Mattilsynet mener bloggere gir ulovlige medisinske råd når de reklamerer for kosttilskudd

- Vi ser alvorlig på denne bruken av påstander, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet til VG.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB): Mattilsynet har vurdert toppbloggeres råd om kosttilskudd og funnet at de er ulovlige, potensielt farlige og feil, skriver VG, som har bedt om gjennomgangen.

Norske toppbloggere reklamerer for kosttilskudd, og Mattilsynet har sett om påstandene er i tråd med EU-kommisjonens fellesskapsregister for godkjente og avslåtte helsepåstander.

– Noen av påstandene som brukes i disse blogginnleggene, er ulovlig etter regelverket. Vi ser alvorlig på denne bruken av påstander, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet til VG.

Både hun og medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket sier de fleste personer ikke har behov for kosttilskudd ved et variert kosthold.

– Bloggere, som neppe er utdannet lege, sykepleier eller farmasøyt, gir råd om kosttilskudd til en svært sårbar målgruppe: unge og lettpåvirkelige mennesker, sier Madsen.

Han mener firmaene bak produktene utnytter bloggerne, som viderebringer inntrykk av at leserne trenger produktene.

Mattilsynet har sett på innlegg skrevet av etablerte bloggere som Sophie Elise Isachsen, Andrea Badendyck, Ida Wullf, Isabel Raad, Lene Orvik og Annette Haga (Nettenestea). Aktører som benytter seg hyppig av blogg-markedsføring er Good for me, Labpharma og Natura Lab.

Ingen av bloggerne VG skriver om, ville kommentere saken.

– Dersom det via våre partnere er kommunisert påstander som er feil, er det selvfølgelig noe vi må se på, svarer Fredric F. Gjertsen i kostholdsprodusenten Good for me.

Han stiller seg samtidig uforstående til at det skal være kritikkverdig at bloggere fronter kosttilskudd generelt.

Powered by Labrador CMS