Tidligere førstelektor i journalistikk ved Nord Universitet, Fritz Leo Breivik, gir seg etter 26 år i jobben.

Han har utdannet journalister i 26 år. Nå er det slutt: – Vil savne det hele tiden

– Det beste jeg har vært med på i min tid, er at vi har utdannet veldig mange journalister til bransjen i  Nord-Norge, sier Fritz Leo Breivik.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Årets høst blir den første på 26 år der den tidligere førstelektoren, nå emeritus Fritz Leo Breivik ikke underviser i journalistikk ved Nord Universitet i Bodø.

68-åringen som pensjonerte seg like før studieslutt i mai, sier at han savner livet i klasserommet allerede.

– Det beste med livet i akademia, har jeg levd i klasserommet sammen med studentene mine. Å få være med på å så frø hos studenter, og å se at det resulterer i engasjerte journalister, er et savn jeg kjenner på hele tiden, sier Breivik til Medier24.

Samtidig gleder Breivik seg over at den journalistutdanningen i Bodø har lyktes i å nå målene sine.

– Det beste jeg har vært med på i min tid på universitetet, er at vi har utdannet veldig mange journalister til bransjen i  Nord-Norge, som alltid var målet vårt, og det viktigste samfunnsoppdraget vi har hatt, sier han.

Og legger samtidig til:

– De gangene jeg har deltatt på den nordnorske journalistkonferansen Svarte Natta, har jeg sett at det kryr av journalister som er utdannet i Bodø. At vi har klart det, og at vi fortsatt klarer det, er det jeg er mest stolt av.

 

Høster skryt av NRK-profil

NRK Sport-profilen Carina Olset er én av de etter hvert mange nord-norske journalistene som har høstet kunnskap fra Breivik og resten av de ansatte ved fakultetet i Bodø.

Hun ser svært positivt på studietiden ved universitetet.

– Studietiden i Bodø var helt topp. Jeg var 19 år da jeg begynte der, og lærte enormt mye av foreleserne der, blant annet Fritz Leo, sier hun til Medier24.

Hun gir også Breivik støtte når det gjelder betydningen av å ha en journalistutdanning i Nord-Norge, og beskriver det som «kjempeviktig».

– Det handler om tilnærmingen til stoffet, og vi har en del spesialområder i Nord-Norge, som blant annet handler om politikken i Nord-områdene, og om distriktspolitikk, sier hun og legger til:

– Det er viktig at nordnorske journalister eksisterer, fordi de har kjent på kroppen hvordan det er å bo i Nord-Norge, og vet hvordan eksempelvis transportmuligheter påvirkes av vær og vind.

Journalist og programleder Carina Olset i NRK.

 

– Engasjeres av journalistikk hver dag

Tross i at Breivik har levd et langt liv innenfor journalistikken, er han ennå ikke lei.

Den rutinerte foreleseren er ennå medlem i det faglige rådet for Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) ved Universitetet i Bergen, og forteller at han stadig lar seg engasjere av journalistikken.

– Jeg kjenner at jeg hver dag blir engasjert av journalistiske spørsmål i møte med praksisfeltet, selv om det skjer gjennom produktet, og ikke ute i feltet, sier han.

Breivik innrømmer også at han ville likt å være med å utdanne nye journalister, også i fremtiden.

– Det hadde vært spennende å få være med inn i den nye tiden i enda sterkere grad, men å gi seg ble også et naturlig skifte for meg, sier han og legger til:

– Jeg tilhører ikke generasjonen som er født inn i den digitale verden, og selv om jeg har brukt mye tid på å lære meg det, vil det aldri være en kroppslig del av meg, sier han til slutt.

Powered by Labrador CMS