Det var sommer, det var varmt, og alt alle i Norge snakket om sommeren 2018 var været. Hetebølgen sør i landet nådde imidlertid aldri helt nord i Norge.
På TV 2 Nyhetskanalen ville de dermed vise litt kontraster. Roy-Arne Salater, reporter med ansvar for Nord-Norge fikk i oppgave å hente inn litt reaksjoner på det fine været sørpå fra finnmarkinger.
Selv om Salater holder til i Bodø, og kollega Egil Pettersen er i Tromsø, deler de de tre fylkene pluss Svalbard og Jan Mayen i mellom seg.
Nordland, Troms og Finnmark tilsvarer 34,9 prosent av landarealet i Norge, men inneholder kun 9,3 prosent av befolkningen.
– Føltes meningsløst
Beskjeden om å rykke til Finnmark kom på morgenmøtet, og bestillinga var å være klar til å gå live klokka 18:30.
Mens det bikka 30 varmegrader i Oslo, var det meldt fem grader i Hammerfest.
– Jeg vet jo at finnmarkingene alltid sier «vi står han av» og gir inntrykk av at de lever godt med dårlig vær når de blir spurt. Så det føltes litt meningsløst der og da, sier Salater.
Men tur ble det likevel. Salater og hans fotograf Andreas Dahlmo, fra produksjonsselskapet Screen, bestilte billetter fra Bodø til Hammerfest.
Prisen på for flybilletter på strekningen som er 530 kilometer i luftlinje: over 9.000 kroner tur/retur per person. Til sammen nærmere 20.000 kroner.
Men mens det var strålende flyvær i sørlige deler av landet, var det verre i Hammerfest. Flyet kom seg ikke ned. De måtte lande i Alta. Der var det inn i leiebil, for å kjøre den to timer og 140 kilometer lange turen over Sennalandet til Hammerfest.
– Vi kjørte som faen. To kilometer fra Hammerfest måtte vi bare stoppe og starte livesendingen, sier Salater.
Det ble TV den dagen også. Etterpå kjørte de inn til byen og leverte en reportasje til 21:00-sendingen. Så var det en natt på hotell, før de fløy tilbake til Bodø.
– Galskap
Totalprisen på turen anslår Salater til å være nærmere 30.000 kroner – for en livesending og en reportasje om at det var fem varmegrader i Hammerfest.
– Det var galskap der og da. Men i ettertid ser jeg at det var viktig at vi var der. Det er utrolig viktig for TV2 å ha mangfoldet slik at vi gjenspeiler hele Norge. Det var en veldig klok beslutning av lederskapet i TV 2 å sende oss dit, sier han.
Vær er en gjenganger for Salater. I fjor høst sendte han direkte fra Fauske under en av høststormene med navn. Mens en mann intervjues blåser taket av huset som er i bakgrunnen.
– Mannen sier bare stille og rolig «der for taket». Det øyeblikket har folk bitt seg merke i. Vær, vind og folk i Nord-Norge er noe annet en i Sør-Norge, sier Salater.
På YouTube har en bruker klippet intervjuet sammen med et innsalg fra lenger sør i landet. Videoen har over 200.000 visninger:
– Alt vi tar i er riksbaserte ting. Hver gang jeg åpner kjeften er det saker fra Nord-Norge som angår hele landet. Jobben er å finne sakene som også interesserer Olga i Oslo og resten av landet, sier Salater.
Ser mer til hverandre enn ektefellene
Den siste tida er det forsvinninga til Wikileaks-medarbeider Arjen Kamphuis utenfor Bodø som har vært en av de største sakene for bodøkontoret. Salater og videofotograf Dahlmo var på vei over Saltfjellet til Mo i Rana da vaktsjefen ringte en dag i forrige uke.
– Sjefen sa at vi måtte ha fullt trykk på utviklingen i saken. Så da snudde vi og kjørte tilbake til Rognan. Så snart vi kom tilbake var vi klare live å gå live fem-seks ganger i løpet av kvelden.
– Denne saken opptar Norge. De er nysgjerrige hva som har skjedd, etter at det flaut i land en kajakk. Og ikke minst når det dukker opp mobilsignaler ti dager etter at han forsvant fra Bodø.
Salater og videofotograf Dahlmo ser ofte mer til hverandre enn deres respektive partnere hjemme.
– Dette er en livsstil, sier Salater.
Den store revolusjonen kom for fem-seks år siden. Da kom det utstyr til lokalkontoret for å sende direkte over 4G-nettet.
