Gikk mediene for langt i Lommedalen-saken og dekningen av 13-åringens dødsfall? Tirsdag kommer klagene opp for PFU

En liten uke før straffesaken mot moren kommer for retten, skal Pressens faglige utvalg ta stilling til mediedekningen av saken.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Flere medier har tatt selvkritikk for sin dekning av «Lommedalen-saken».

Tirsdag blir medieklagene behandlet i PFU. Få dager etter skal straffesaken for retten.

Pressens faglige utvalg (PFU) skal ta stilling til om ni medier gikk for langt i å omtale barn som mobbere etter at 13 år gamle Angelica Heggelund døde på en hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015.

Møtet holdes tirsdag etter påske, 18. april.

Møtet vil i all hovedsak gå for åpne dører, men det blir ikke strømmet. 

  • Se sakslista nederst i saken, med lenker til dokumentene.

 

Brukte initiativretten

«Lommedalen-saken»:

  • En 13 år gammel jente ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015.
  • Obduksjonsrapporten viste at hun døde av avmagring.
  • Jentas mor er tiltalt for grov mishandling. Saken kommer opp for Valdres tingrett 24. april 2017, men retten settes i tinghuset på Gjøvik.
  • Fylkesmennene i Oslo og Akershus og i Oppland mener barnevernet i både Bærum og Øystre Slidre har begått lovbrudd i behandlingen av 13-åringen.
  • Dødsfallet utløste gransking av tre skoler hvor jenta hadde vært elev. Rapporten konkluderte med at skolene hadde gjort mye for 13-åringen, men de fikk likevel kritikk for at prosedyreregler ikke var fulgt.
  • Statens helsetilsyn åpnet også tilsynssak mot behandlere i helsevesenet, men konkluderte 2. mars med at 13-åringen fikk forsvarlig helsehjelp.
  • Presseforbundet har klaget TV 2, NRK, NTB og seks aviser inn for PFU i forbindelse med deres dekning av saken.

Nils Øy, daværende konstituert generalsekretær i Norsk Presseforbund, brukte initiativretten for å klage inn mediene til klageorganet.

– Vi får aldri svar på om jenta ble mobbet, ei heller fra PFU. Men utvalget kan svare på om de ni redaksjonene burde publisert det de gjorde, har Øy tidligere sagt til Medier24.

Han håper behandlingen vil få fram om mediene var tilstrekkelig oppmerksomme på konsekvensene av dekningen og hvorvidt de foretok egne undersøkelser i saken.

Målet er å få fram lærdom av det som har skjedd, har han tidligere sagt til NTB.

TV 2, NRK, NTB, Aftenposten, VG, Dagbladet og Dagsavisen og lokalavisene Valdres og Budstikka omfattes av klagen.

I tillegg er det innlevert to klager i samme sak:

Med samtykke fra jentas mor er en stort anlagt artikkel i Budstikka i november i fjor klaget inn. Foreldrene i Lommedalen har også klaget TV 2 inn for PFU på samme grunnlag som Nils Øy.

 

Debatt i pressekretser

Saken har allerede vært gjenstand for en debatt internt i pressemiljøet, og flere medier har til en viss grad tatt selvkritikk for sin dekning.

Under et debattmøte i januar i regi av Oslo Redaktørforening beklaget både NRK og TV 2 at de kan ha gått for langt i å fremme påstander om at medelever mobbet 13-åringen.

Saken var også tema for grundig debatt på gravejournalistikk-konferansen SKUP nylig.

TV 2 er blant dem som har fått mest kritikk, for å ha konstatert svært tidlig og bombastisk at jenta ble mobbet. Fortsatt står følgende å lese i en sak publisert 4. januar 2016:

«TV 2 vet at jenta (13) ble mobbet på barneskolen og utviklet alvorlige spiseforstyrrelser som følge av det».  

 

Rettssak følger

13-åringens dødsfall får nå også sin rettslige behandling når straffesaken mot moren kommer opp for Valdres tingrett, som for anledningen settes i tinghuset på Gjøvik. Saken starter mandag 24. april, og det er satt av seks uker.

Moren er tiltalt for grov mishandling etter at datteren, som led av spisevegring, døde av avmagring. Den 154 cm lange jenta veide bare 21 kilo da hun døde, og hadde en kroppsmasseindeks på 8,8.

Påtalemyndigheten mener moren ikke benyttet seg av helsehjelp for datteren, selv om det ble satt som en forutsetning da jenta ble skrevet ut fra sykehus. Blant annet skal hun ha unnlatt å ta henne med til kontroll hos fastlegen.

Moren skal også ha bedt datteren legge vekter i klærne når barnevernet skulle veie henne.

Aktoratet har kalt inn snaut 50 vitner. Morens forsvarer, advokat Aasmund Sandland, har stevnet rundt 20 vitner. Moren nekter straffskyld og mener tiltalen bygger på enkelthendelser som er tatt ut av sin sammenheng.

 

 

Sakslista for PFUs møte 18. april: 

Powered by Labrador CMS