Nord universitet i Bodø.
Nord universitet i Bodø.

Trist. Synd. Beklagelig. Slik reagerer redaktører og studenter på at det blir ingen nye journalist­studenter i Bodø denne høsten

- Jeg frykter at dette kan bidra til at det om få år ikke lenger vil være noen journalistutdanning i Nord-Norge, sier Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.

Publisert

Torsdag kveld ble det klart at ledelsen ved Nord universitet vil anbefale et nullopptak på journalistutdanningen til høsten - altså at det ikke tas opp nye studenter i høst. 

Det eneste som kan stoppe dette er at styret velger å ikke gå for rektorens anbefaling. Etter hva Medier24 erfarer er det lite trolig at det kommer til å skje.

Nullopptaket gir vann på mølla til de som har ment at utdanningen bør legges ned, og nyheten får sterke reaksjoner lokalt. 

- Dette er trist

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland i Bodø håper ikke dette betyr at ligger an til å studiet legges ned.

- Dette er trist. Gjennom 30 år har journalistutdanninga i Bodø levert kvalifisert arbeidskraft til mediebedrifter i hele landet og vært spesielt viktig for nordnorske mediehus, sier han.

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.
Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

Utdanninga har fått kritikk for å ikke være god nok, relevant nok eller oppdatert nok.

Hanssen mener at utdanningen de senere årene har endret seg, blitt mer akademisert og mindre yrkesrettet de senere år.

- Søkertallene dokumenterer dessverre at studiet i Bodø slik det nå framstår oppfattes som lite relevant. Det er utrolig synd, fordi fri, uavhengig og kompetent journalistikk er viktigere enn noen sinne. Løsningen er ikke å legge ned. Løsningen er å legge om og jobbe for å gjøre studiet mer relevant, sier han.

- Kjempesynd

Oda Stine Viken er leder for NJ Student, og studerer selv ved journalistutdanningen i Bodø.

Hun sier til Medier24 at det er dumt for utdanningen hvis styret går inn for nullopptak.

NJ-studentleder Oda Stine Viken - her sammen med studieleder Bengt Engan. Arkivfoto.
NJ-studentleder Oda Stine Viken - her sammen med studieleder Bengt Engan. Arkivfoto.

- Det er ingen tvil om at det er kjempesynd hvis det skjer. Nord-Norge trenger den journalist­utdanningen, så det at ting ser mørkere ut fra høsten, er synd.

- Du var selv kritisk til kvaliteten på utdanningen da vi snakket sammen i fjor. Hvordan er det nå?

- Studentene opplever at studiet virkelig har forsøkt å løfte seg, så det er synd at man ikke får til et nytt opptak nå. Signalene fra studieledelsen er at de prøver - og vi opplever at de har møtt oss studentene på flere punkter.

- Studieleder Bengt Engan sier det er trist for studentmiljøet dersom det ikke blir opptak. Hva tenker du om det?

- 20 færre studenter på studiet vil selvfølgelig merkes, men vi får prøve å gjøre det beste ut av det. Det vil kanskje være mest synlig når én av kullene er ute i praksis og skriver bachelorgrad. Heldigvis er studentmiljøet i Bodø godt og studentene har mye kontakt med andre studier på tvers på fakultetet, sier Viken.

Norsk Redaktørforening: - Beklagelig

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening har selv gått på journalistikkstudiet i Bodø - og var synlig i debatten da faren for nullopptak også var til stede for et år siden.

Hun kaller nyheten for beklagelig.

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.
Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.

- Jeg frykter at dette kan bidra til at det om få år ikke lenger vil være noen journalistutdanning i Nord-Norge. Vi vet at journalistutdanningen har utdannet svært mange journalister som har blitt værende i landsdelen. Mens det ofte er flere titalls søkere til journaliststillinger i tjukkeste Oslo, er det mange lokalmedier i nord som rett og slett sliter med å få rekruttert journalister.

- Jeg vet at journalistutdanningen i Bodø har jobbet hardt med å rekruttere flere søkere. Derfor er det synd at dette ikke vises i tallene og at universitetsledelsen er så rask med å trekke konklusjonen om å ikke ta opp flere, sier hun.

Powered by Labrador CMS