Leder i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, og leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad.

NR og NJ på hver sin side i retten: – Vil være en viktig referansedom

NJ er skuffet over dommen, men NR mener dommen er prinsipielt viktig. 

Publisert Sist oppdatert

Mandag kom dommen i ankesaken mellom mellom studentene Marie Staberg og Embla Victoria Rostad Lillegaard og Bodø Publishing. 

Der frifinnes avisen og de to studentene må betale saksomkostninger på en halv million kroner etter to runder i retten.

Marie Staberg og Embla Victoria Rostad Lillegaard sammen med NJ-leder Dag Idar Tryggestad i retten

I lagmannsretten stilte Norsk Redaktørforening som partshjelp for avisen, mens Norsk Journalistlag stilte som partshjelper for studentene.

NJ-leder Dag Idar Tryggestad er skuffet over resultatet og at NJ må betale saksomkostninger for begge rettsrunder. 

– Men våre medlemmer kan være trygge på at NJ alltid vil stille opp for dem, og om nødvendig gå til retten, dersom vi mener det er riktig. Da er penger underordnet, sier Tryggestad.

 – Prinsipielt viktig dom

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, sier at dommen er en grundig og prinsipielt viktig dom for norsk presse.

– Dommen er i tråd med det Bodø nu og NR argumenterte for i retten og dokumenterer godt at det var viktig å anke tingrettens kjennelse til en høyere rettsinstans, sier hun og legger til:

– Lagmannsretten har etter vårt syn helt riktig konkludert med at saken var innenfor både bransjepraksis, sitatretten og dagshendingsregelen i paragraf 36 i åvl. Det er også viktig at lagmannsretten slår fast at det ikke skal være krav om lenking ved sitering.

Hun påpeker at dersom tingrettens dom hadde blitt stående, ville den kunne fått dramatiske følger for nyhetsformidlingen.

– Nå har vi fått gode avklaringer, og dette vil være en viktig referansedom for norsk presse framover.

Gikk kraftig ut mot tingrettsdommen

Det var i 2023 studentene Marie Staberg og Embla Victoria Rostad Lillegaard gikk til søksmål mot Bodø Nu, etter at de hadde sitert fra studentenes podkast «Fengselspodden» til en nyhetssak.

De mente det var brudd på åndsverkloven, og at Bodø Nu hadde fratatt studentene mulige inntekter, ved at de ikke kunne selge podkastepisoden til et annet mediehus.

Bodø Nu hevdet på sin side at saken fulgte helt vanlig sitatpraksis.

tingretten tapte Bodø Nu, og ble dømt til å betale erstatning og saksomkostninger. Bodø Nu anket dommen. I lagmannsretten stiller Norsk Journalistlag som partshjelp for studentene, og Norsk Redaktørforening som partshjelp for Bodø Nu.

NR gikk kraftig ut mot tingrettsdommen, og mente det kunne ødelegge dagens siteringspraksis. NJ mente på sin side at dommen verken vil endre hverdagen eller praksis. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS