Kjent «mammablogger» beskyldes for plagiat. - Ikke kopi, svarer blogger og PR-rådgiver Karianne Gamkinn

Skarp kritikk mot «Mammadamen» Karianne Gamkinn. Sjekk innleggene og døm selv her.

Publisert Sist oppdatert

På bloggen Mammadamen.com skriver Karianne Gamkinn lørdag denne uka et innlegg med posten «Kjære, udugelige mamma! Jeg så deg!».

Innlegget har skapt solid engasjement med flere tusen delinger og etter alt å dømme solid trafikk. Dagbladet plukket det også opp og publiserte det på nett.

Inntil innlegget i dag ble fjernet fra Dagbladet - omtrent samtidig som det begynte å komme særdeles kritiske meldinger og beskyldninger til bloggeren om plagiat.

Især på Facebook-gruppa Stort og smått om sosiale medier, men minst like mye på Mammadamens egen Facebookside.

- Bloggeren Mammadamen skrev en populær bloggpost, som etter hvert ble publisert på Dagbladet. Nå viser det seg at det hele kan være plagiat. Flere har påpekt dette, og Dagbladets versjon er nå fjernet helt. Døm selv, skriver TU-journalist Eirik Helland Urke som først startet diskusjonen i nevnte Facebook-gruppe.

Helt lik innledning

Urke med flere peker denne teksten på Askyourdadblog.com som hevdes å være «originalinnlegget» for Mammadamens bloggpost. Noen har også sammenlignet det med en bloggpost som tidligere er gjengitt på Huffington Post.

Følger du linken til Askyourdadblog.com og Mammadamen.com kan du selv sammenligne.

Og bloggpostene har tilnærmet identisk innledning. 

Slik starter Mammadamens bloggpost:

Kjære udugelige mamma, jeg så deg! Jeg så deg på lekeplassen da sønnen din forsøkte å få kontakt med deg, flere ganger forsøkte han det. Du så verken han eller meg. For det eneste du så var mobiltelefonen din. Og sønnen din måtte dra deg i armen fire ganger før du kikket opp.

Jeg så deg. Jeg så deg på butikken. Datteren din maste om is. Du sa nei, men hun ga seg ikke. Til slutt begynte hun å skrike. Og du, du skrek tilbake. Jeg så det, at du mistet kontrollen, at du ble så mye sintere enn du egentlig behøvde.

Kjære deg, jeg så deg da.

Og slik starter Askyourdadblog.com:

I see you. I see you sitting on park a bench with your iPhone out. Your kid is calling for your attention and it takes three or four times before you recognize that the “Dad” being shouted from the playground is the “Dad” that means you. You look up for a minute from whatever is happening on your screen, wave, and then go back the digital oracle in your lap.

I see you at the supermarket queued up with your kids. The older one wants what appears to be a plastic baby bottle full with liquid sugar. When you say no she starts to cry. You grab her by the arm, pull her ear in close to your mouth, and even though I don’t know what you whisper, I know it is bad because of the look on your kid’s face when she puts the candy back. 

Videre fortsetter innleggene med en rekke situasjoner som «jeg»-personen i bloggposten ikke ser, og som forklarer at «du» likevel er en god forelder.

Resten av teksten skiller de to versjonene seg noe, men budskapet og formen er det samme.

Som flere har kommentert på Mammadamens Facebook-side. Slik blant andre Ida Landberg skriver:

- Denne teksten er en oversettelse / bearbeiding av en annen tekst, noe som ikke oppgis. Altså ren plagiat, mens Mammadamen fremstiller det som sitt eget arbeid. Tro om dette er tilfellet med flere av hennes tekster? Mister totalt troverdighet og respekt i mine øyne i alle fall. Hun takker for ros og positive kommentarer for noe hun vet at noen andre har skrevet... Er det mulig?

- For lik etter vår vurdering

Kulturredaktør Geir Ramnefjell i Dagbladet bekrefter overfor Medier24 søndag ettermiddag at de oppfattet saken som «for lik» til at de ønsket å ha den på egen nettavis:

- Vi la den ut i går kveld, og så ble vi gjort oppmerksom på at den lignet veldig på et amerikansk blogginnlegg. Da tok vi en vurdering av teksten, sammenlignet og syntes den lignet for mye. Derfor valgte vi å fjerne den. Det er ikke en ren kopi, men vi synes den er for lik, sier Ramnefjell.

