- Dag Otter Johansen, redaksjonssjef Budstikka
Nyttårsaften 2015:
En 13 år gammel jente fra Lommedalen i Bærum dør av underernæring på en hytte på Beitostølen.
Jentas mor er tiltalt for grov omsorgssvikt. Saken kommer for retten i april.
I dagene etter dødsfallet sender mor, som allerede da er siktet, flere tekstmeldinger. I en av dem står det: ‘Mobberne vant. Noen skal få svi.’
Både TV 2 og NRK sender reportere til Lommedalen – et lokalsamfunn i dyp sorg og fortvilelse. Det er livesending fra skolegården.
Mobbepåstander fremsettes uten forbehold. Voksne går av skaftet på Facebook, og nøler ikke med å henge ut jenter som var seks til ni år på det tidspunktet mobbingen skal ha skjedd som barnemordere.
Mandag tok både NRK ved etikkredaktør Per Arne Kalbakk og TV2 ved nyhetsredaktør Karianne Solbrække selvkritikk på dette. Ingen av dem for ordens skyld operative ledere for arbeidet som ble gjort i januar.
Selvkritikken kom i et debattmøte i regi av Oslo Redaktørforening (se debatten her) – utløst av Budstikkas omfattende dokumentar i november, hvor vi over ti sider fortalte den andre historien.
Reportasjen er innklaget for PFU, og Bernt Olufsen innledet under møtet om de enkelte punktene i Vær Varsom som Budstikka er innklaget for og de etiske avveiningene knyttet til hvert punkt i klagen.
Se debatten:
For NRKs del er selvkritikken forholdsvis enkel: De gjorde en åpenbar feilvurdering knyttet til særlig ett enkeltinnslag etter at dødsfallet ble kjent, og Kalbakk prøvde ikke å bortforklare det han kalte ‘slurv og dårlig håndverk’.
Hva så med TV2? En ting er beklagelsen av livesendingen fra skolegården og de manglende språklige forbehold her.
Men hva gjorde de etter at det første nyhetstrykket i januar hadde lagt seg?
Jo, de fortsatte å fremme mobbepåstandene.
Og de unngikk i gårsdagens debatt å svare for dette.
Onsdag 20. april kom Fylkesmannens tilsynsrapport. Den fastslo at de tre aktuelle Bærum-skolene ikke hadde fulgt saksbehandlingsreglene i opplæringsloven, men at jenta var fulgt opp av skolen ‘i ekstremt stor grad’ og at det «ikke er sannsynliggjort at jenta har vært utsatt for langvarig mobbing/utestengelse på Gullhaug skole (…) slik mor har hevdet gjentatte ganger i ettertid.».
To dager etter denne konklusjonen velger TV2 å publisere et intervju med mor med tittel: - Angelica ble sviktet av skolen igjen.
I artikkelen står det blant annet:
«Moren forteller at Angelica gledet seg til å begynne på Mølladammen og få en ny start. De var blitt lovet før sommeren at mobberne fra barneskolen ikke hadde kommet inn. Hun forklarte rådgiver på skolen at dersom mobberne kom inn på Mølladammen, måtte hun få beskjed».
Ytterligere fire i ganger i reportasjen fastslås mobbing uten forbehold. Ikke noe sted opplyser de sine lesere om at Fylkesmannen to dager tidligere konkluderte med at mobbing ikke var sannsynliggjort.
Seks ganger i artikkelen lar altså TV2 mor få slå fast mobbing uten motforestillinger.
Reflekterte de før publisering denne dagen rundt sin egen sak fra 5. januar, hvor Unicefs Kristin Oudmayer advarte sterkt mot å henge ut barn?
Har TV 2 i etterkant vurdert å moderere påstandene i denne saken, siden den artikkelen ligger ute i samme versjon i dag – 17. januar 2017 – som i april 2016?
Vi registrerte i hvert fall at TV 2s nyhetsredaktør konsekvent ikke kommenterte dette, selv om det flere ganger ble henvist til artikkelen og vår kommentar En presseetisk hjerneblødning som vi skrev samme dag som TV 2 publiserte sitt intervju med mor.
I går tok Karianne Solbrække selvkritikk på at de ikke tok flere forbehold om mobbing og gikk live fra skolegården, men mener fortsatt det var riktig å identifisere Gullhaug.
Og selv om kommentaren ble utdypet og forklart i møtet i går, er det verdt å merke seg at TV 2s nyhetsredaktør så sent som i november uttaler i Budstikkas dokumentar:
«Samtidig viser for eksempel Odin-saken at noen ganger er enkeltsakers konsekvenser viktigere å ta hensyn til enn tredjepart».
Tredjepart – om noen skulle være i tvil – er de unge jentene i Lommedalen som gjentatte ganger over tid er uthengt av TV 2 som mobbere.
Så – hvor mye beklaget egentlig TV 2?