USA og EU krever svar etter nye avsløringer om datainnsamlingen til Cambridge Analytica

USA og EU krever svar fra Facebook etter avsløringen om at et dataanalyseselskap som bisto Donald Trumps valgkamp, samlet data om millioner av uvitende velgere.

Publisert

Ifølge New York Times og britiske Observer stjal Cambridge Analytica angivelig opplysninger fra 50 millioner Facebook-profiler for å utarbeide en programvare som kunne forutsi og påvirke velgernes valg.

Resultatene ble solgt til Trumps valgkamp, ifølge avisene.

Fredag besluttet Facebook å suspendere kontoen til Cambridge Analytica og kontoen til selskapets morselskap Strategic Communication Laboratories på bakgrunn av avsløringen.

I tillegg har de suspendert kontoene til to personer som anklages for å være tilknyttet saken.

Lørdag fulgte Facebook opp med å si at omfanget var begrenset til de 270.000 som hadde tatt en personlighetstest via appen «thisisyourdigitallife».

Flere mener imidlertid at dette ikke er nok. EUs justiskommissær Vera Jourova, som denne uken besøker USA, sier hun vil kreve flere svar fra Facebook og Facebook-sjef Mark Zuckerberg under besøket.

– Dette er jo skrekkelig, hvis det blir bekreftet, skriver hun på Twitter.

– Det er sjokkerende at personlige data om 50 millioner Facebook-brukere så enkelt kan misbrukes og utnyttes til politiske formål, skriver hun videre.

Saken har også vakt kraftige reaksjoner i USA. Blant annet har toppdemokraten i Senatets etterretningskomité, Mark Warner, uttalt seg sterkt kritisk til måten Facebook håndterer personlige data på.

– Dette er mer bevis på at det digitale politiske annonsemarkedet i bunn og grunn er ville vesten, sier han.

Da Wall Street åpnet mandag raste Facebook-aksjen umiddelbart ned med 5 prosent.

Powered by Labrador CMS