Endringene kommer som et ledd i den pågående omorganiseringen av NRK P1.
Denne høsten skal en ny ettermiddagssending utvikles, med sendestart til nyttår. Sendingen skal gå mellom klokken 17.00 og 19.00, og vil fylle hullet etter at Her og nå flyttes og Norgesglasset blir lagt ned.
Samtidig vil det altså bli store endringer i hvordan de lokale radioflatene skal komponeres mellom klokken 14.00 og 17.00. Etter det Medier24 får opplyst blir det en betydelig høyere musikkandel - opp mot 60 prosent. Nyhetsformidlingen vil også blir endret, men ikke fjernet. Det skal heller være hyppigere og kjappere oppdateringer.
Den nye ettermiddagsendingen skal videre være tydelig profildrevet, samtidig som den skal ha høy underholdningsverdi.
Andre lytterbehov på morgenen
P1-sjef Bjørn Tore Grøtte bekrefter overfor Medier24 at det vil bli mer musikk, men at dette kan variere mellom de ulike distriktskontorene.
– Det vil være variabelt fra plass til plass, men det vi ser er at lytteren har behov for mer verbalt innhold på morgenen, mens på ettermiddagen er han mer opptatt av korte oppdateringer, service, godt selskap og musikk. Vi prøver å tilpasse oss den mediehverdagen nå har, og i den har man et litt annet behov for informasjon enn tidligere, sier Grøtte.
– Hvordan de ulike sendingene blir dandert er opptil hver enkelt distriktsredaktør, men vi ser jevnt over at behovet for musikk er stort, påpeker han.
Grøtte ønsker likevel å understreke at endringene ikke vil vanne ut det lokale tilbudet.
– Hele endringen på ettermiddagen er en del av det helhetlige arbeidet vi nå gjør for å skru NRK P1. Det handler om å ruste P1 til å være like bra i fremtiden som den har vært tidligere. Morgen- og ettermiddagssendingene er de to viktigste konkurransefortrinnene som vi har for å treffe lytterne, sier han.
Frykter ikke lokale reaksjoner
Men mer musikk betyr uansett at det lokale innholdet vil kortes noe ned.
Grøtte tror likevel ikke distriktskontorene vil reagere negativt.
– Hele dette prosjektet er laget sammen med distriktsdivisjonen i NRK. Sånn sett bør ikke dette komme som noe sjokk. Men i NRK vil man alltid kunne diskutere, sier han.
Grøtte brukte tirsdagen til å presentere de nye endringene for NRKs lokalkontor i Steinkjer, der ettermiddagssendingen hos NRK Trøndelag produseres.
– Mitt inntrykk fra de ansatte der var positive, og at dette var noe de likte, sier han.
– En ting vi snakket om - og som vi er veldig opptatt av - er at hvis det skjer noe, som flommen i Trøndelag mandag, så snur man sendingen på hodet og snakker om det. Men på en helt vanlig tirsdag, så kan det være en litt annen modus vi må følge, sier Grøtte.
– Skal styrke nyhetsbulla lokalt
Og nyheter vil fortsatt være viktig. Bare på en litt annen måte, forteller Grøtte.
– Vi er opptatt av å styrke nyhetsbulla lokalt. Hvis vi skal ha en mer persondrevet radiosending og mer musikk, så er vi avhengig av at nyhetene vi lager er kjempebra. Vi skal fokusere på de lokale nyhetene. Men når man åpner munnen og snakker om noe på P1, så skal være vettugt i nyhetssammenheng, sier han.
– Vi må også erkjenne at landet vårt er forskjellig. Det er kanskje en annen puls rundt Oslo enn for eksempel i Trøndelag. Og det er kanskje et annet behov for en form for nyhetsoppdatering i Sogn og Fjordane enn i Bergen. Vi skal ta regionene på alvor, sier Grøtte.