Felles for alle de åtte nåværende medieprofilene over - hvis du ikke har gjettet det allerede - at de var programledere i ungdomsprogrammet «Midt i smørøyet» på NRK.
Programmet gikk på NRK - før NRK ble NRK 1 - mellom 1988 og 1998, og var fast følgesvenn på lørdagene for en hel generasjon norske ungdommer.
Det markerte også starten på pressekarrieren til flere.
– En drøm gikk i oppfyllelse
Blant annet NRK-programleder og journalist Christian Strand. Han var med i programmet i 1992 og omtaler TV-debuten da som hans mediemilepæl.
– For meg var det å få muligheten til å være programleder i «Midt i smørøyet» helt avgjørende for at jeg valgte å gå veien videre inn i mediebransjen. Jeg var 12 år, hadde sett «Smørøyet» på TV hver lørdag, men nå fikk jeg selv lov til å være på skjermen, forteller Strand til Medier24.
– En drøm gikk i oppfyllelse, og jeg fikk jobbe med noen av Norges flinkeste regissører, produksjonsledere, sminkører, lydfolk og programledere som har vært med og åpnet dører for meg senere. Her fikk jeg vist mange talenter. Skuespill, musikk og journalistikk. Smørøyet var helt klart den beste TV-ungdomsskolen jeg kunne gått på, slår Strand fast.
40-åringen markerte seg i årene etter blant annet som popartist, skuespiller i «Hotel Cæsar» og programleder i en rekke NRK-programmer som «FBI», «Frokost-TV» og talkshowet «I kveld».
Det er likevel ett spesielt smørøyet-øyeblikk han fortsatt husker kjært.
– Jeg husker veldig godt den dagen skulle få møte RnB-gruppa Salt'N'Pepa. De var kommet helt fra USA og til oss. Jeg skulle snakke engelsk, og tema for sendingen var allergi. Jeg hadde funnet ut at jeg synes det hadde vært gøy å spørre de om de var allergiske mot menn. Spørsmålet ble stilt, og de lo og lo, før de spontant begynte å danse rundt meg mens de sang fra «Whatta Man». En veldig surrealistisk opplevelse for en 12-åring, forteller Strand.
– Dette vil jeg gjøre for alltid
Triana Iglesias fikk også sin TV-debut i «Smørøyet» som tenåring i 1995.
Hun er nå mest kjent som programleder av «Paradise Hotel», og har også flere år bak seg som modell. Men det var smørøyet-jobben som ga henne lysten på et liv i rampelyset.
– Midt i smørøyet var fantastisk. Det var et sted vi fikk holde på med det vi hadde lyst til, leke TV og være kreative. Jeg husker at jeg tenkte: Dette vil jeg gjøre for alltid, forteller Iglesias til Medier24.
Hun har også flere gode minner fra NRK-tiden.
– Jeg husker godt hvor stas det var å få være sammen med alle de voksne på NRK. Da jeg hadde pauser pleide jeg å luske rundt i gangene der og sniktitte inn i tomme studioer, der kulisser sto klare til innspilling for TV og titte på kostymer i kostymeavdelingen og se hva jeg kjente igjen, sier Iglesias.
– Det perfekte vorspiel
Schibsteds kommunikasjonsdirektør Camilla Kim Kielland var på sin side programleder mellom 1991 og 1992.
Hun legger heller ikke skjul på hvor viktig opplevelsen var for hennes videre vei som journalist og seinere kommunikasjonsrådgiver.
– Jeg tør påstå at «Midt i smørøyet» var det perfekte vorspiel for min videre kjærlighet til mediebransjen. Å få vandre rundt i NRK som 13-åring, observere underholdnings- og nyhetsprofilene på nært hold, lære om intervjuteknikk, presseetikk og TV-triks fra et stort og proft apparat var en minneverdig og lærerik opplevelse, forteller hun til Medier24.
