevel.