Iver Aastebøl mener pressens dekning av rasisme-debatten den siste uken har fokusert for mye på statuer. Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix og Rødt
Refser pressen for statue-sakene: – Det er annenrangs dekning
Rødts kommunikasjonssjef mener alle oppslagene om å rive ned statuer skygger for langt viktigere sider av rasisme-debatten. – Jeg forstår kritikken, sier Nettavisens nyhetsredaktør.
Det er på sin Facebook-side fredag ettermiddag at Rødts kommunikasjonsansvarlig Iver Aastebøl fyrer løs mot pressen.
Han reagerer sterkt på den massive dekningen av statue-debatten den siste tiden. Debatten har dukket opp i kjølvannet av rasisme-opprøret og alle demonstrasjonene etter at George Floyd døde etter voldsbruk fra amerikansk politi tidligere denne måneden.
Aastebøl mener dekningen er for ensidig og setter - det han mener er - det viktigste i debatten i skyggen: Hverdagsrasismen.
«De siste dagene har dere rent oss ned med spørsmål om hva vi mener om statuer. Og det er det ENESTE knytta til rasisme dere har kontakta oss om», skriver Aastebøl.
«Mener norske medieledere virkelig at det (pluss smittevern) er det aller mest relevante i etterkant av at 15k mennesker demonstrerte mot rasisme og politivold i forrige uke?», fortsetter han.
– Går etter artige klikksaker
Aastebøl utdyper kritikken overfor Medier24:
– Jeg synes dekningen er annenrangs. Det var flere gode saker om hverdagsrasisme i starten av denne debatten, men de siste dagene har det vært for ensidig, sier Aastebøl til Medier24.
Han ønsker ikke å navngi noen spesielle medier, men påpeker heller at det er «den totale dekningen» han reagerer på.
– Det virker som nyhetsredaksjonene går etter artige klikksaker, når de avgjør hva de skal skrive i etterkant av alle demonstrasjonene. Det som er relevant havner helt i skyggen, sier Aastebøl.
Han understreker at han forstår hvorfor mediene skriver om statue-debatten.
– Det er en interessant, men passe akademisk diskusjon. Men bør det virkelig dominere nyhetsbilde så totalt? spør Aastebøl.
Hans inntrykk er at hverken partifeller eller ungdom med minoritetsbakgrunn er spesielt opptatt av statue-debatten.
– Jeg tror mange er frustrerte over at denne diskusjonen tar så mye plass, når det er så mye annet som heller burde vært diskutert, sier Aastebøl.
– Når det gjelder ungdom så er det ikke dette de bryr seg om. Det var ikke derfor de demonstrerte, og kanskje trosset sine egne dilemmaer knyttet til smittevern. Så opplever de at etablerte mediene først og fremst følger opp noe av det minst interessante og relevante i denne saken. Dette forsterker bare følelsen av at deres problem ikke tas skikkelig på alvor, sier han.
Og understreker:
– Dette er ikke oppskriften på tillit mellom minoritetsungdom og mediene.
– Interessant debatt
Nettavisen er blant mediehusene som har dekket statue-debatten. Nyhetsredaktør Carina Bredesen sier hun har forståelse for kritikken fra Aastebøl.
– Jeg har forståelse for at kritikken kommer, og jeg ser innspillene om at dekningen kan spore av. Men han kritiserer kun en liten del av den totale dekningen. Disse statuene det er snakk om er imidlertid sterke symboler. Dette er ikke uviktig, sier Bredesen til Medier24.
– Vår holdning i Nettavisen er at vi jobber med saker som vi mener har offentlig interesse. Vi har også en policy om at når noe blir så stort at folk snakker om det, så må vi lage journalistikk på det. Det har vært tilfellet i denne saken, sier hun.
Bredesen understreker at hun ikke ønsker å vurdere den totale dekningen av statue-debatten i norsk presse.
– Det er ikke min plass å være dommer, og vurdere om dekningen er overdimensjonert eller ikke. Vår jobb i pressen er å lage god journalistikk på et tema flere er opptatt av, sier hun.
– Jeg tenker at denne debatten er interessant. Og summen av at vi diskuterer og setter rasisme på dagsorden er både bra og spennende faglig sett, sier Bredesen.