– Min aller første jobb etter studiene var faktisk også i NRK; jeg hadde praksis der, som en del av journalistutdanningen i Volda. Så møtte jeg på en av produsentene fra Smørøyet-tiden, som skulle rekrutterte programledere til Barne-TV, og så fikk jeg jobb der. Og selv om jeg måtte ha noen år i byråbransjen først føles det nå litt som å ha havnet midt i mediebransjens smørøye, i Schibsted, sier Kielland.
Hun har også flere gode - og også noen vemodige - minner fra tiden.
– Jeg husker at vi fikk veldig mye frihet med tanke på utforming av innholdet. Joda, vi var ekstremt korrekte og moralistiske, men vi skrev alle manus selv. Og så var jeg i det kullet som fikk jobbe med Hege Schøyen som voksenprogramleder, og det var jo utrolig kult, sier Kielland.
– Jeg husker godt aller siste sending, da var vi flere som gråt på opptaket, fordi det var så trist at alt var over. Og da jeg kom tilbake på skolen etter at sendingen var vist var det flere som lurte på om det var ekte tårer eller bare filmtriks, forteller hun.
Fikk fanbrev og ble bedt om autograf
TV 2-nyhetsanker og journalist Ane Rostad Stokholm var programleder mellom 1990 og 1991.
Hun smiler når Medier24 tar kontakt, men blir samtidig forbauset over å innse hvor lenge det faktisk er siden.
– Jeg kommer aldri til å glemme tiden i «Midt i smørøyet». Denne høsten er det faktisk 30 år siden jeg var med, og det er ikke til å fatte. Den gangen hadde vi bare NRK og SVT, så dette var et program hele Norge fulgte med på, forteller hun til Medier24.
Stokholm fikk også kjenne på kjendistilværelsen som tenåring.
– Jeg gikk i sjette klasse og plutselig skulle andre barn ha autografen min. Det var rart. Vi fikk også fanbrev, forteller hun.
– Det var jo egentlig helt vilt å jobbe som journalist, gjøre intervjuer på engelsk, intervjue statsråder og internasjonale kjendiser som 11-åring. Veldig kult at NRK satset på barne- og ungdoms-tv på den måten. Jeg lærte masse, ble tryggere på meg selv, men ble ikke akkurat mindre veslevoksen, sier Stokholm lattermildt.
Også for henne ble programmet en inngangsport til videre TV-jobbing.
– Erfaringen fra «Smørøyet» førte til at jeg ble med i «Videoøyet», et konsept der ungdom rundt omkring i landet kunne sende inn egne videoer og reportasjer. Jeg husker veldig godt at Haddy (Njie) og jeg kjørte båt i kloakkrørene under Oslo. Det var en mildt sagt spesiell opplevelse, forteller Stokholm.
– Tiden i «Smørøyet» bidro til å styrke lysten på å bli journalist og å jobbe med TV. Og jeg er ganske sikker på at skjermtiden der senere har gjort meg tryggere foran kamera. Men det kom konkurrenten til gode. He he, humrer TV 2-journalisten.
På spørsmål om hvilke minner som skiller seg ut fra «Smørøyet»-tiden, blir Stokholm svar skyldig.
– Det skjedde jo så mye gøy hele tiden! Det var selvfølgelig kjempekult å løpe rundt i gangene på Marienlyst og treffe alle «legendene», som Jahn Teigen som hadde vært med i Smørøyet før oss. Han tulla fælt og kalte oss «nitti snørrunger», noe vi syntes var hysterisk morsomt, forteller hun, og nevner også Eldar Vågan som en «nstor stjerne» å være programleder samme med.
– Vi hadde jo veldig mange spennende gjester, og det å sitte i den gule sofaen oppå en søppelfylling og intervjue daværende miljøvernminister Thorbjørn Berntsen om kuer som raper og promper metangass og hvor skadelig det er for klimaet, det må jo kunne kalles en slags «karrierehöydare», sier Stokholm.
