Fra utvalgets møte tirsdag. Fra venstre: PFU-leder Alf Bjarne Johnsen, generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund, nestleder Anne Weider Aasen, utvalgsmedlem Sylo Taraku og utvalgsmedlem Erik Schjenken.Gard L. Michalsen
Full frifinnelse av NRK etter Hanvold-klage mot Brennpunkt. I kjernen av pressens samfunnsoppdrag, mener PFU
Pastor og predikant Hanvold fikk ingen medhold i sin klage på Brennpunkts dokumentar. - At vinklingen ble til underveis, er ikke noe presseetisk brudd, slår utvalget fast.
Pressens faglige utvalg uttaler tirsdag at NRK Brennpunktikke har brutt god presseskikk i omtalen av Jan Hanvold gjennom dokumentaren «Pengepredikanten» og annen nyhetsdekning.
Etter en forholdsvis kort diskusjon stilte et enstemmig utvalg seg bak sekretariatets forslag til uttalelse, som innebærer full frifinnelse av NRK og Brennpunkt.
Hanvold mener han ble en del av dokumentaren på falske premisser. Han skal ha følt seg lurt til det som ble en annen dokumentar enn han først var forespeilet.
Men pressens etikkutvalg gir han intet medhold. I uttalelsen heter det tvert i mot at saken er i kjernen av pressens samfunnsoppdrag. Det faktum at vinklingen ble til underveis, medfører ikke noe presseetisk brudd, slår PFU fast.
- NRK har gjort en flott jobb
Både uttalelsen og flere av PFUs medlemmer uttrykte også tilfredshet med NRKs jobb i denne saken. Nestleder, utvalgsmedlem og TV 2-journalist Anne Weider Aas sa det slik:
- Brennpunkt har her gjort en flott jobb i å dokumentere pengestrømmene i en organisasjon som det er verdt å gå etter i sømmene. Dette ligger midt i samfunnsoppdraget.
Utvalgsmedlem og Agderpostens journalist Liv Ekeberg sa det slik:
- Hanvold tilkjennegir også liten kunnskap om Redaktørplakaten, til selv å være redaktør for en TV-kanal.
Uttalelsen blir publisert så snart den foreligger.
Klaget NRK inn for åtte punkter
Det var i en Brennpunkt-dokumentar fra oktober 2016 og en rekke ganger senere at Jan Hanvold er blitt omtalt som pengepredikanten, og NRK har stilt spørsmål ved både hans innsamlinger og økonomiske disposisjoner, både privat, gjennom menigheten, medievirksomheten Visjon Norge og andre selskaper.
Hanvold har senere klaget dokumentaren og dekningen til PFU.
Av saksdokumentene til møtet, kan vi lese at Hanvold mener han ble med i dokumentaren på falske premisser. NRKs journalister skal ha opplyst at «man skulle gi publikum innsyn i de kristne miljøer utenfor Den norske kirke.
Senere skal vinklingen i dokumentaren ha gått på hvordan Hanvold skal ha «samlet inn hundrevis av millioner», penger som ifølge NRK «har gått rett inn i hans eget eiendomsimperium».
Hanvold, ved advokat, klaget inn NRK for påståtte brudd på hele åtte punkter i Vær varsom-plakaten:
punkt 2.3, om bakenforliggende forhold
punkt 3.2, om opplysningskontroll og kildekritikk
punkt 3.3, om klare premisser
punkt 4.5, om forhåndsdom Sak nr. 300/16 6
punkt 4.7, om identifisering ved klanderverdige eller straffbare forhold
punkt 4.13, om rettelse av feil • punkt 4.14, om samtidig imøtegåelse