Bodø Nu og redaktør Markus André Jensen har skrevet en rekke saker om den amerikanske forretningsmannen Danny Hayes.
Bodø Nu og redaktør Markus André Jensen har skrevet en rekke saker om den amerikanske forretningsmannen Danny Hayes.

Amerikansk forretnings­mann anklager Bodø Nu for å drive sverte­kampanje mot han. Nå skal saken opp i PFU

Bodø Nu avviser på sin side at de har brutt god presseskikk i sin dekning av Danny Hayes og hans prosjekter i Bodø.

Publisert

I fjor høst og vinter har Bodø Nu dekket den amerikanske forretningsmannen Danny Hayes og hans ønske om å investere i Bodø tett. 

Totalt ti av artiklene i serien er klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU), og klagen skal behandles i onsdagens møte. 

Klagen går på 11 ulike punkter i Vær varsom-plakaten. De er: 

 • Punkt 2.3, om åpenhet om bakenforliggende forhold
 • Punkt 3.2, om opplysningskontroll og kildebredde
 • Punkt 3.3, om klare premisser
 • Punkt 3.7, om presis sitatbruk
 • Punkt 4.1, om saklighet og omtanke
 • Punkt 4.2, om skillet mellom kommentar og fakta
 • Punkt 4.3, om privatliv
 • Punkt 4.4, om dekning for titler etc.
 • Punkt 4.5, om forhåndsdom
 • Punkt 4.13, om å rette feil
 • Punkt 4.14, om samtidig imøtegåelse

– Svertekampanje

Artiklene er både egne saker, sitatsaker fra andre medier og kommentarer – og har titler som «Amerikanske dagdrømmer for åpen scene», «Danny Hayes svarer på Sveits-bløffen: – Du er den giftigste personen jeg har møtt» og «– At tunge investorer kommer til byen, betaler for alt og overtar kontrollen er ikke i Bodøs interesse».

I sakspapirene til onsdagens PFU-møte står det at klageren, som er Soheila Yalpani, på vegne av Hayes selv, mener at dekningen til Bodø Nu har ødelagt for deres muligheter til å drive fornuftig i Bodø. 

«Ifølge klager har Bodø Nu drevet en svertekampanje for å ødelegge Danny Hayes og klagers prosjekter i Bodø. Klager mener at avisens dekning har ført til at de ikke kan drive business i byen lenger», står det i papirene. 

– Han bløffet

Avisen på sin side avviser at de har brutt god presseskikk, og peker på det de mener er avsløringer av at Hayes ikke har fortalt hele sannheten om hvem han er og hva han gjør i Bodø.

I sakspapirene står det blant annet: 

«[Vi] avdekket (…) utallige feilaktige opplysninger, inntrykk og påstander fra Danny Hayes og hans nære sfære.

Mannen var slett ikke den mektige finansfyrsten han hadde gitt seg ut for å være. Han bløffet både om sin egen forhistorie, om avtaler som var inngått, om forretningsforbindelser han hadde og om sin evne til å finansiere prosjekter og oppfylle sponsorat som han inngikk med lokale aktører (Stormen konserthus og Bodø/Glimt).»

Hayes mener han kan tilbakevise påstandene fra Bodø Nu om at han ikke har fortalt sannheten om egen bakgrunn, ifølge PFU-papirene. 

– Mener privatlivets fred er brutt

Bodø Nu har i flere av artiklene påpekt av Yalpani er Danny Hayes’ kjæreste, noe Yalpani mener er brudd på privatlivets fred. Hun mener også at det gir henne rett til samtidig imøtegåelse. 

I klagen skriver hun blant annet:  «The relevante of this informasjon in the context of the article is not explained. Once again this appears to be mentioned solely to diminish her credentials and her role within the Company, as an executive and signifikant investor in the parent Company.»

Saken det vises til er «Hevder profilert AN-journalist advarte Danny Hayes mot Bodø Nu – skal ha sagt at amerikanerens liv kan være i fare».

Bodø Nu avviser på sin side at opplysningen ikke var relevant, og skriver i sitt tilsvar:

«Bodø Nu mener det var en relevant opplysning at Solheila Yalpani er Danny Hayes kjæreste når hun klager inn saken til PFU. Når det gjelder klagers anførsel om samtidig imøtegåelse, skriver avisen: «Det er ikke Yalpani som blir utsatt for en kraftig beskyldning. Det er Bodø Nu som blir utsatt for denne. Dette ettergår vi ved å intervjue AN-journalist Per Torbjørn Jystad, som avviser å ha sagt det Yalpani hevder», står det i papirene. 

Powered by Labrador CMS