Rødt-politiker Mimir Kristjánsson reagerer på dette Støre-oppslaget hos Nettavisen, mens nyhetsleder Carina Alice Bredesen forsvarer det.Faksimile fra nettavisen.no/Berit Roald (NTB)/Ole Alexander Saue
Kritikken hagler mot nettavisene etter Støre-oppslag: – Det blir et moralhysteri
– En del av disse mekanismene ved moderne klikksaker er uheldige, sier Mímir Kristjánsson. – Vi står for at det har en nyhetsverdi, svarer Nettavisen.
Rødts ordførerkandidat i Stavanger, Mímir Kristjánsson sukker også over saken.
– Jeg mener det blir et moralhysteri og en milimetermoral overfor politikere, om det enten er at de sniker på trikken, ikke bruker munnbind, har et uheldig navn på quizlaget sitt, eller kler seg ut i et rart kostyme, sier Kristjánsson til Medier24.
Han mener tirsdagens oppslag er ett av mange eksempler på hysteriet, og at vi derfor må stille spørsmål ved hvilke politikere disse sakene skaper..
Og Kristjánsson svarer like godt på sitt eget retoriske spørsmål:
– Vi får pregløse politikere som blir for opptatt av å ikke gjøre feil og å ikke bli tatt. De blir også politikere som folk ikke kan identifisere seg med, og som ikke gjør noe som helst fordi de er redde for å gå i baret.
–Det er politikerne som pålegger befolkningen å bruke munnbind. Burde ikke statsministerkandidaten for ett av Norges største partier gjøre det, da?
– Selvfølgelig. Alt tyder på at Støre klarer det, men alle mennesker er feilbarlige. Vi husker jo da Erna Solberg komisk holdt på å håndhilse på noen rett etter den første koronapressekonferansen, svarer Kristjánsson.
Han minner også om at helseminister Bent Høie har bedt folk om å ikke påføre hverandre skam gjennom pandemien, men at Støre her utsettes for en «voldsom moralisme».
Samtidig understreker han:
– Jeg mener ikke at det er greit at han ikke bruker munnbind, og det mener han ikke selv heller.
– Alle er enige om at Støre i denne saken har dummet seg litt ut. Feilen er at en helt menneskelig, tilforlatelig, og sannsynligvis betydningsløs feil blir en så svær sak. De får heller komme tilbake når Støre har arrangert grottefest, ler Rødt-politikeren.
– Du har selv vært nyhetssjef i Klassekampen. Ser du nyhetspoenget ved denne saken?
– Nei, jeg ser ikke det. Men jeg skjønner hvorfor de skriver saken. Den er morsom, genererer klikk og er noe alle vil snakke om, men det er ikke noe nyhetspoeng der.
– En del av disse mekanismene ved moderne klikksaker er uheldige, sier Kristjánsson.
Han stiller også spørsmål til hvorfor andre medier gjengir Nettavisens sak.
– Hvorfor skal Dagbladet og VG skrive av denne saken, og så sette det på front hos seg selv? Da er det i hvert fall ikke et nyhetspoeng der, for da har saken vært ute. Det eneste er at det genererer klikk, sier Kristjánsson.
– Liv og lære
Nyhetsleder i Nettavisen, Carina Bredesen, sier at Kristjánsson er i sin fulle rett til å mene det han vil.
Hun sier at Nettavisen er opptatt av å ikke være moralister på vegne av leserne.
– Vår jobb er ikke å være moraliserende. Vi overstyrer ikke våre lesere i hva de skal mene om en tenk. Vår jobb er å bringe er å bringe fakta ut, også er det opp til lesere og andre å gjøre seg opp sin mening, sier hun til Medier24.
Bredesen er klar på at de ikke er ute etter å ta noen. Men understreker at tipset om at Støre ikke bruker munnbind på t-banen i Oslo har nyhetsverdi.
– Den omhandler en rollemodell og leder for Arbeiderpartiet som ikke overholder smittevernsreglene. Det er liv og lære i politikken. Vi står for at det har en nyhetsverdi, sier Bredesen og legger til:
– Det gir også Støre mulighet til å svare på hvorfor han ikke hadde på seg munnbind.