I budsjettet står det at tilskuddet skal medvirke til å gi bedre kunnskap om innvandring og integrering i befolkningen, inkludert muligheter og utfordringer i denne sammenhengen.
SVs mediepolitiske talsperson Freddy Øvstegård stiller seg meget kritisk til at regjeringen fortsetter å gi HRS en plass på statsbudsjettet.
– Her gjør regjeringen knefall for Fremskrittspartiet allerede før de skal møtes til forhandlinger. Det er helt uforståelig for meg at man velger å fortsette med statsstøtte til en hatblogg, sier Øvstegård til Medier24.
– Gjør det vanskeligere for unge minoriteter
Han mener at regjeringen går i mot sitt eget arbeid mot fremmedhat mot minoriteter.
– De gir støtte HRS samtidig som at regjeringen nettopp har levert en handlingsplan mot muslimhat. Så her går de i mot sin egen handlingsplan, sier han.
Medier24 har kontaktet både ansvarlig redaktør i Human Rights Service Rita Karlsen og informasjonsansvarlig Hege Storhaug, og forelagt de kritikken. De sier at de nekter å kommentere utspill fra SV-politikere.
Øvstegård sier han er bekymret for konsekvensene av støtten til HRS.
– Det betyr at HRS kommer til å fortsette å spy ut hat og hets mot minoriteter. Det vil gjøre det vanskeligere for unge minoritetsstemmer å være en del av den offentlige debatten slik vi har sett med Sumaya Jirde Ali tidligere, sier han og legger til:
– Det er helt uforståelig at Venstre og KRF kan være med på dette.
Han mener formuleringen om grunnlaget for støtten fra regjeringen er en bløff.
– Det HRS bidrar med er å spre fordommer, hets og hat. De sprer også konspirasjonsteorier om muslimer som er farlig og ødeleggende for debatten om innvandring. De burde ha stoppet støtten for lenge siden, sier Øvstegård.
Ønsker ikke å gi støtte til HRS
Mediepolitiske talsperson i Venstre, Carl-Erik Grimstad, sier det ikke er noen hemmelighet at Venstre er mot å gi støtte til HRS, og at de har i flere år forsøkt å bli kvitt denne støtten.
Han sier det likevel er viktig at religionskritiske stemmer også kommer til uttrykk.
– Ytringsfrihet er vanskelig, men det er viktig å få meningsytringer ut i det offentlige rom. Det er likevel trist at man må forholde seg til et slikt medium, med de holdningene som av og til kommer til uttrykt og som nå og da strider mot all anstendighet, sier han til Medier24.
Han mener uansett at statsstøtte er en god løsning.
– Det gir mulighet til en viss kontroll med hva som foregår. Men i en situasjon hvor meninger som kommer til uttrykk fra HRS strider med alt som har med presseetikk og anstendighet, og er over kanten av det lovlige, da må man å ta affære.
– Hvor høyt ligger den terskelen?
– Jeg synes at straffeloven er klargjørende. Det dreier seg om hat og hatefulle ytringer. Da tenker jeg på rasisme og diskriminering, sier han.
Kristelig Folkeparti sin andre nestleder i familie og kultur, Jorunn Lossius, sier at de er sterkt i mot å gi statsstøtte til HRS.
– Det er ikke regjeringens prioritet, men følger av tidligere budsjettavtaler med Stortinget. Derfor er det viktig at vi også i budsjettet har økt støtten til det antirasistiske arbeidet som skjer i regi av aktive og engasjerte i landet, skriver hun til Medier24.