Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt.

Bjørnar Moxnes i Rødt har tredoblet antall presseoppslag på ett år. Nå forventer partilederen å bli invitert på TV-sendt partilederdebatt

Samtlige partiledere omtales oftere i år enn på samme tid i fjor - bortsett fra Siv Jensen (Frp) og Une Aina Bastholm i MdG, viser en måling i Retriever.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

De norske partilederne er avhengig av å være synlige i mediene for å få oppmerksomhet fra velgerne.

En opptelling i medieovervåkningsverktøyet Retriever viser at samtlige av partilederne får flere oppslag i mediene - bortsett fra to:

Siv Jensen i FrP og talsperson Une Aina Bastholm i MdG opplever begge å få mindre omtale på ett år.

Medier24 har gått gjennom presseklippene fra 1. januar til 1. juni 2017 målt opp mot samme periode i fjor.

Der har vi brukt partiledernes navn som søkestreng:

Tallene viser noen interessante trekk:

  • Bjørnar Moxnes og Rødt økte mest i prosent og Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet økte mest i antall oppslag.
  • Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum kommer på en soleklar andreplass når det gjelder oppslagsøkning i antall.
  • Statsminister Erna Solberg i Høyre omtales nesten dobbelt så mange ganger som sin politiske konkurrent Støre.
  • Siv Jensen har 1056 færre presseomtaler på ett år.

– Sosiale medier blir viktigere

Rødt ble utelatt fra partilederdebatten ved forrige valg, men nå kan det bli andre boller.

Den økte oppmerksomheten mot partiet og Rødt-leder Bjørnar Moxnes har spilt positivt inn for at oppslutningen også øker, mener han.

– Det er klart at pressedekning er viktig for oss for å nå ut med politikken vår. Fra tidligere valg vet vi at det er langt flere enn de som stemmer Rødt som er enig i politikken vår. Derfor har vi et stort potensiale og da må vi nå ut til flest mulig, sier Bjørnar Moxnes til Medier24.

Erna Solberg (H, f.h.), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF), Rasmus Hansson (MDG), Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) etter en partilederdebatt i regi av NRK på Litteraturhuset i Fredrikstad i 2015.

Partilederen er kjempeglad for at han øker mest prosentvis i antall presseoppslag, men:

– Selv om vi gjør det, så er det fortsatt slik at veldig mange tradisjonelle medier retter mye av sitt fokus på regjeringa og de største partiene på Stortinget. Så vi sliter fortsatt med å nå gjennom, sier han.

Partiet har satset stort på sosiale medier og har langt flere likere enn for eksempel Senterpartiet og KrF med sine snart 25.000 følgere.

Moxnes mener at sosiale medier blir viktigere og viktigere fordi de kan ha direkte kontakt med sine velgere - i toveis form. Og det er også en arena for å vise fram nyhetene på en annen måte, forklarer han.

– Hvis det kommer en måling der Rødt er oppe på 3,8 prosent og dermed like under sperregrensen, så vinkler mediene likevel på Høyre eller Arbeiderpartiet. Dette til tross for at vi aldri før har hatt så gode målinger som nå. Men da legger vi det ut på Facebook og når fram med budskapet vårt der, sier han.

– Bør bli invitert på partilederdebatt

I 2015-valget gikk Rødt-leder Bjørnar Moxnes knallhardt ut mot NRK. Årsaken var at partiet ikke fikk delta i partilederdebatten.

NRK forklarte at partiet ikke fikk være med fordi de ikke hadde en møtende representant på Stortinget og at partiet heller ikke så ut til å få det med det første.

Moxnes og Rødt har vært i møter med NRK for å få en avklaring på om de får bli med.

– Det har masse å si for oss om vi får være med på partilederdebatter eller ikke. Jeg skjønner at de må ha kriterier for hvem som får være med, men når Rødt har vært inne på Stortinget på målingene siden 2015 og nærmer oss sperregrensa, så er det kanskje på tide at vi får bli med? spør han seg og legger til:

– Rødt har blitt et mye viktigere parti på bare to år gjennom at vi har reell makt i flere av landets største kommuner, som Oslo, Bodø og Tromsø. Det bør også spille inn, sier han.

Ifølge pollofpolls.no på gjennomsnitt av nasjonale meningsmålinger i stortingsvalget, så er Rødt inne med ett mandat i juni - og to på snittmålinger i mai.

NRK bestemmer seg til sommeren

Programredaktør Kyrre Nakkim i NRK forteller til Medier24 at de kjører de samme vurderingene i år som ved tidligere valg.

Nemlig at alle partier, der det er sannsynlig at man kommer inn på Stortinget, er representert i valgomaten. Partier som er på Stortinget deltar på partilederdebattene på NRK - dermed vil også MdG delta.

Programredaktør Kyrre Nakkim i NRK.

– Dermed så kan det være en åpning for at andre partier kan være med. Men som hovedregel sier vi at man må være over fire prosent over tid for å bli med. 

– Når gjør dere en vurdering på hvem som får være med på partilederdebatten?

– I løpet av sommeren vil vi ta en vurdering når vi ser på målingene. Da ser vi også på direktemandater. Det er fremdeles åpent om Rødt kan bli med, men de må jobbe hardt for å ligge inne på målingene. Akkurat nå vurderer jeg dem som inne, men den endelige beslutningen tar vi i sommer.

– Hvorfor kan ikke alle få bli med?

– Det er så mange partier i Norge at hvis vi hadde sagt ja til alle, ville partilederne kanskje fått et spørsmål hver. Og da klarer vi ikke å vise seerne våre forskjellen på partiene i stor nok grad. Og det er akkurat det som er det viktigste for oss i disse programmene, avslutter Nakkim.

Powered by Labrador CMS