- Har dere hatt noen kontakt med bloggeren, Karianne Gamkinn selv, om dette?

- Vi har ringt henne, og sa at vi syns at den var for lik og at vi derfor valgte å fjerne den fra våre sider.

- Var hun enig og hadde forståelse for det?

- Hun hadde noen innsigelser, men vi ønsket ikke å gå inn i noen debatt rundt det. Hun får ha sin oppfatning av hva hun synes er likt og ikke likt, sier Ramnefjell.

- Det er jo «i vinden» for tida at man publiserer eksterne innlegg og tekster fra bloggere på nettaviser. Gjør dere grundige nok vurderinger i slike tilfeller?

- Hvis tekstene inneholder faktapåstander og slike ting, så sjekker vi det selvsagt grundig. Samtidig er det også et element av tillit, og vi regner i utgangspunktet med at slike tekster er er autentisk materiale. Vi har jo ikke oversikt over «alle tekster» på internett til en hver tid, sier kulturredaktøren.

At flere kommer til orde, mener han også er et gode.

- Vi ønsker å stole på de som bidrar hos oss - og vi har en rekke faste bloggere som skriver for oss. Dette er et ansvar som primært hviler på bloggerne selv. Men det er klart vi må ta et selvstendig ansvar når vi publiserer noe, og kanskje at vi stiller noen ekstra krav til kontroll. Ved at vi stiller et spørsmål eller to for mye enn for lite, sier Ramnefjell.

- Kan denne saken føre til endringer i Dagbladets rutiner?

- Vi må ta noen runder på om dette får noen konsekvenser for den interne praksisen, svarer kulturredaktøren.

- Ikke kopi

Medier24 har kontaktet Karianne Gamkinn flere ganger, uten at hun har besvart våre henvendelser.

Bloggeren titulerer seg på egen hjemmeside som norsklærer, medielærer og driver av PR-byrået Gamkinn Media. Og på egen Facebook-side søndag ettermiddag valgte hun å svare på kritikken.

Gamkinn skriver blant annet følgende:

Jeg hadde ikke lest pappabloggerens innlegg før jeg publiserte gårsdagens innlegg. Hadde jeg gjort det, hadde jeg nok ikke publisert mitt innlegg. Jeg ser at de ligner. Og at innlegget jeg har skrevet også kan minne om flere andre versjoner skrevet omkring lignende temaer.

Bloggeren holder fast på at hun ikke har kopiert andres innlegg, og viser til at formen på innlegget ligner på slik hun ofte skriver sine innlegg - med et tema hun ofte har blogget om.

Gamkinn avslutter sitt «tilsvar» på kritikken slik:

Ukentlig leser jeg flere foreldreblogger, både norske og internasjonale, for å hente inspirasjon til egne tekster. Intensjonen min denne gangen var å eksemplifisere og løfte en gjentakende kritikk av foreldre med mobiltelefon opp på et mer overordnet nivå hva angår å dømme andre foreldre. Det har altså en pappablogger og flere ande blogger også gjort før meg.

Plagiat er ikke noe jeg står inne for. For fremtiden kan jeg bare love i enda større grad å etterstrebe min egen skrivstil.

Beste hilsen Karianne

Kommentarene så langt gir noe støtte fra lesere av bloggen, men de fleste er særdeles kritiske til «Mammadamen». Som denne kommentaren fra ‪Natalia Bagoslawsky Harsvik:

- Huff. Dette ble, om mulig, mer pinlig. Innleggene er identiske. Dette er åpenbart plagiat. For å gjenvinne litt troverdighet bør du legge deg flat og være ærlig. Dette blir veldig dumt.

Flere plagiater?

Kritiske røster på sosiale medier har i dag ettergått Karianne Gamkinns blogg, og har funnet minst ett eksempel på noe som kan minne om plagiat. 

Twitter-bruker Eivind Tjore peker på at dette innlegget fra oktober «10 gode grunner til at det er greit å bli mislikt», minner mistenkelig om denne bloggposten et helt annet sted på nettet: 10 Reasons to be Okay with Being Disliked.

Powered by Labrador CMS