VGTV har utviklet et nytt multifunksjonelt konsept som fungerer på en rekke plattformer.
«VG Forklarer» og «VG Nyheter» er korte videoer som spilles automatisk av på VG-fronten.
Målet er å forklare de unge komplekse saker på en forståelig måte, forteller prosjektleder i VGTV, Camilla Brække.
Sammen med en stab på 16 stykker i turnus, jobber hun daglig med å produsere nyhetsinnhold med den yngre generasjonen som hovedmålgruppe.
– Det er viktig for VG å lage nyheter for de plattformene folk bruker, sier Brække til Medier24.
Sammenlignet Brexit med Bixit
Bakgrunnen for prosjektet var da Google Home kom til Norge i 2018.
– Vi satte i gang et prosjekt der vi begynte å lage lydoppdateringer til Google. Men Google Home er ikke veldig stort i Norge enda, så da var vi nødt til å skru om. Vi har derfor laget et produkt som kombinerer lyd og video, sier Brække.
Nå er det blitt et 3-i-1 produkt som fungerer som både video og lyd.
Videoene spilles av automatisk på VG-fronten og Brække forteller at det er viktig at brukerne forstår innholdet i sendingene uten at man har på lyd.
– Det har vært en utrolig kul reise, og ikke minst veldig spennende å se hvordan produktet har utviklet seg underveis. Vi har vunnet flere internasjonale priser for dette, som er en stor anerkjennelse til jobben som har blitt lagt ned, sier hun.
Blant annet har VGTV tidligere havnet på pallen med BBC og New York Times i Webby Awards, også kalt «Internettets Oscar-utdeling».
«VG Nyheter» er 1 minutt lange nyhetsoppdateringer om det siste fra nyhetsbildet som oppdateres flere ganger i døgnet.
«VG Forklarer» handler om å presentere komplekse nyheter på en ny og mer engasjerende måte.
– For eksempel da vi skulle forklare Brexit. Unge lurer på «hva handler egentlig dette om?». Da lagde vi en vri hvor vi sammenlignet Brexit med kjeksen Bixit for å forklare EU-systemet. Det handler om å knagge aktuelle historier, slik at det blir mer gøy å forstå hva saken handler om, forteller Brække.
Live fra egne stuer
Da VGTV hadde hjemmekontor tidligere i vår måtte journalistene gå live fra sine egne stuer.
–Dette er et «one-man show» og det er det som gjør produktet så effektivt. Da korona-krisen kom sto vi sterkt fordi alle de ansatte kunne håndtere kamera, skrive manus, være anker, gjøre etterarbeid og publisere, sier Brække.
I mai startet VGTV med rampelys-show på Snapchat. Der har de fått 130.000 unike brukere.
Brække forteller at de da kunne bruke de erfaringene de hadde opparbeidet seg fra å lage nyheter til å lage «VG Rampelys».
– Når man har så dyktige folk som videojournalistene på VGTV, som ikke er så mange, men kan imponerende mye, er det enklere å få til ting, sier hun.
– NRK har for eksempel veldig mange som lager tv og de har mange som lager radio. De ressursene har ikke vi. Da må vi tenke effektivt, avslutter Brække.