- LISE RAGNA DRAGLAND, sosiale medier-rådgiver i Good Morning
Mens selskaper før sprengte budsjettene sine for å få kjendiser til å figurere i sine reklameannonser, har en ny trend fått rotfeste:
Både store og små merkevarer satser nå på å lage eksperter ut av egne ansatte og gjøre dem til profesjonelle opinionsdannere.
Noen som har gjort dette med stor suksess, er DNB.
Bare la hodet spinne i noen små sekunder om hva du forbinder med DNB og media.
Skal jeg komme med en kjapp gjetning, så antar jeg at forbrukerøkonom Silje Sandmæl fort dukker opp.
Sandmæl gir DNB et personlig preg og troverdighet. Ved å bruke en kjent talsperson er det også enklere for DNB som merkevare å delta i relevante debatter i pressen.
Fanger oppmerksomheten
Ved hjelp av artikler, uttalelser, poster i sosiale medier og hennes etablert ekspertposisjon fanger DNB lettere kundens oppmerksomhet.
Og trenden med å bruke dyktige talspersoner øker stadig siden det etablerer merkevarer som sosiale objekter - episentere av interesse og tilhørighet.
Hva skjer med bedriftene?
Det som er interessant, er hva som vil skje om Silje Sandmæl skulle bestemme seg for å forlate selskapet og begynne å jobbe for Nordea i stedet?
Hun vil ikke bare flytte sin tjeneste et annet sted, men også bringer den etablerte troverdighet med henne - en troverdighet som du før har knyttet til DNB.
Så langt har ikke dette bydd på noen problemer, men det er ikke utenkelig at denne trenden kan føre til at merkevarene også blir sårbare.
Frittstående merkevarer
Samtidig ser vi stadig mer til at flere kjente, selvgjorte personligheter danner egne merkevarer.
Internett lar vanlige dødelige bli egne kringkastere gjennom blogger og sosiale medier. Ganske selvfølgelig. Det som er interessant, er hvordan noen har grepet denne muligheten med begge hender og er nå ikke bare er influencers, men egne merkevarer.
Selv om kommersielle samarbeid med bloggere slik som for eksempel Camilla Pihl for David Andersen, er svært populært, har flere begynt å lage egne frittstående merker.
Den svenske bloggeren Blondinbella har lansert et eget kosmetikkmerke Care and Colors med stor suksess. I Norge har interiørblogger Yvonne Christiansen bygget opp merkevaren Vakre Rom med å sømløst legge ut både personlig og kommersielle innlegg som inviterer deg inn i hennes hjem og showroom ved hjelp av Instagram.
At Jenny Skavlan har planer om å bruke hennes blogg som plattform på samme måte som mediehus, er neppe overraskende.
Tynn linje - og stor effekt
Utviklingen er interessant, siden merkevarene kontinuerlig behøver nye måter å tappe inn i forbrukernes samtaler.
Den flytende linje mellom personlig og profesjonell kommunikasjon har blitt så tynn, at den snart knapt er synlig.
Trolig vil flere og flere influencers starte opp egne merkevarer, i stedet for å lansere samarbeid med merkevarer.
De sitter på egne mektige distribusjonskanaler og har en lojal fanskare som potensielle kunder, så potensialet er mildt sagt stort.
Og for merker som bruker talspersoner, er det sannsynlig at det vil komme noen humper i veien fremover.
Selv om verdien, mens den varer, kan være tilfredsstillende.