Leder Steinulf Henriksen i Nordnorsk redaktørforening.

Redaktørleder med brannfakkel om utdanning i nord: Foreslår å kombinere journalistikk med kommunikasjon

- Kanskje må vi tenke bredere enn den rene journalistrollen i utdanningsløpet ved Nord universitet, mener leder Steinulf Henriksen i Nordnorsk redaktørforening. - Må trø varsomt, svarer NJ-veteran Stein Sneve.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Nordnorsk Redaktørforening har lenge vært bekymret for det dalende søkertallet til journalistutdanningen ved Nord universitet i Bodø. Det dårlige søkertallet nå førte til at rektor ved universitetet har bestemt seg for å anbefale å ikke ta opp nye studenter til høsten.

Det får redaktørforeningens lokallagsleder Steinulf Henriksen til å reagere.

- Dette er dårlige nyheter. Nordnorsk Redaktørforening har i årevis engasjert seg og støttet opp om utdanninga i Bodø, som er fundamentalt viktig for rekrutteringa av journalister og redaktører til nordnorske mediehus. Men vi gir ikke opp, sier han

Mener studiet må fornye seg

Han mener at studiet må fornye seg - og at man ikke lenger kan «gjøre som man gjorde i fjor».

- Vi må ta realitetene inn over oss. Søknadsmassen og interessen for utdanninga forteller med all tydelighet at vi må tenke nytt. Nordnorsk Redaktørforening har sagt ja til å bidra en kreativ prosess i tiden framover, og det er allerede poppet opp gode ideer som kan fornye og forandre utdanninga.

Steinulf Henriksen, som til daglig er sjefredaktør i Folkebladet på Finnsnes, lanserer et nytt forslag:

- Mediebildet endrer seg. Behovet for unge mennesker som er flinke på kommunikasjon, i ordets videste betydning, er stort. Kanskje må vi tenke bredere enn den rene journalistrollen i utdanningsløpet ved Universitetet Nord.

- Skal man åpne for PR- og kommunikasjonsfag inn i linja?

- Man bør ta en diskusjon på om PR- og kommunikasjonsfag kan være aktuelt, sier han.

- Er igang med å utrede det 

Førsteamanuensis Bengt Morten Engan er studieprogramansvarlig for bachelor i journalistikk ved Nord universitet.

Han sier de ikke er fremmed for tanken om å ha flere bein å stå på i utdanninga.

Førsteamanuensis Bengt Morten Engan ved Nord universitet.

- Det å åpne opp for et kommunikasjonsstudium i kombinasjon med journalistikk er en mulighet som vi vurderer fremover nå. Dette er vi allerede igang med å utrede. Men da må utdanning innenfor kommunikasjonsarbeid komme som et supplement til, og ikke noen erstatning for journalistutdanninga, sier han.

Engan understreker at de selvsagt er opptatt av å skille klart mellom hva som er kommunikasjon - og hva som er journalistikk.

- Men det er mye overlappende her og spesielt innenfor presentasjonsteknikk. Vi regner med det er et stort marked for en utdanning innen kommunikasjon. Det er i aller høyeste grad fagmiljøer på Nord universitet som det er relevant å trekke veksler på - om vi skulle gå for en slik løsning.

- Hva vil du si til de som eventuelt måtte rynke på nesen om en kombinert journalist- og kommunikasjonsutdanning?

- Så lenge vi klarer å markere et tydelig hva som er hva - og være krystallklar på det skillet, så mener jeg ikke at det er noen grunn til å rynke på nesen for det. Vi har eksempler på dette både i Norge og internasjonalt - at disse to fagene ligger tett på hverandre, sier Engan og understreker at de kun er på idé- og utredningsstadiet.

NJ-veteran: - Man må trø varsomt

Stein Sneve jobber til daglig som kommentator i Avisa Nordland, men er også mangeårige tillitsvalgt i Norsk Journalistlag og medlem av NJs landsstyre og arbeidsutvalg fram til våren 2017.

Han synes det er helt greit at man utreder en slik mulighet, men at det er flere problemer som må avklares før man kan si endelig ja til å ta opp kommunikatører:

Stein Sneve.

- Jeg tror man må være villig til å se på tiltak og måter som kan føre til at man bevarer utdanningen, som har vært og er svært viktig for nordnorsk journalistikk. På den andre siden har man ikke dette behovet hvis det blir en kommunikasjonsutdanning - i stedet for en journalisutdanning. Det er noe med balansen, sier han til Medier24.

Sneve mener det primært må være en journalistutdanning, som kan suppleres med fag fra PR- og kommunikasjonsfaget.

- Det er helt greit at man utreder dette, men man trø varsomt. Så kan man se på om det bør vurderes som én mulig løsning på problemet. 

Powered by Labrador CMS