Børre Haugli forlater Oslo etter mange år i riksmediene, til fordel for å bli redaktør i Svalbardsposten.

Han kapret drømmejobben i verdens nordligste avis: – En viktig stemme i Norge

– Jeg er usedvanlig smigret og glad for å få denne muligheten, sier Børre Haugli.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag ettermiddag ble det kjent at Børre Haugli blir redaktør i Svalbardsposten, like over nyttår.

57-åringen fra Harstad har lang fartstid i journalistikken, og har blant annet vært nyhetsredaktør i både ABC Nyheter og Nationen, vaktsjef i i Nettavisen og frontsjef i Morgenbladet.

Etter mange år i Oslo-gryta gleder han seg nå stort til å ta fatt på et nytt eventyr i nord, sammen med sin kone.

– Det er en en klisjé å si at det er en drømmejobb, men jeg er usedvanlig smigret og glad for å få denne muligheten, sier Haugli til Medier24.

Samtidig forteller Haugli at han alltid har hatt en fascinasjon for Svalbard. For tre år siden besøkte han stedet for første gang. Da han vendte snuten sørover igjen, var han overbevist om at han måtte komme tilbake:

– Jeg fant ut at «dette er plassen» og at jeg kunne tenke meg å bo der en gang, sier han på klingende nordnorsk.

–  Alle vet om Svalbardposten

Haugli er entusiastisk og engasjert når han forteller om arbeidsoppgavene som venter ham på  Svalbard.

– Rent journalistisk og profesjonelt er dette en særdeles interessant jobb. Svalbard har betydning både stor- og lokalpolitisk, og Svalbardsposten er en interessant og viktig stemme i Norge, sier han.

Og legger til:

– Alle vet om Svalbardposten, mens ikke alle vet hva lokalavisen heter i for eksempel  eksempel Kirkenes eller Narvik vet hva lokalavisene der heter, sier han.

57-åringen er også opptatt av at avisen skal utvikle seg digitalt, og at de skal  bli flinkere til å benytte seg av eksisterende teknologi, slik at de selv slipper å bære kostnadne av å utvikle egne systemer.

Samtidig vil han også ta vare på Svalbardspostens papiravis.

– Allerede på Norsk Redaktørforenings årsmøte i 1996 ble det sagt at papiravisen hadde ti år igjen  å leve. Det blir sagt at de dør, men de dør veldig sakte. Fra 2016 til i dag er det bare lagt ned elleve papiraviser, sier han og understreker:

– Jeg har ikke fått mandat til å reise opp dit for å legge ned papiravisen.

Jakter saker blant folk flest

På spørsmål om hvilke stoffområder som blir viktigst å satse på for Svalbardposten i tiden fremover, svarer Haugli:

– Først og fremst det som foregår på Svalbard, når det gjelder næringsliv og turisme. Jeg er også veldig interessert i fiskerispørsmål, og havområdet som ligger sør for Svalbard er kanskje det viktigste i Nord-Europa, kanskje i hele Europa.

Samtidig er han opptatt av å lage kritisk journalistikk, å kjenne lokalsamfunnet godt og å ha et bredt kildetilfang.

– Det er viktig å lete etter kilder, ikke bare blant dem med høy status, men også å  finne saker hos vanlige folk. Alle  er like interessante. At jeg er en uformell fyr som liker å snakke med folk, er kanskje en av styrkene mine, sier han

– Hva tror du blir den største utfordringen i den nye jobben?

– Det er økonomien. Pandemien har forårsaket en rasering av turistnæringen, som Svalbard er veldig tunge på.  Det har de utvilsomt merket der oppe, og avisen hadde også en ansatt permittert i en periode, sier han.

Til slutt legger han til:

– Uten god økonomi, blir det aldri god journalistikk. Dette samsvarer med hverandre. Det viktigste jeg skal gjøre er å sikre Svalbardsposten god økonomi og drift fremover, og at medarbeiderne mine får øke kompetansen sin.  

 

Powered by Labrador CMS