– Det gjør at vi har en unik mulighet til å sende fra hvor vi vil.
Tidligere kunne den eneste muligheten være å lage innslag for å sende dem fra et sted med bra internett. De lager fortsatt innsalg, men seerne forventer mer øyeblikksinformasjon fra kanalen i dag.
Og som tidligere nevnt er det ikke sikkert arbeidsdagen slutter der hverken reporter, fotograf eller ektefeller hadde planlagt at den skulle ende.
Fra barnebursdag til fjell i Nord-Sverige
I mars 2012 satt Salater en ettermiddag i barnebursdag, da sjefen ringte og fortalte at et fly var savna i Nord-Sverige.
Det skulle vise seg å være et C-130 Hercules-fly fra forsvaret. Flyet ble pulverisert da det traff fjellveggen. Fem personer omkom.
Salater rykket ut sammen med en fotograf til Hovedredningssentralen (HRS) i Bodø, som ligger rett over gata fra kontoret til TV 2 i sentrum av byen.
– På vei dit ringer jeg til Widerøe. De hadde et fly til Narvik, derfra kunne vi kjøre til Kebnekajse.
Problemet er bare det at flyet gikk 19:05, og klokken 18:30 skulle Salater gå live fra HRS.
– Jeg ba dem være så snille å vente slik at vi kom oss med flyet.
Det gjorde Widerøe. Etter livesendingen raste Salater og fotografen opp til flyplassen. På flyplassen i Narvik står det en leiebil og venter på dem. Godt på vei mot svenskegrensa ringer kona til Salater, og lurer på hvor han er.
– «Å faen, jeg glemte å gi beskjed. Jeg rykker til Sverige og Kebnekajse», sa jeg. «Det ante meg», svarte hun.
Kona har blitt vant til at Salater rykker ut på de merkeligste tidspunkt. Han omtaler henne som verdens beste og mest tålmodige kone.
– Hun er vant med det etter at jeg har jobbet 18 år i TV 2. Nå har ungene blitt så gamle at de kan være hjemme alene i hvert fall i et døgn, men det er klart at vi gikk noen runder på om jeg kunne takke ja til jobben før jeg begynte.
Oppholdet ved Kebnekajse skulle til slutt bli fem dager langt for Salater og fotografen. De reiste med det de sto og gikk i den kvelden de rykket ut. På fjellet var det minusgrader og storm.
Etter den hendelsen ble det etablert rykkebager på Bodø-kontoret. I videoen under kan du se Salater forklare innholdet i den, og høre ham fortelle med egne ord hvordan det var å rykke ut til Kebnekajse.
David mot Goliat
– Jeg elsker jobben min. Det er aldri en arbeidsdag som er lik, og man må like å snakke med og møte folk. Vi må også være ydmyke overfor menneskene vi møter på vår vei, og fortelle deres historie. I TV 2 har vi faktisk lov til å heie på den svakeste, om noen kjemper mot myndigheter, som David mot Goliat, har vi lov til å ta tak i det, sier Salater.
– Det er bedre å rykke en gang for mye å sitte å vente. Det skjer ofte at vi tar ned et rykk.
Bodø-kontoret trenger ikke tillatelse fra sjefene for å rykke ut. Om det skjer et dobbeltdrap på Helgeland, står de ikke å venter på klarsignal fra Bergen.
– Det er sjølsagt at vi skal i den retningen. Så skaffer vi frilansere som kan skaffe bilder og video, mens vi researcher i bilen på vei til stedet.
– Men det er ikke hver da det styrter et fly eller det drepes mennesker i Nord-Norge. Vi lager både feel-good og triste historier. Universelle ting, sier Salater.
Som det tidligere nevnte været. Eller som da Kongeparet var på fylkestur i Finnmark, sommeren 2015.
Den gangen var Salater og fotografen med på hele den lange turen fra Kvalsund i vest til Varangerbotn i øst.
Hvordan er framtida? Blir du nødt til å ta ansvar for kameraet også på sikt?
– Den dagen TV 2 pålegger meg å være min egen fotograf, finner jeg på noe annet. Men det har det heldigvis aldri vært snakk om. Vi er jo inne i en spennende tid nå, sier han og sikter til allmenkringkasteravtalen som i TV 2 og Kulturdepartementet forhandler om i disse dager.
– Vi har jo tro på at det blir en oppbemanning på distriktskontorene med den på plass, sier han.