Vi har spurt Camilla Bjørn i NRK P3, Gunnar Stavrum i Nettavisen og Jan Thomas Holmlund i Dagbladet om hva de tenker om intervju over e-post.

Redaktører om bruken av e-postintervju: – Kan være et fint hjelpemiddel for journalister

Hva synes redaktører selv om e-postintervjuer?

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Kommentaren «Redaktører liker ikke e-postintervjuer - men svarer på e-post selv» til Trygve Aas Olsen har skapt diskusjon den siste uken.

I kommentaren nevner Aas Olsen navn på flere redaktører og eksempler, der de har valgt å svare på e-post i en intervjusituasjon.

Medier24 har snakket med flere av redaktørene for å høre hvorfor de svarte skriftlig, og ikke minst hva de selv mener om intervju på e-post.

– En betimelig diskusjon

P3-redaktør Camilla Bjørn forteller at hun synes dette er en betimelig diskusjon å ta, og at man alltid skal etterstrebe å snakke sammen på telefon. 

Camilla Bjørn.

I kommentaren trekker Aas Olsen frem et intervju Bjørn hadde med Journalisten, der redaktøren på e-post ga et tilsvar på kritikk fra en tidligere ansatt.

Bjørn forteller at henvendelsen Aas Olsen sikter til kom skriftlig fra Journalisten.

– Jeg fikk en mail fredag ettermiddag hvor journalisten i denne saken ville gi meg mulighet til et tilsvar. Jeg leste over kritikken som var kommer og formulerte et svar i løpet av helgen. Dersom journalisten i dette tilfelle hadde invitert til en telefonsamtale så ville jeg vært lydhør på det, sier hun til Medier24.

– Når det er sagt så støtter jeg at det er viktig å kunne snakke med hverandre, og jeg synes dette er en helt betimelig diskusjon og vi skal ta telefonen og svare når vi har anledning og kapasitet, sier Bjørn.

Hun understreker likevel at det kan være vanskelig å få til.

– Jeg mener også at det er en viktig nyansering her. Vi har hektiske jobber, og har ikke alltid tid til å svare med en gang. Noen ganger hender det også at jeg får spørsmål der jeg er nødt til å sjekke opp med andre før jeg kan svare, sier P3-redaktøren.

– Det er ikke slik at jeg bevisst unngår å ta telefonen, fordi jeg heller vil formulere et skriftlig svar. Man skal alltid etterstrebe å kunne snakke sammen, slår Bjørn fast.

– Svarer som regel muntlig

Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum trekkes også frem i Aas Olsens kommentar, da Stavrum nylig svarte på kritikk fra overlege Preben Aavitsland. 

Stavrum forteller at han foretrekker å svare muntlig, men at det noen ganger er mer praktisk å svare skriftlig. 

– Så vidt jeg husker var jeg et sted der jeg ikke kunne sette meg ned, i tillegg til at jeg trengte en gjengivelse av hva Aavitsland sa. Det var mest praktisk, sier Stavrum til Medier24.

– Jeg vil tro at jeg i 90 prosent av tilfellene svarer muntlig. Derfor synes jeg Aas Olsen bommer på hva jeg normalt gjør. Jeg mener at så langt det er mulig skal man svare muntlig, akkurat slik som vi selv ønsker at kildene våre skal gjøre, sier Stavrum.

Han understreker:

Gunnar Stavrum, ansvarlig redaktør og direktør i Nettavisen.

– Det er litt avhengig av hvor jeg er. Noen ganger er det mer praktisk å få svare på e-post. Jeg svarer ikke veldig annerledes på e-post enn jeg gjør muntlig.

– Ikke en metode for å vri seg unna

Redaksjonssjef Jan Thomas Holmlund i Dagbladet forteller, i likhet med Bjørn, at det i løpet av en hektisk arbeidshverdag ikke alltid er anledning til å svare muntlig.

Holmlund forteller at når han eksempelvis sitter i et møte og det kommer spørsmål, der han er nødt til å sjekke med flere forskjellige som har vært involvert i en beslutning, er det ofte lettere å svare skriftlig, slik at journalisten kan få svar raskt. 

– Hvis jeg sitter i et møte er det ofte lettest å svare skriftlig slik at journalisten kan få svar underveis. Da sparer man tid, i tillegg slipper man en runde med sitatsjekk, sier Holmlund til Medier24.

– Når det er konkrete spørsmål man skal ha svar på ser jeg ikke at e-post er et problem, verken for mediebedriften eller som intervjuobjekt, sier han.

Holmlund sier han er enig i det Dagbladet-journalist Mads Rønning uttalte til Medier24 tidligere, at e-post-intervjuer kan være nyttige for begge parter.

– Hvis det er snakk om mennesker som er i en maktposisjon, og det i tillegg er en sak som er stor og viktig, så ønsker man så klart som journalist å stille spørsmålene muntlig. Men de gangene man bare vil ha konkrete avklaringer tenker jeg at det fungerer like bra å få svar skriftlig. Når man trenger raskt svar er det i dag slik at man kommuniserer på SMS, e-post eller Messenger, sier Holmlund.

– Jeg mener ikke at intervju over e-post er et stort problem, men heller et fint hjelpemiddel for journalister. Så er det viktig å legge til at som journalist, så betyr ikke det at et intervju på e-post gjør at man ikke kan stille oppfølgingsspørsmål, minner han om.

Jan Thomas Holmlund i Dagbladet.

Og legger til:

– For min del, når jeg svarer skriftlig på spørsmål, så forsøker jeg så godt jeg kan å være bevisst at jeg svarer på spørsmålene som blir stilt. E-postintervju skal ikke være en metode man bruker for å vri seg unna.

Powered by Labrador CMS