Den prisbelønte journalisten Vegard Venli melder overgang fra Kommunal Rapport til Dagbladet. Skal grave i Oslo

– Dagbladet kom med et tilbud jeg ikke klarte å si nei til, sier Vegard Venli.

Publisert Sist oppdatert

Vinneren av årets store journalistpris, Vegard Venli, forlater dermed Kommunal Rapport, der han har jobbet i vel fem år.

– Jeg trivdes utrolig godt i Kommunal Rapport og har fått utvikle meg der, men så kom Dagbladet med et tilbud jeg ikke klarte å si nei til, forteller Venli.

Skal grave i Oslo kommune

Han blir nå en del av Dagbladet sitt gravelag, som har vunnet SKUP-prisen tre år på rad. Der skal Venli i gang med et helt nytt prosjekt, sier han.

– Målet er å ta Oslo på alvor gjennom å sette nasjonal dagsorden med god gammeldags kommunaljournalistikk, på landets største kommune. Den er virkelig underdekt journalistisk. Jeg har allerede jobbet mye opp mot Oslo, men jeg kan love massiv bruk av paragraf 9 (innsyn i databaser) og datastøttet journalistikk. Det skal kobles data av kilder som aldri er koblet før, så jeg skal rett og slett kose meg, ler han.

Venli sier dermed opp sin faste stilling i Kommunal Rapport, for å gå på et prosjekt - som i utgangspunktet har en varighet på ett år.

– Jeg tenker at det er en risiko som er verdt å ta. Jeg får ett år i et miljø med flere SKUP-vinnere, som har fått dyrket frem prosjektene sine. Uansett hvor jeg står om ett år, har det etter alt å dømme vært en kjempereise. Også får jeg jobbe med Arve Bartnes, noe jeg ser fram til.

Gravejournalisten vant tidligere i år Den store journalistprisen, for kampen for og åpningen av aksjonærregisteret. Den delte han med sine fremtidige kolleger, Anders Fjellberg og Tomm W. Christiansen, i Dagbladet.

Han har sittet snart ti år i offentlighetsutvalget og er nå leder for kommunegruppa der. Venli ønsker å skryte av sin nåværende arbeidsgiver, som har gitt han muligheten til å utvikle seg.

– Jeg har lært utrolig mye og fått rammevilkår til å utvikle meg. Særlig når det gjelder datastøttet journalistikk.

– Jeg jobbet i 2,5 år med aksjonærregisteret og leverte nærmest ikke en sak fra det prosjektet før det kom ut, så det sier noe om hvordan støtten har vært fra redaksjonsledelsen i Kommunal Rapport. Hele bransjen har noe å lære av hvordan de legger tilrette for å sette dagsorden.

Dagblad-sjefen er strålende fornøyd

Sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet bekrefter at Venli er på vei over, noe han er strålende fornøyd med.

– Det er en styrking av vårt - allerede sterke - gravelag. Dette er naturligvis en kjempesignering for vår del, sier han.

Markussen beskriver Venli som en av landets beste gravejournalister, som har markert seg med Den store journalistprisen og på mange andre graveprosjekter i kommuner med mer. Det nye prosjektet kom til fordi Dagbladet ønsker å skjerpe journalistikken på Oslo.

– Det er et demokratiproblem at det ikke finnes noen ordentlig og systematisk dekning av Oslo og det som skjer i rådhuset. Én ting er at det er landets hovedstad, én annen er at Oslo er et politisk laboratorium nå, med Miljøpartiet de Grønne sitt markante inntog. Hva som skjer med Oslo, er veldig definerende for den politiske utviklingen i landet og derfor er det ekstremt viktig at vi får på plass en ordentlig dekning av dette journalistisk, sier Markussen.

– Men det blir bare ett år?

– Foreløpig er det ett år, men vi får se hvordan vi trives sammen. Vi mener at vi er førende på gravejournalistikk og den posisjonen har vi tenkt å holde. Jeg er ikke så opptatt av priser, men heller journalistiske prestasjoner og han passer utmerket inn der.

– Synd å miste ham

Sjefredaktør Britt Sofie Hestvik i Kommunal Rapport sier det er synd å miste Venli.

– Vegard har vært hos oss i fem år, og det har vært veldig givende å jobbe sammen med ham. Han er en helt spesiell journalist med et stort engasjement, han er veldig dedikert til faget. Det har selvfølgelig vært gjevt å jobbe med en journalist som har en sånn stayerevne og gjennomføringskraft.

– Vi så denne unge journalisten i Varingen som brukte offentlighet som verktøy, var flink å tipse oss og vi ba han søke jobb. Han tok også dette videre fra offentlighet til datastøttet journalistikk. Det har vært fem frydefulle år og en helt fantastisk reise!

– Men i dag har jeg gratulert ham med en ny og spennende jobb, og ønsker han lykke til! Det er synd for oss å miste ham. Samtidig er det Vegard har gjort et eksempel på at Kommunal Rapport er en god redaksjon med store muligheter, sier Hestvik.

Redaktøren sier at Venli skal erstattes, og stillingen skal lyses ut.

Powered by Labrador CMS