Bjørn St. Kristiansen, journalist i Dagsavisen.

Journalist i Dagsavisen ut mot Faktisk: - Svekker tilliten

Bjørn St. Kristiansen, journalist i Dagsavisen, reagerer på at Faktisk favner for bredt på Facebook.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Som en del av Facebooks arbeid imot spredning av falske nyheter, har de innledet et samarbeid med flere faktasjekkernettsteder rundt om i verden. I høst ble Faktisk.no med som partner i Norge. 

Det betyr at når enkelte saker, innlegg, eller bilder blir delt på Facebook, kan det dukke opp en boks som forteller at det finnes ytterligere innsikt om det som deles.

Bjørn St. Kristiansen, journalist i Dagsavisen, reagerer på at Faktisk og Facebook favner for bredt. Det gjør han etter at Faktisk omtalte en sak han skrev om FNs migrasjonsavtale, med tittelen: «Regjeringen har sagt ja til å gripe inn i medienes dekning av migrasjon».

Dette mener Faktisk.no er «misvisende» i deres innsiktsartikkel om en mye spredd plakat med 12 påstander om migrasjonsavtalen.

– Subjektiv tolkning 

– Hovedproblemet er ikke nødvendigvis tolkningen av denne tittelen. I dette eksempelet vises den samme advarselen og leserveiledningen opp om man deler plakaten med til dels falske påstander, som når min artikkel deles, sier Kristiansen til Medier24. 

På Facebook skriver Kristiansen: 

«Er min artikkel faktasjekket? Nei. Faktisk-folka reagerer bare på tittelen. Deres subjektive tolkning er at et begrep i tittelen ("griper inn") ikke har dekning i det avsnittet av migrasjonsavtalen som omtales i artikkelen, vel og merke slik de tolker den. Går det fram at det er Faktisk-journalistenes tolkning? Nei, det slås fast uten forbehold. To streker under svaret. Tok Faktisk kontakt med meg på forhånd? Nei.»

– Faktisk bør være klare over sin egen tyngde, makt og autoritet. De kan ikke slenge ut subjektive tolkninger av ord og flagge det på samme måte som åpenbare falske nyheter. Det svekker tilliten, sier Kristiansen til Medier24. 

– Gjøre brukerne mer oppmerksom

Kristoffer Egeberg, redaktør i Faktisk.no forteller til Medier24 at hensikten til den nye Facebook-funksjonen er å gjøre brukerne oppmerksom på at det finnes utfyllende stoff som kan opplyse rundt omstridte tema eller saker. 

Facebook leverer den tekniske løsningen, mens Faktisk.no melder inn de sakene og innleggene som Faktisk.no har gjort relevante sjekker av. 

Brukerne av Facebook kan selv rapportere inn saker de mener bør faktasjekkes. På Facebook-posten til Kristiansen skriver Egeberg: 

«En annen løsning er at våre faktasjekker kan knyttes til innhold som deles. Derfor er det nok uvant for enkelte å få denne meldingen før en deler innhold. Men det er altså ikke en "advarsel" eller påstand om at din sak inneholder "falske nyheter", men en melding om at det finnes utfyllende informasjon knyttet til saken/temaet/påstanden som deles. Det forhindrer deg ikke i å dele videre, men gjør deg oppmerksom på en relatert faktasjekk/artikkel.»

– Ser ikke forskjellen

Kristiansen i Dagsavisen mener leserne har ikke ser forskjellene på måtene Faktisk undersøker og klassifiserer saker på.

– Som forskjellen på når de konstaterer at noe er feil, og helt ned i gradene til å mene at noe er misvisende. Ser man at faktasjekkernettstedet Faktisk, som arresterer fake news, har flagget disse artiklene, da er oppfatningen blant leserne at her er det grunn til å være mistenksom, sier han. 

Til dette svarer Egeberg: 

– Faktisk leses, deles og brukes av mange. Stadig flere forstår bredden i det arbeidet vi gjør. Hele dette systemet og Facebooks håndtering av dette er nytt i Norden. Denne meldingen som dukker opp vil oppleves som nytt og uvant i starten, noe som er helt naturlig, sier Egeberg. 

Powered by Labrador CMS