Brende: - Vi tar jevnlig opp vår bekymring for utviklingen i Tyrkia

Og nå er utenriksministeren bekymret for pressefriheten i landet.

Publisert Sist oppdatert

Istanbul (NTB-Anniken Celine Berger): Tyrkisk opprørspoliti bruker tåregass og skyter med plastkuler mot demonstranter som protesterer mot den statlige overtakelsen av landets største opposisjonsavis.

Utenriksminister Børge Brende er bekymret for utviklingen.

Fredag kveld gikk politiet til aksjon mot demonstrantene og tok seg deretter inn i redaksjonslokalene til opposisjonsavisen Zaman. Rundt 500 personer hadde samlet seg utenfor lokalene for å protestere mot overtakelsen også lørdag.

– Vi har lenge fulgt med og ser med bekymring på utviklingen for pressefriheten i Tyrkia. Dette er den andre mediegruppen som i løpet av kort tid er blitt satt under kontroll. Den første mediegruppen som var gjenstand for en slik overtakelse ble slått konkurs denne uken, sier Brende til NTB.

Diskuterer

Siden fredag har det vært store demonstrasjoner etter at det ble kjent at avisas redaksjonelle ledelse skal erstattes av et formynderskap utnevnt av staten. De ansatte jobbet fredag ettermiddag på spreng med å gjøre ferdig den siste utgaven av avisa før den nye ledelsen kommer på plass.

USA og EU reagerer på avisovertakelsen og er bekymret for utviklingen i Tyrkia.

– Vi tar jevnlig opp vår bekymring for utviklingen av menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia i våre møter med tyrkiske myndighetspersoner, sier Brende, og legger til at det mandag er toppmøte mellom EU og Tyrkia i Brussel.

– Kan ikke knebles

«Ikke rør avisen min», «Den frie pressen kan ikke knebles» og «Vi vil kjempe for en fri presse», var blant slagordene på demonstrantenes plakater fredag og lørdag.

Avisen anklages for å ha bånd til president Recep Tayyip Erdogans erkefiende, den muslimske predikanten Fethullah Gulen, som bor i eksil i USA.

I 2013 ble Gulen anklaget for å stå bak et forsøk på å styrte regjeringen da Erdogans innerste sirkel ble offer for en korrupsjonsetterforskning.

– Dette er slutten på pressefrihet i Tyrkia og i strid med vår grunnlov, sa sjefredaktør Sevgi Akarcesme i avisas engelske søsterutgave Today's Zaman fredag ettermiddag.

Ifølge ham har de ansatte i Zaman ikke blitt informert om de konkrete anklagene mot avisa. 

Powered by Labrador CMS