Utenriksminister Børge Brende.
Utenriksminister Børge Brende.

Tyrkia vil stenge kurdisk TV-stasjon som sender fra Oslo. NJ og Norsk PEN krever at Børge Brende reagerer

De to organisasjonene har skrevet brev til utenriksministeren, med en anmodning om skarpe reaksjoner.

Publisert

Norsk Journalistlag og Norsk PEN ber utenriksminister Børge Brende reagere skarpt på tyrkiske myndigheters forsøk på å stenge kurdisk TV-stasjon basert i Oslo. 

Det melder de to organisasjonene mandag, og viser til et brev de nå har sendt til Brende. 

Det er det kurdiske Sterk TV som nå tyrkiske myndigheter forsøker å stenge, ifølge NJ og Norsk PEN. Dette i kjølvannet av fjorårets mislykkede kupp. Tyrkiske myndigheter har stengt over 150 medier - og fengslet over 150 journalister. 

- Nå forsøker det tyrkiske medietilsynet RTÜK å få stengt tyrkiske medier som er basert i andre land. Sterk TV, basert i Oslo, er en slik aktør, heter det i en pressemelding fra NJ og PEN. 

Sterk TV sender via Eutelsat og samarbeidspartnere i Frankrike og Slovenia. Slik når TV-stasjonen kurdiske områder i Iran, Irak og Syria i tillegg til Tyrkia.

Tyrkiske myndigheter har tidligere prøvd å stenge lignende stasjoner, og har blant annet anmodet norske Medietilsynet om å stanse sendingene, uten hell. Nå er det franske Eutelsat som er kontaktet i samme ærend. 

Og i brevet kommer NJ og PEN med en sterk anmodning om at Norge sender en tydelig melding både til Eutelsat, franske myndigheter og ikke minst Tyrkia om at det er uakseptabelt. 

 

Powered by Labrador CMS