Tidligere i år valgte daværende redaktør Bjørnar Olsen i Tidsskrift for norsk psykologforening å trekke seg, etter tolv år i jobben.
Bakgrunnen for avgjørelsen var at utgiveren, Psykologforeningen, ønsket å endre tidsskriftets formålsparagraf.
Ni måneder senere forteller Olsen at han skulle ønske at Fagpressen hadde tilbudt redaksjonen mer støtte i den vanskelige prosessen.
Blant annet peker han på at redaksjonen i stor grad måtte finne svar på rettslige spørsmål selv, og at dette var noe de slet med i løpet av prosessen.
– Det var ingen arbeidsrettslig juridisk kompetanse for oss å benytte oss av, og det tror jeg heller ikke det var økonomi til. Det hadde nok trengtes et fond, om vi skulle kunne benyttet oss av stor juridisk støtte. Pengene løper fort, sier Olsen til Medier24.
Den tidligere redaktøren har også reflektert over andre tiltak som kunne hjulpet redaksjonen i konflikten med utgiveren.
– I etterkant har jeg tenkt på at jeg skulle ønske vi kunne fått mer støtte. Kunne de for eksempel tilbudt et nettverk av redaktører som hadde opplevd lignende konflikter, som jeg og redaksjonen kunne pratet med, spør han retorisk.
Etterlyser mekling fra Fagpressen
På spørsmål om hvorvidt han tror han fremdeles ville hatt rollen som redaktør for tidsskriftet om han hadde fått mer støtte, svarer Olsen:
– Situasjonen hadde i alle fall vært mer avklart for alle involverte. Hadde vi hatt den støtten, ville den vært tydeligere, med mindre støy både internt eksternt.
Samtidig er han kritisk til at Fagpressen ikke gjorde mer for å mekle mellom tidsskriftet og psykologforeningen.
– Hvorfor ble det ikke automatisk satt i gang en meklingsituasjon ettersom Fagpressen er et organ for både utgiveren og redaksjonen? spør Olsen.
Så tegner Olsen opp et eksempel:
– I forbindelse med et samlivsbrudd der barn er involvert blir det kalt inn til mekling. Det burde det også vært gjort her, som konflikthåndtering. Ikke nødvendigvis for å løse problemene, men for å gi partene en bedre oversikt, som ville gitt en bedre prosess for alle.
Må bli invitert inn i sakene
Administrerende direktør i Fagpressen, Per Brikt Olsen, er forelagt kritikken fra Olsen.
Han viser til at Fagpressen i dag tilbyr sine medlemmer noe juridisk hjelp kostnadsfritt ved konflikter i forbindelse med publisistiske saker.
– I utgangspunktet er en innledende runde med en advokat kostnadsfritt for medlemmene våre, slik at de får vurdert saken sin, sier han til Medier24.
Han understreker samtidig at Fagpressen ikke mottok noen formell forespørsel om bistand fra hverken Olsen eller Psykologforeningen i det aktuelle saken.
– Det har ikke kommet noen formell forespørsel fra dem. Vi er kjent med at det har vært en diskusjon om dette, men har ikke vært invitert tung i situasjonen, sier han og legger til:
– Forutsetningene for at vi aktivt skal forholde oss til en sak mellom en utgiver og en redaktør er at minst en av partene, helst begge, inviterer oss inn i saken.
Olsen vil til ikke ta stilling til om det bør opprettes et eget nettverk i Fagpressen for konflikter mellom utgiver og redaktør, men minner til slutt om at organisasjonens redaktørforum er opptatt av å løfte denne saken høyt.