I 2010 opplevde daværende VG-reporter Kjersti Sortland, sammen med en fotograf, en svært spesiell hendelse da hun var på reportasjetur for VG i New York.
– Jeg og fotograf Thomas Nilsson i VG ble arrestert i en skog utenfor New York.
VG-teamet skulle ta bilder av eiendommen der Chelsea Clinton skulle gifte seg 14 dager senere.
– Vi gikk på privat grunn og vi var midt inne i en skog hvor vi skulle ta bilde av en port inn til en eiendom, mange kilometer fra der Chelsea Clinton skulle gifte seg.
Hun forteller at der sto det sheriffer som skulle gjøre det klart at ingen journalister skulle få komme for å forstyrre det private bryllupet, selv om dette var lenge til arrangementet.
– Så da ble vi arrestert. Det ble ikke fengsel, men det ble en bot.
– Vi syntes jo det var absurd, dette var jo en grusvei i skogen, men vi måtte jo bare betale for oss å gå igjen. Det var ikke så mye annet å gjøre. Men da var det jo veldig spesielt å lese artikler om at en VG-journalist er arrestert. Sånt kan skje, og regler er forskjellig i forskjellige land. Det er vel lærdommen i dette.
Redaktøren blir reportasjeleder
Vi møter Sortland i lokalene til Budstikka – lokalavisen hun har vært sjefredaktør i seks år.
Hver eneste sommer har hun noen uker der er hun går inn som reportasjeleder for avisen – og 2019 er intet unntak.
Lokalavisen, med nedslagsfelt i Asker og Bærum, har opplevd store nedbemanninger og i en redaksjon med få ledere, som også skal ha ferie om sommeren, så blir Sortland nødt til å tre inn som sommervikar for reportasjelederen.
I dag er de totalt 34 ansatte i lokalavisen.
– Det er rett og slett fordi vi er få ledere. For ti år siden så var vi nesten dobbelt så mange ansatte, det har vært nedbemanning og dårlige tider. Da har også antall sjefer gått ned og jeg har tre operative redaktører som jeg er nødt til å sende på ferie om sommeren, sier Sortland til Medier24.
Samtidig tror hun at alle sjefredaktører har godt av å kjenne litt på nyhetsjakten, en gang selv i året.
– Jeg syntes jo det er veldig morsomt, og har vært reportasjeleder i VG i veldig mange år selv.
Sortland er reportasjeleder på dagtid, for når kvelden kommer og hun får første utgave tilsendt, må hun ha sjefredaktør-blikket igjen.
– Jeg må stille kritiske spørsmål til måten vi løser ting på ved at jeg er er siste blikk på nyhetene hver dag klokken 19.
– Det er tøffere
Sortland er fornøyd med at Budstikka har holdt nyhetstrykket oppe så langt i sommer.
– Den store forskjellen for oss som lokalavis om sommeren er at det politiske liv stenger ned. Det er ingen formannskaps- eller kommunestyremøter. Budstikka prøver jo å være kjempegode på å alt skjer i politikken i både Asker og Bærum.
Hun mener det likevel gjelder å følge med på hva som kommer av administrative saker om sommeren:
– Alt det kommunale arbeidet stenger jo om sommeren, men så er sommertiden kanskje en fin tid for administrasjonen å smyge saker inn i offentlig postjournal.
Sortland legger også til at det er god trening for sommervikarer å søke i postjournaler.
– Det er viktig å lære seg å lete etter harde nyheter. Det er selvfølgelig tøffere om sommeren. Samtidig så bor det 210.000 mennesker i Budstikkas nedslagsfelt, så selv om mange er på ferie og det politiske liv går ned – så skjer det jo mye.