Ble kjent med Jahn Teigen
Dagbladets mangeårige sportsjournalist John Rasmussen debuterte som «Smørøyet»-programleder i 1988, i programmets første sesong. Han gjorde seinere et lite comeback i 1993.
– «Midt i smørøyet»-tida var nok helt avgjørende for at jeg jobber i mediabransjen i dag, forteller han til Medier24.
– Ikke bare fordi det var en fantastisk og morsom tid, men ikke minst fordi året som programleder der også gjorde at jeg med ujevne mellomrom ble engasjert i andre prosjekter i NRK i årene som fulgte. Det var ikke så vanskelig å velge studieretning etter det, sier Rasmussen.
Den rutinerte sportsreporteren har også skuffen full av gode minner fra tiden på Marienlyst.
– Det var en så fin samling av mennesker som jobbet med «Midt i smørøyet», så det er vel det jeg husker best fra den tida også. Folka. Og det oppriktige ønsket om å fortelle viktige historier fra hele landet, sier han.
– Det var jo i monopol-tida til NRK, dette, så den ansvarsbevisstheten var veldig sterk. Men til syvende og sist sitter jeg igjen med en slags takknemlighet over at jeg fikk lov til å jobbe sammen med, og å bli kjent med, Jahn Teigen det året. Han var helt unik, på alle mulige måter, sier Rasmussen.
– Likte dårlig å bli kjendis
En annen sportsjournalist som preget «Midt i smørøyet» var tidligere TV 2 Sporten-reporter og kommentator Magnus Sveen.
Den nåværende redaktøren av Norsk Golf var programleder i 1991 og 1992.
– Det har nok betydd en del, på flere måter. Først og fremst var det utrolig lærerikt å få jobbe med profesjonelle, dyktige TV-folk. Jeg lærte hvor mye som lå bak en TV-produksjon, vi lærte oss å skrive manus, intervjue, og å jobbe, sier Sveen til Medier24.
– Jeg lærte også at kjendiser og kjente folk er akkurat som alle andre, så jeg har vært veldig lite starstruck og nervøs når jeg har møtt kjente personer etter det, forteller han.
Sveen tror også «Midt i smørøyet»-jobbingen ga han en fordel da han skulle finne seg jobb.
– Det at det står «programleder, Midt i smørøyet» på CVen har nok gjort at jeg har skilt meg ut i søkerbunken, og dermed fått mange muligheter jeg ellers kanskje ikke ville fått, sier han.
I likhet med sin tidligere TV 2-kollega Stokholm, fikk også Sveen kjenne litt på hvordan det var å være kjendis. På godt og vondt.
– Det jeg husker best var at jeg plutselig ble kjent igjen over alt. Jeg var med i sesongen 91/92, og da var det kun NRK å se på TVen, så alle så på.
– Jeg likte veldig dårlig å bli «kjendis», men elsket å jobbe med «Smørøyet». Jeg fikk tilbud om å være med på en del TV-ting i NRK etterpå, men endte opp med å si nei fordi jeg helst ikke ville bli gjenkjent, forteller Sveen.
– Det har egentlig fulgt meg i det voksne livet også, så jeg har aldri hatt noe behov for å være foran kamera. Jeg trives bedre bak, legger han til.
På spørsmål om sine beste minner svarer Sveen:
– Noe av det jeg husker best var da jeg og Aslak Borgersrud (senere Gatas Parlament) var på reportasjetur i Stockholm i en uke, sammen med Hege Schøyen. Da hadde vi det mye moro. Og så var det stort å få synge sammen med Øystein Sunde og å få intervjue Bjørn Dæhlie etter OL i Albertville.
Også NRK-profil Haddy Njie og nevnte Dagsavisen-journalist Aslak Borgersrud var begge programledere i «Midt i smørøyet».
Njie var med mellom 1990 og 1991, mens Borgersrud mellom 1991 og 1992.