Budstikka beklager grov feil i koronasak: – Det verste som kan skje en redaktør

Avisa skrev at flere pasienter under 45, uten underliggende sykdommer, har ligget i respirator på Bærum sykehus. Nå legger redaktøren seg flat.

Publisert

Sjefredaktør Kjersti Sortland i lokalavisen Budstikka beklager en grov feil i en artikkel om korona.

– Jeg vil ta fullt og helt ansvar - og ønsker å dementere nyhetssetningen om at det var flere unge i respirator. Det var ikke godt nok faktasjekket, sier Sortland til Medier24.

Kjente seg ikke igjen i avisas opplysninger

Bakgrunnen for beklagelsen er at avisa skrev onsdag at flere unge mennesker utenfor risikogruppene var lagt i respirator på intensivavdelingen på Bærum sykehus.

Avisa skrev at de hadde en rekke kilder som bekreftet opplysningen.

«Personene det er snakk om, er mellom 20 og 45 år og uten underliggende sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og/eller høyt blodtrykk», skrev avisa. 

Torsdag gikk helseforetaket Vestre Viken ut og sa at de ikke kjenner seg igjen i påstanden fra lokalavisa.

– Vi kjenner oss ikke igjen i påstanden som Budstikka har framsatt. Vi kan ikke uttale oss om pasientene grunnet taushetsplikt, men det skisserte bildet stemmer ikke med fakta. Det skriver fagdirektør Ulrich Spreng i Vestre Viken HF i en epost til Dagbladet.

Nå tar sjefredaktør Kjersti Sortland selvkritikk og beklager saken. Til egen avis sier hun:

– Det verste som kan skje en redaktør, er å publisere opplysninger som ikke er korrekte. Jeg er svært lei meg for dette, og det er mitt ansvar at opplysningene ikke var kontrollert godt nok før publisering, opplyser sjefredaktør hun på egne nettsider.

Overfor Medier24 sier redaktøren at de legger seg padde flat.

– Jeg vil ta fullt og helt ansvar - og ønsker å dementere nyhetssetningen om at det var flere unge i respirator. Det var ikke godt nok faktasjekket.

– Hvordan kunne dette skje?

– Vi har gjort en for dårlig faktasjekk og det tar jeg ansvar for. Det har skjedd en for dårlig detaljkontroll av opplysningene og er et klassisk tilfelle av at vi må være enda mer varsomme med bruk av anonyme kilder. Vi må være pinlige nøyaktige og det er mitt ansvar.

NTB: – Vi vil også beklage

Nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB.
Nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB.

Den opprinnelige saken ble plukket opp av en rekke medier og sitert i NTB, som skrev: «Budstikka: Unge utenfor risikogrupper i respirator på Bærum sykehus».

Medier24 har vært i kontakt med nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB, som sier at de også beklager overfor sine lesere.

– I denne saken skriver Budstikka at de har flere kilder som har gitt dem opplysninger om flere pasienter i det alderssegmentet. Kombinasjonen av at de opplyste å ha flere kilder og opplysninger om flere pasienter, gjorde at vi vurderte det som troverdig. Budstikka er også en kilde som vi legger til grunn å ha kontrollsjekket opplysninger før de publiserer.

– Hva vil dere foreta dere nå?

– Vi har nå sitert Vestre Viken på at de avviser Budstikkas sak - også vil vi sitere Medier24 på Budstikkas beklagelse. Vi vil også beklage at vi kan ha kommet i skade for å viderebringe opplysninger som var uriktige - og det i en sak som er egnet til å skremme mange lesere, sier Sørheim.

Medier24 kommer tilbake med mer.

Powered by Labrador CMS