Nord Universitet legger ned journaliststudie: – Vi vil merke dette
(BODØ:) Starter opp masterstudie i journalistikk i stedet. – Å få være med på å lære opp en ny generasjon journalister har vært en sann glede, og en viktig del av vår organisasjon, sier politisk redaktør Skjalg FJellheim i Nordlys.
Sindre Kolberg og Rachel Elisabeth Antonsen, Bodø nu
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
[Bodø nu] Det betyr, med andre ord, at Bodø ikke lengre har noen grunnutdanning i faget fra og med neste år.
Tidligere i år ble det kjent at lave søkertall gjorde at universitetet hadde innstilt til nullopptak på bachelorstudiet i 2019.
Programansvarlig Bengt Engan bekrefter ovenfor Bodø Nu at endringen har tredd i kraft.
– Vi har merket en betydelig nedgang i antall søkere de siste årene, og sett at mange slutter før de er ferdige. Det har igjen gjort at vi har kommet ned i et antall studenter som er for lavt til at vi får lov til å fortsette.
Engan sier ledelsen ved studiet forsøkte å argumentere for å bevare bachelorstudiet. Til liten nytte.
– Vi har hele tiden ment at journalistikk bør stå i en særstilling fordi det er det eneste studiet av sitt slag nord for Volda. Dette prøvde vi å si til ledelsen ved Nord, men vi fikk tommel ned.
Starter masterstudie
I stedet starter man opp et masterstudie hvor eneste opptakskrav er en vilkårlig bachelor og to år med arbeidserfaring.
– Det blir et nett- og samlingsbasert studie med utstrakt bruk av nett. Fremdeles har vi ikke besluttet antall samlinger i året, men vi skal i gang for fullt med planlegging i januar.
– Ser dere på dette som et nederlag?
– Nei. Vi ser på det som et nytt og spennende studietilbud. Vi har hatt problemer med å få folk til å søke bachelor, men håper både journalistikk- og kommunikasjons-bransjen vil nyte godt av dette tilbudet.
– Må dere si opp folk nå?
– Nei. Aktivitetsnivået blir det samme, så vi vil fremdeles gi et fullverdig undervisningstilbud.
Engan slår videre fast at bachelorgraden er "parkert", men ikke lagt ned.
– Skulle det vise seg at mastergraden ikke blir populær har vi fremdeles muligheten til å ta det opp igjen.
Redaktører reagerer
Redaksjoner rundt om i Nord-Norge har i alle år hatt godt utnytte av studentene ved journalistikk-linja. Nå reagerer redaktører i flere mediehus på avviklingen av bachelorutdanningen.
– Dette er en nedslående nyhet og vil bety at medier i Nord-Norge får enda større rekrutteringsproblemer. Samtidig er det en varslet katastrofe. Utdanningen er blitt mindre og mindre relevant for søkerne. Det er trist, særlig siden utviklingen i mediene nå tilsier at mange - som oss - er villig til å oppbemanne heller enn å kutte, sier redaktør i Bodø Nu, Markus André Jensen.
Stig Jakobsen, sjefsredaktør i iTromsø, synes situasjonen er veldig synd.
– Vi trenger utdannede journalister i landsdelen, det er åpenbart. Jeg synes kanskje de har blitt flinkere å få medievitere enn journalister de siste årene, og noe av kritikken har vært mot det. Det er en manko på gode journalister og vi kommer til å savne en undervisningsinstitusjon for journalistikk.
Sjefsredaktøren håper ikke at avviklingen vil gi konsekvenser for iTromsø.
– Folk fra Nord-Norge er lettere å rekruttere enn andre, men det ligger i saken at vi kommer til å få færre kvalifiserte folk. Det er et tap, og det er synd.
– Har vært på å styrke journalistikken
Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim har selv tatt sin journalistutdanning i Bodø, og sier at avviklingen er forferdelig trist.
– Det har vært med på å styrke journalistikken i hele landsdelen og har gitt god rekruttering tilredaksjonene.
Nord universitet fikk sin universitetstatus i 2011. Fjellheim mener det har vært med på journalistikkutdanningens fall.
– Jeg tror det fungerte bedre i en høgskolemodell enn universitetsmodell med krav til forskningskompetanse. Digital journalistikk er et håndtverk. Spørsmålet er om historiefortelling og journalistiske grunnprinsipper har en naturlig plass ved et universitet.
Nå håper han at Nord-Norges store redaksjoner kan møtes for å diskutere hva som kan gjøres for å få utdanningen opp å gå igjen.
– Jeg tror absolutt vi vil merke dette. Vi har hatt gode praksisstudenter i alle år. Noen av de har blitt mens andre har tatt steget videre. Vi har hatt stort utbytte av det. Å få være med på å lære opp en ny generasjon journalister har vært en sann glede, og en viktig del av vår organisasjon.