Svarte Nattas fotopris til fantastisk Brøyt i vei-kavalkade. Hederlig omtale til Rune Nilsen

#SvarteNatta2015: Heder til snøføyk og storm fra nordnorske vinterveier.

Publisert Sist oppdatert

Under Svarte Natta-konferansen i Tromsø denne helga, fikk NRK Troms pris for kavalkaden etter dokumentarserien «Brøyt i vei», som gikk på NRK for et års tid siden og var produsert av NRK Troms.

Prisen går altså ikke til selve serien, men til en fem minutter kavalkade, som juryen omtaler blant annet slik:

- Kavalkaden, som er det juryen har vurdert, er en komprimert og stemningsmettet reise i snøføyk og storm, midt i mørketida. Som seere føler vi at vi er der, inne i brøytebilen der det dogger på frontruta, ute på hålka der vogntogene står på tvers i veien, i veikanten når brøytebilen farer forbi.

Les hele begrunnelsen lenger ned i saken - og enda bedre; se selve kavalkaden her: 

SVARTE NATTAS fotopris 2015 går til NRK Troms for denne kavalkaden over «Brøyt i vei». Se, lytt, nyt og få frysninger! #nordnorge #karibremnes #NRKtroms #brøytivei #svartenatta2015

Posted by Medier24.com on 14. november 2015

Og nå kommer det mer Brøyt i vei, varslet NRK Troms-redaktør Pål Hansen da han tok i mot prisen på vegne av sin redaksjon:

Vi lager en sesong til. Og for å tilfredstille Skjalg Fjellheim, vil mesteparten av serien foregå på Senja!, sa Hansen muntert - med henvisning til Fjellheims kritikk av hvordan NRK framstiller nordlendingene på riksdekkende TV.

Juryens begrunnelse - fotoprisen til NRK Troms for Brøyt i vei-kavalkade:

Videoen som drar avgårde med årets fotopris er deler av en kavalkade, laget som avslutning på en dokumentarserie i seks episoder som ble vist på riksdekkende tv vinteren 2013-2014.

Kavalkaden, som er det juryen har vurdert, er en komprimert og stemningsmettet reise i snøføyk og storm, midt i mørketida. Som seere føler vi at vi er der, inne i brøytebilen der det dogger på frontruta, ute på hålka der vogntogene står på tvers i veien, i veikanten når brøytebilen farer forbi.

Det sier seg nesten selv at de fotografiske utfordringene har vært store. Det håndverket fotografene har gjort under vanskelige forhold, både hva angår vær og lys, er intet mindre enn imponerende.

Ikke bare er dette i toppklasse fototeknisk. Videoen berører oss seere. Når vi ser den, kjenner vi stolthet over landsdelen vi bor i og hvordan vi takler naturelementene med humør og stoisk ro.

“Brøyt i vei”-kavalkaden gikk rett til hjertet på juryen.

Fotoprisen 2015 går til fotografene Tor Even Mathisen, Harald Albrigtsen og Kåre Johannes Indreberg i NRK Troms, avdeling riks.

Hederlig omtale til Rune Nilsen

Det ble også delt ut en hederlig omtale til Rune Nilsen i Bodø Nu for dette bildet til en reportasje med seks år gamle Tuva:

Juryens begrunnelse - hederlig omtale til Rune Nilsen:

Juryen ønsker å dele ut hederlig omtale til et bilde som er fototeknisk godt samtidig som det fanger en hel historie.

Bildet av seks år gamle Tuva og hennes sanserom er en bombe av farger, former og lys som drar oss inn. Umiddelbart gir bildet inntrykk av nesten magisk barndom, men plasseringen av Tuva og blikket hennes gir en pekepinn om at noe alvorlig ligger bak.

Kosebamser, lys og farger til tross, det er likevel noe som forteller om ensomhet, utrygghet og en flukt fra virkeligheten. Bildet åpner for mange spørsmål som vi som seer ønsker svar på. Fototeknisk kunne bildet gitt for mange blikkpunkt, men lyset på Tuva drar blikket mot henne. Vi er med på hennes karusell rundt i sanserommet, men kommer tilbake til Tuva gang på gang.

Hederlig omtale går til fotografen Rune Nilsen fra Bodø Nu.

Powered by Labrador CMS