EU gir gigantbot til Google: Selskapet må betale rundt 4 milliarder kroner

EU mener Google har stengt konkurrenter ute med sitt mobilsystem Android. Selskapet får en bot på 4,3 milliarder euro – omkring 40 milliarder kroner.

Publisert

– Google har brukt sitt Android-system til å sementere dominansen til sin søkemotor, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager i en uttalelse.

Google vil anke avgjørelsen, uttalte selskapet kort tid etter at gigantboten, den største EU noen gang har ilagt, var gjort kjent. Selskapet er svært uenige med EU-kommisjonen.

– Android har skapt flere valgmuligheter for alle, ikke mindre. Et dynamisk økosystem, rask innovasjon og lavere priser er klassiske kjennetegn ved robust konkurranse. Vi kommer til å anke EU-kommisjonens beslutning, sier Google-talsmann Mark Jansen.

EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager snakket tirsdag kveld på telefonen med Google-sjef Sundar Pichai for å orientere om boten på forhånd, opplyser en ikke navngitt kilde til det franske nyhetsbyrået AFP.

EU gir søkemotorgiganten 90 dager på å føye seg etter unionens regelverk. Hvis Google ikke gjør det innen fristen, kan EU ilegge firmaet nye bøter.

– De har nektet europeiske kunder fordelene av reell konkurranse i det viktige mobilmarkedet. Det er ulovlig, sier Vestager videre om Google i onsdagens uttalelse.

Android er verdens mest brukte operativsystem for smarttelefoner. 80 prosent av verdens mobiltelefoner drives av systemet, og Googles programvare leveres gratis til produsentene, mens søkemotorgiganten tjener på annonsene som vises i apper.

Powered by Labrador CMS