JULIA SCHREINER BENITO, gründer og redaktør hos helsenettstedet Caluna
JULIA SCHREINER BENITO, gründer og redaktør hos helsenettstedet Caluna

Debatt

Slagside som et strandet skip, NRK!

«Når maten serveres, blir NRK myndighetenes nyttige idiot. Onsdag gjestet jeg Dagsnytt 18, det endte i to mot én. Hvor uavhengig er NRK rundt matbordet?», skriver Julia Schreiner Benito.

  • JULIA SCHREINER BENITO, gründer og redaktør hos helsenettstedet Caluna

NRK behandler UiOs professorer som professorer av Guds nåde:

«Den Gud har gitt et embete, har Gud gitt forstand.» Atter en gang ender det med et strandet skip.

Når temaet er kost, ernæring, vitaminer og immunforsvar, bruker NRK ensidige stemmer som eneste sannhetsvitne. Ikke nok med det: flere av kildene er faglig svake, og noen er inhabile.

Mer om det straks.

Onsdag debatterte jeg med Aftenpostens journalist Ingeborg Senneset i Dagsnytt 18. NRK endte seansen med at professor Anne Spurkland (UiO) uimotsagt fikk oppsummere «sannheten» om hvorvidt vi kan styrke immunforsvaret vårt eller ei.

Bruk av kosthold som medisin er et eget fagfelt. Ingen i akademia bruker det verktøyet i klinisk praksis. Ingen andre fagkilder fikk balansere hos NRK.

Spurkland slo fast at kost og vitaminer ikke har betydning for immunsystemet, men ramlet litt da jeg minnet henne om av myndighetene anbefaler tilskudd av vitamin D.

Debatten kom etter at Aftenpostens Ingeborg Senneset i disse koronatider skrev om «skamløse opportunister», og jeg svarte henne i Medier24. Ikke bare putter Senneset fjernhealing og kost i samme kategori, hun putter også legene Fedon Lindberg og Berit Nordstrand i bås med sleipe koronaprofittører som selger dyrt tull.

Dette er Spurklands kompetanse innen ernæring, vitaminer og mineralers sammenheng med immunitet:

  • To relevante publikasjoner i vitenskapsbasen PubMed.
  • Totalt finnes 30829 treff på kombinasjonen «nutrtion and immunity» - ingen av disse er publisert av Spurkland.
  • På søkeordene «vitamins minerals and immunity» er det 1110 treff - ingen publisert av Spurkland.
  • På søkeordet «vitamin and immunity» er det 14948 treff, Spurkland er medforfatter av to. (1) (2)

Hva konkluderer så disse to? At vitaminer har betydning for immunsystemet. Men Spurkland mener kanskje at konklusjonene kun har relevans i laboratoriet, og ikke i klinisk hverdag?

Her er flere eksempler på NRKs servile plass rundt UiOs matbord: 

Da skiskytter Tiril Eckhoff nylig gledet seg over en fantastisk sesong, takket hun for samarbeidet med lege og «outsideren» Berit Nordstrand. DA var NRK kritisk, da! Men kun til henne.

Mens professor Jøran Hjelmesæth (UiO) ukritisk fikk omtale samarbeidet mellom Eckhoff og Nordstrand som «smittefarlig». Hvorfor? Fordi Eckhoff hadde bedret sin tarmflora med mer grønnsaker omega 3.

Da NRK 15. mai i fjor ville «rydde i jungelen av råd» i programmet Ekko, ble ingen motstemmer invitert da Helsedirektoratets (UiO) Henriette Øien sa at myke margariner og planteoljer er sunt fett. Har ikke NRK fått med seg at stadig flere fagfolk dokumenterer at det ikke stemmer?

Da NRKs Forbrukerinspektørene skulle «undersøke» kokosfett, fikk professor Kjetil Retterstøl (UiO) synge alene, uten ETT kritisk spørsmål. Hadde ikke journalisten fått med seg at Retterstøl er betalt rådgiver hos Mills, og mottar forskningsmidler fra margaringiganten?

Eller var det ikke relevant?

 –Retterstøl må velge, sa BI-professor Petter Gottschalk til Caluna om saken: – Enten rådgi befolkningen om fett, eller motta midler fra Mills.

På tide å rette opp skuta, NRK! Så vi alle kan styrke kunnskap, troverdighet og immunforsvar.

Powered by Labrador CMS